Wednesday, July 23, 2008

pripravila katarína plavčanová Dážd dnes zdvihol korytá riek na horných tokoch riek Ondava, Torysa, Topľa, Laborec v Prešovskom kraji

14.00
Dážd dnes zdvihol korytá riek na horných tokoch riek Ondava, Torysa, Topľa, Laborec v Prešovskom kraji. Na Ondave v okolí Stropkova je vyhlásený prvý stupeň povodňovej aktivity. Horšia situácia je však na malých tokoch. V Dlhom nad Cirochou v okrese Snina miestne potôčiky zaliali polia a záhrady, voda sa dostala aj do suterénov domov, je tu vyhlásený tretí stupeň povodňovej aktivity. Kritická situácia je v obci Ľutina v okrese Sabinov, kde je zanesený mostný prietok a voda sa valí k rodinným domom.


Kežmarskí hasiči pomaháli v nemocnici pri výpadku elektrickej energie. Záchranári dodali vlastný generátor nemocnici. Výpadok trval približne pol hodiny.

Popradskí hasiči majú za sebou rušnú noc. Odstraňovali popadané stromy pri Vernári a v Mokovci. Po štvrtej ráno vyrazili k požiaru v Hozelci. Plamene tam zničili predajňu s autosúčiastkami. Rýchly zásach popradských a svitovských záchranárov trval do dvadsať minút. Uchránené škody sú asi 2 milióny korún.

Bývalého bosnianskosrbského lídra Radovana Karadžiča predvedú pred Medzinárodný trestný tribunál pre bývalú Juhosláviu (ICTY) v Haagu už cez víkend alebo budúci týždeň. Hovorca prokurátora ICTY povedal, že sudca vydal nariadenie vydať podozrivého pred súdny tribunál OSN. Karadžičov odvoz do Haagu sa očakáva v pondelok alebo v utorok, možno aj skôr, povedal prokurátor a dodal, že posledné slovo v tejto otázke bude mať samotný súd.

Aljašskí zákonodarcovia dnes odsúhlasili plán pokračovať v budovaní projektu plynovodu, ktorý by dokázal umožniť využitie veľkých zásob zemného plynu a dodávať 130 miliónov metrov kubických plynu denne. Aljšskí predstavitelia chcú diskutovať aj o zvyšujúcej sa ťažbe cenných nerastných surovín na území Aljašky. Tá sa stáva centrom energetických záujmov, ktoré sa dostávajú do konfliktu s chránenými prírodnými oblasťami.

Slovenské banky umožnia klientom získať eurové bankovky a mince hneď v prvých dňoch budúceho roka. Pobočky však budú pracovať iba v obmedzenom režime a budú uskutočňovať výhradne výmenu hotovosti. Otvorené pobočky tak umožnia vymeniť si slovenské koruny za eurá, keďže korunami bude možné platiť len do 16. januára. Po tomto dátume budeme môcť občania platiť už len eurovými bankovkami a mincami.

V dnes ráno nášho času už mala byť prvá časť slovenskej olympijskej výpravy v Pekingu, napokon však neplánovane spala doma. Spôsobila to technická porucha na lietadle spoločnosti Austrian Airlines, ktoré malo zo Schwechatu do čínskej metropoly odletieť včera večer. Let sa zrušil pre poruchu v rádiokomunikačnom systéme lietadla. Naši plavci Martina Moravcová, Ľuboš Križko a Denisa Smolenová teda odletia o deň neskôr.

Prezident Ivan Gašparovič sa rozhodol, že pôjde na letné olympijske hry v Pekingu. Do metropoly Číny odletí na pozvanie Medzinárodného olympijského výboru, ktoré dostal pred niekoľkými mesiacmi. Prezident v Pekingu navštívi otvárací ceremoniál a športové podujatia, na ktorých štartujú naši reprezentanti. Spolu s Ivanom Gašparovičom a jeho manželkou pôjde do dejiska olympiády len najužšia možná delegácia - ochranka a protokol. Slovenská strana zabezpečí dopravu, všetko ostatné súvisiace s pobytom v Číne zaplatia usporiadatelia.

Prvý luxusný štvorhviezdičkový dovolenkový komplex na Slovensku Silver Resort začnú stavať už na budúci týždeň. Projekt realizuje britská investičná spoločnosť. Komplex vyrastie v areáli bývalého sportcampu v Tatranskej Lomnici. O týždeň sa začína prvá etapa výstavby, v ktorej vybudujú kompletnú infraštruktúru a prvé tri objekty. Táto časť prác sa skončí na prelome októbra a novembra 2010. Druhú etapu začnú do konca tohto roka, do dvoch rokov by ju chceli takisto ukončiť. Celkové náklady na realizáciu projektu dosiahnu približne 1,5 mld. Sk. Počas výstavby sa vytvorí množstvo pracovných miest, po dokončení projektu sa v komplexe bude môcť zamestnať približne 150 ľudí, mala by sa teda zvýšiť aj zamestnanosť v regióne.

Krajský súd v Žiline na dnešnom verejnom zasadnutí potvrdil pre hokejistu Marcela Hanzala 4-ročný trest odňatia slobody v ústave s minimálnym stupňom stráženia. Proti rozsudku nie je prípustné odvolanie. Marcel Hanzal v auguste 2006 pri jazde z Terchovej v obci Krasňany pod vplyvom alkoholu nezvládol riadenie, prešiel do protismeru a mimo cestu, kde sa s autom prevrátil na strechu. Jeho spolujazdec, 21-ročný hokejista Štefan Blaho, utrpel zranenia, ktorým na mieste nehody podľahol. Po nehode policajti namerali Hanzalovi približne 1,5 promile alkoholu.

******************************************
POPOLUDNIE: Ak ste dnes ešte nezmokli, určite sa vám podarí. Stále veľa oblakov, zamračené s dažďom alebo prehánkami. Najvyššia denná teplota 13 až 19 st. Na horách okolo 10 st. Silný nárazový vietor. Na horách miestami víchrica.