Wednesday, July 30, 2008

Pripravil Michal Novák: Popradská vražda objasnená

14:00 30.07.2008

Medzinárodný trestný tribunál pre bývalú Juhosláviu dnes potvrdil, že mu odovzdali bývalého bosnianskosrbského lídra Radovana Karadžiča. Vyše 13 rokov unikal spravodlivosti. Karadžič sa bude pred tribunálom zodpovedať z genocídy a ďalších zločinov, ktoré podľa obžaloby spáchal na bosnianskych moslimoch, Chorvátoch a iných nesrbských civilistoch v Bosne a Hercegovine počas vojny v rokoch 1992 až 1995. V prípade usvedčenia mu hrozí doživotné väzenie.

Milióny Severokórejčanov trpia hladom pre záplavy a zlú úrodu, uvádza Organizácia Spojených národov. Situácia je najhoršia od 90. rokov, povedal hovorca Svetového potravinového programu. "Miliónom chudobných Severokórejčanov hrozí hladomor," varoval hovorca. V nasledujúcich dvoch týždňoch začne OSN medzinárodnú kampaň na pomoc Kórejskej ľudovodemokratickej republike, ktorej chýbajú aj v čase dobrej úrody potraviny na nakŕmenie celej populácie. Počas hladu v 90-tych rokoch zomreli v KĽDR približne dva milióny ľudí.

Rokovania o liberalizácii svetového obchodu sa skončili včera bez výsledku. Rozhovory Svetovej obchodnej organizácie stroskotali v Ženeve po deviatich dňoch na otázke špeciálneho ochranného mechanizmu, ktorý by mal pomôcť farmárom chudobných krajín brániť sa voči zvýšenému dovozu poľnohospodárskych plodín. Podľa zdrojov WTO delegácie Indie, Číny a Spojených štátov nedokázali nájsť zhodu v otázke limitov pre tento typ ochranných mechanizmov.

Prešovskí policajti v spolupráci s popradskými objasnili vraždu Petra P. z Popradu, ku ktorej došlo v nedeľu ráno v bytovom dome na Ulici Ludvika Svobodu. Pätnástimi ranami dobodaného 57-ročného muža podľa vyšetrovateľov zavraždil o rok starší Vavrinec B. Mŕtveho našla suseda vo vchode pri schránkach. Podľa riaditeľa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove Františka Leška išlo o brutálnu vraždu, za ktorú obvinenému hrozí mimoriadny trest 20 až 25 rokov alebo doživotie.

Popradské kultúrne leto dnes pokračuje ďalším koncertom. N a Námestí sv. Egídia dnes vystúpi popradská kapela City. Koncert sa začne o ôsmej večer.

Rokliny v Slovenskom raji sa po veľkých dažďoch a prívalových vodách zmenili. Na viacerých miestach pribudli popadané stromy, nové výmole a tiesňavy zrazu vyzerajú úplne inak. Kvôli opravám zničených prístupových zariadení zostávajú uzatvorené rokliny Suchá Belá, Piecky, Sokolia dolina a Veľký Sokol.

SPORT

Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) dnes vydala nariadenie, podľa ktorého musia všetky kluby uvoľniť svojich hráčov do 23 rokov nominovaných na Olympijský turnaj v Pekingu. Znamená to, že FC Barcelona bude musieť poskytnúť Argentíne útočníka Lionela Messiho, Brazília má zase právo požiadať Schalke 04 o Rafinhu a Werder Brémy o Diega. Európske kluby doteraz bránili svoju neochotu tvrdením, že olympijský turnaj nefiguruje v medzinárodnom kalendári FIFA, teraz im zostáva už iba možnosť obrátiť sa na Športový arbitrážny súd v Lausanne.

************************************

Popoludní má byť malá, miestami prechodne zväčšená oblačnosť a ojedinele prehánky alebo búrky.
Najvyššia denná teplota 26 až 32 st.
Teplota na horách vo výške 1 500 m okolo 19 st.
Slabý premenlivý vietor.