Wednesday, July 23, 2008

Pripravil Michal Novák: Povodne pripravili o život dvoch ľudí

8:00 24.07.2008

Dáždivé počasie trápi Slovensko. Hladiny vodných tokov v Prešovskom kraji začali v noci klesať a k zatopeným obciam nepribudli ďalšie. Na väčšine územia prestalo pršať.

Hasiči sústredili svoje sily hlavne v obci Čirč v okrese Stará Ľubovňa a na viacerých miestach v okrese Bardejov, kde vodný živel zasiahol 35 obcí. V noci sa podarilo v meste Bardejov odraziť prílivovú vlnu a obyvateľov Kutuzovovej ulice nemuseli evakuovať.

Dnes budú hasiči z celého kraja pomáhať hlavne v Čirči, kde včera prišli o život dvaja ľudia. Starosta obce Čirč Ján Labaš., , odhaduje škody na obecnom majetku na minimálne 10 mil. Sk Bez elektrickej energie zostala takmer celá obec. Niektoré stĺpy elektrického vedenia skončili v rozbúrenom potoku. Najväčšou tragédiou je však podľa starostu strata dvoch ľudských životov. „Ľudský život už nikto nevráti. Sú to súrodenci, obaja majú rodiny,“ dodal Ján Labaš. V Čirči sa bude naďalej bagrovať a voziť lomový kameň na spevnenie brehov.

V Bardejovskom okrese sa hasiči budú snažiť čo najskôr prísť do obcí Livov a Livovská Huta, ktoré sú odrezané od sveta. Za pomoci plávajúcich transportérov zabezpečia prísun potravín, pitnej vody a potrebných liekov.

Do Prešovského kraja prišli na pomoc aj záchranné brigády z Humenného a Žiliny. Včera povodne na niekoľkých miestach zničili elektrické vedenie, poškodené je aj plynové potrubie, prívod vody, kanalizácia, cesty a chodníky. Ľudia rátajú vysoké škody na domoch a veľké straty budú aj na poľnohospodárskych plodinách. V obci Lukov premiestnili obyvateľov rómskej osady do kultúrneho domu.

V Košickom kraji na rieke Hnilec a rieke Hornád trvá tretí stupeň povodňovej aktivity. Na Hornáde okrem Spišských Vlachov vyhlásili tretí stupeň povodňovej aktivity aj v Kysaku, zrejme kvôli zvýšenému vypúšťaniu vody z Ružínskej priehrady.

Na ostatných tokoch došlo k poklesu hladín. Na Topli v Bardejove je už len prvý stupeň, na Toryse od Brezovice po Prešov je druhý stupeň povodňovej aktivity.

Popradskí Záchranári pracovli celú noc v Ždiari a na Podspádoch. Popradskí hasiči dnes ráno monitorujú situáciu pod Tatrami. O deviatej bude zasadať povodňová komisia.

Otrasy zeme so silou 5 stupňov Richterovej škály vo štvrtok pocítili v severnom Japonsku. Išlo o následné otrasy po silnom zemetrasení so silou 6,8 stupňa, pri ktorom v noci zo stredy na štvrtok krátko po polnoci miestneho času utrpelo zranenia viac ako 100 ľudí. Život nikoho zo zranených nie je ohrozený.

Hurikán Dolly v stredu dorazil k pobrežiu Texasu a Mexika a vyvolal povodeň, ktorá zaplavila časť mexického mesta Matamoros, pričom 250 tisíc obyvateľov zostalo bez pitnej vody.

V Poprade dnes bude spievať prvá Slovenská superstar – Katka Koščová. Kvôli počasiu nebude koncert na námestí ale v Kultúrnom dome. Koncert sa začne o ôsmej večer.

Kurzy NBS:

EUR1 30,35
USD1 19,28
GBP1 38,58

SPORT

Futbalisti Artmedie Petržalka postúpili do 2. predkola Ligy majstrov. Artmedia vyhrala v Senci nad maltským tímom FC Valletta 1:0 a potvrdili tak triumf 2:0 z prvého duelu spred týždňa na pôde súpera. "Bielo-čierni" sa v 2. predkole stretnú s fínskym tímom Tampere United.

Slovenský cyklista Peter Velits vyhral v najnáročnejšej 17. etape Tour de France horskú prémiu špeciálnej kategórie na Col de la Croix de Fer vo výške 2067 m. Velits trávil v úniku neuveriteľných 194 km, . Velits, je prvý Slovák v histórii, ktorý vyhral horskú prémiu na Tour de France.

************************

Dnes má byť premenlivá veľká oblačnosť a na mnohých miestach dážď, prehánky, miestami i búrky. Veterno do 30 km/h, v nárazoch 55km/h. Na horách miestami víchrica. Teploty 20 až25 stupňov.