Thursday, February 21, 2008

pripravila plavčanová Včerajšie násilné incidenty v Belehrade si vyžiadali si život jedného človeka a zranili asi 90 osôb

22.2.7.00
Šéf zahraničnej politiky Európskej únie Javier Solana označil včerajšie násilné incidenty v Belehrade za absolútne neprijateľné. Vyžiadali si život jedného človeka a zranenia asi 90 osôb, Demonštranti okrem amerického veľvyslanectva napadli počas niekoľkohodinových nepokojov v metropole aj ďalšie zahraničné zastupiteľstvá prevažne západných krajín, ktoré uznali vyhlásenú nezávislosť Kosova. Akciu zorganizovala vláda na protest proti odtrhnutiu Kosova od Srbska. Nezávislé Kosovo podporuje väčšina z 27 členských štátov EÚ.

Americká armáda verí, že pri zostrelení nefunkčného špionážneho satelitu sa jej včera podarilo zničiť aj jeho palivovú nádrž s toxickým palivom. Raketa vypálená z vojenskej lode severozápadne od Havajských ostrovov zasiahla nefunkčný satelit dnes skoro ráno. Po troskách zariadenia armáda v súčasnosti pátra v Atlantickom a Tichom oceáne. Zvyšky satelitu by mali padať na Zem ešte v priebehu dnešného dňa, sú však príliš malé na to, aby mohli spôsobiť nejakú škodu.

Na západe Venezuely sa včera stratilo lietadlo so 46 osobami na palube, uviedli oficiálni predstavitelia. Lietadlo smerujúce do Caracasu sa stratil po pol hodine. Stále po ňom pátrajú záchranné tímy. Podľa prvých informácií údajne havarovalo v horách, ktoré dosahujú výšku okolo 5000 metrov.

Americký senátor Barack Obama vyhral demokratické celosvetové primárky v zahraničí usporiadané organizáciou Democrats Abroad. Jeho víťazstvo prichádza iba dva dni po tom, ako porazil Clintonovú v primárkach vo Wisconsine a v straníckych nominačných voľbách na Havaji. Nad Clintonovou, ktorá má 1262 delegátov, vedie s počtom 1351 delegátov.

Silné dažde a následné záplavy si v Ekvádore vyžiadali 12 ľudských životov. Najnovšími obeťami sa stalo päť osôb, ktoré sa viezli v sanitke a juhovýchodne od mesta Quito ich strhol silný prúd vody. Štyri ďalšie osoby sa utopili na rôznych miestach a traja ľudia zahynuli pri nehodách. Silné dažde, ktoré Ekvádor sužujú od polovice januára, spôsobili najhoršie záplavy v histórii krajiny, pričom svoje domovy muselo opustiť okolo 60 tisíc ľudí.

Slovenská tenistka Dominika Cibulková sa v osemfinále dvojhry na turnaji WTA v katarskej Dauhe postarala o obrovskú senzáciu. Po výbornom výkone deklasovala bývalú svetovú jednotku šiestu nasadenú Američanku Venus Williamsovú 2x 6:3.
V dnešnom štvrťfinále si zmeria sily so šestnástkou podujatia, Poľkou Agnieszkou Radwanskou.

Slovenský tenista Karol Beck pokračuje v úspešnom návrate na kurty po dvojročnom treste za doping. Na challengrovom turnaji vo francúzskom Besancone rozprášil domáceho veterána Fabrica Santora 2x 6:1.

Futbalisti Slavie Praha remizovali v odvete šestnásťfinále Pohára UEFA na ihrisku Tottenhamu 1:1, ale nepostúpili, pretože doma prehrali 1:2. Jediný gól hostí strelil slovenský reprezentant Matej Krajčík.

Futbalisti Werderu Brémy sa stali posledným tímom, ktorý si vybojoval postup do osemfinále Pohára UEFA. Nemecký tím zdolal v odvete 1/16-finále portugalskú Bragu na jej ihrisku 1:0.
**********************************
Veľká oblačnosť a miestami občasný dážď, na horách sneženie. V nižších polohách miestami hmlisto. Vietor od juhu do 6m/s. Najvyššia denná teplota 4 až 8 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 2 st.