Thursday, February 28, 2008

pripravila katarína plavčanová V nedeľu budú v Rusku prezidentské voľby

12.00
V nedeľu budú v Rusku voľby, v ktorých sa o funkciu hlavy štátu uchádzajú štyria kandidáti: vicepremiér Dmitrij Medvedev za stranu Jednotné Rusko, Genadij Zjuganov za Komunistickú stranu, ultranacionalista Vladimir Žirinovský a Andrej Bogdanov, stúpenec Kremľa, ktorý kandiduje pre prípad, že by Zjuganov a Žirinovský chceli robiť obštrukcie a svoje kandidatúry by stiahli. Podľa zákona budú totiž voľby platné iba vtedy, ak budú "súťažiť" aspoň dvaja kandidáti. O Medvedevovi, ktorého si Putin za nástupníka vybral, sa už dlhšie hovorí ako o budúcom ruskom prezidentovi.

Srbsko môže ísť do Európskej únie jedine s Kosovom ako so svojou neoddeliteľnou súčasťou. Vyhlásil to srbský premiér Vojislav Koštunica. Koštunica zdôraznil, že pred začatím akýchkoľvek ďalších rokovaní o členstve Srbska v EÚ sa musí jasne povedať, čo je vlastne teritórium Srbska, ktorú únia uznáva, zdôraznil v rozhovore pre ruskú televíziu.

Milióny šiitskych pútnikov sa včera zišlo v irackom meste Karbalá, aby oslávilo posvätný sviatok Arbaín. Každoročné obradné procesie ukončujú 40-dňový smútok pripomínajúci smrť vnuka proroka Mohameda imáma Husajna v roku 680.
Na bezpečnosť pútnikov dohliada v meste 40 tisíc policajtov a vojakov vrátane ostreľovačov a pyrotechnických tímov. Sviatok je veľkou skúškou pre iracké bezpečnostné sily. Minulý rok sunnitskí arabskí povstalci zabili 150 pútnikov.

Sudca Okresného súdu Bratislava 1 zajtra popoludní rozhodne o tom, či obvinení v prípade vraždy Daniela Tupého - Richard H., Dávid V. a Ján S. - pôjdu do väzby. O výsledkoch vyšetrovania informoval včera na tlačovej besede minister Kaliňák. Podľa neho mal vyšetrovací tím dostatok dôkazov na vznesenie obvinenia voči trom páchateľom, nevylúčil však, že ich bude viac.

Do konca tohto týždňa je potrebné poslať prihlášku na 13 vysokých škôl. Koniec februára je už tradičným termínom, dokedy vysoké školy prijímajú prihlášky od študentov. Formulár prihlášky aj s vysvetlením, ako ho vyplniť, nájdete na internetovej stránke Ministerstva školstva. Prehľad termínov na podávanie prihlášok s linkami na jednotlivé vysoké školy a fakulty je dostupný na portáli Moderná škola.

Spišské múzeum v Levoči s takmer dvojmesačným predstihom otvorí pre zvýšený záujem Spišský hrad. Hrad bude otvorený denne od 10:00 do 16:00 bez lektorského výkladu. Návštevníci zaplatia za prehliadku hradu len polovičné vstupné. V prípade nepriaznivého počasia bude Spišský hrad zatvorený.

Najsledovanejšia časť sezóny je tu. Hokejoví fanúšikovia sa dnes dočkajú prvých zápasov štvrťfinále play off Slovnaft Extraligy. Víťaz základnej časti Slovan Bratislava privíta o 17.00 hod. v televíznom prenose Žilinu a v bitke o východ sa Košice stretnú s Popradom.

Slovenské hokejistky zvíťazili v prvom z dvoch priateľských medzištátnych zápasov v Pinerole nad domácou talianskou reprezentáciou vysoko 8:0.
**************************************
Prevažne polooblačno. Pri časom zväčšenej oblačnosti ojedinele prehánky.
Vietor od severozápadu do 5m/s. Najvyššia denná teplota 8 až 12, na severe miestami okolo 6 st. Teplota na horách vo výške 1500 m okolo -1 st.