Friday, February 29, 2008

Pripravil Michal Novák: Chemický Alí bude popravený

13:00 29.02.2008

Najvyšší predstavitelia Iraku schválili popravu synovca Saddáma Husajna, známeho ako Chemický Alí. Je odsúdený za spoluúčasť na genocíde Kurdov v 80-tych rokoch minulého storočia. Schválenie popravy prezidentom Džalálom Talabáním a dvoma viceprezidentmi je posledným krokom k potvrdeniu hrdelného trestu pre Alího Hassan al-Madžída, ktorý musí byť vykonaný do 30 dní od rozhodnutia.

Írsko formálne uznalo politickú nezávislosť Kosova. Minister zahraničia Dermot Ahern uviedol - "Viem, že nezávislosť Kosova je pre Srbsko bolestná a je ťažké ju prijať. A chcem zdôrazniť, že uznanie Kosova nie je aktom nepriateľstva voči Srbsku,". Kvôli konfliktu z konca 90-tych rokov je podľa neho nemožné, aby bolo Kosovo súčasťou Srbska. Írsko sa tak pripojilo k Spojeným štátom, Veľkej Británii, Francúzsku, či Nemecku. Päť členských krajín Európskej únie - Španielsko, Rumunsko, Grécko, Cyprus a Slovensko - vyhlasuje, že Kosovo neuznajú, pretože by mohlo poslúžiť ako vzor pre separatistické nacionalistické hnutia na celom svete.

Turecká ofenzíva proti kurdským separatistom na severe Iraku skončila o polnoci. Turecká armáda v severnom Iraku zasahuje proti povstalcom zo zakázanej Kurdskej strany pracujúcich, ktorí bojujú za autonómiu na juhovýchode Turecka. Kurdská strana je na zozname teroristických organizácií, ktorý vypracovali USA a EÚ. Operácia sa začala minulý týždeň vo štvrtok. Armáda uvádza, že v bojoch už prišlo o život 230 povstalcov a 27 tureckých vojakov.

Havária vrtuľníka, ktorý sa včera zrútil v južnom Kazachstane, si vyžiadala päť obetí na životoch, informovali dnes úrady. Medzi obeťami sú aj miestni štátni predstavitelia. Na základe agentúrnych správ ide o hovorcu regionálnej vlády, pričom guvernér regiónu a ďalší regionálni predstavitelia boli zranení. Vrtuľník sa zrútil pri inšpekcii zaplavenej oblasti v regióne Kzyl-Orda.

Velenie britskej armády zvažuje stiahnutie princa Harryho z Afganistanu po tom, ako sa na internete objavili informácie, že tam tajne slúži dva až dva a pol mesiaca. Informovala dnes o tom agentúra Reuters. Únik informácií zvýšil obavy o 23-ročného Harryho, ktorý je v poradí tretím následníkom trónu vo Veľkej Británii. Mohol by sa teraz stať cenným terčom pre al-Kájdu alebo iných islamistov.

Nezamestnanosť na Slovensku je v rámci EÚ stále najvyššia. Sezónne upravená miera nezamestnanosti na Slovensku klesla v januári o 3 desatiny %. Slovensko patrí medzi krajiny s výrazným a neustálym poklesom nezamestnanosti v únii. Z krajín, ktoré zverejnili údaje, malo v januári najnižšiu mieru nezamestnanosti Holandsko, a to necelé 3 %.

Trojicu mužov obvinených v prípade vraždy Daniela Tupého vzal dnes sudca do väzby. Richarda H., ktorý je obvinený z vraždy, vzal sudca do väzby z obavy, že by ušiel alebo by sa vyhýbal trestnému stíhaniu, a tiež z obavy, že bude ovplyvňovať svedkov. Jána S. a Dávida V., ktorí sú obvinení z výtržníctva a z pokusu ublíženia na zdraví, vzal sudca do väzby pre obavu, že by ovplyvňovali svedkov.

Lykožrútová kalamita začína dobiehať vetrovú. Za tri roky od vetrovej kalamity v Tatranskom národnom parku podkôrny hmyz napadol a nenávratne poškodil približne vyše 3 tisíc hektárov zeleného lesa v území spravovanom Štátnymi lesmi TANAP-u. Je to približne 37 % plochy, ktorú v novembri 2004 zničila vetrová kalamita.

Deti z východného Slovenska sa dočkali jarných prázdnin. Oddychovať budú od pondelka do piatka. Školáci z Košického a Prešovského kraja museli tento rok najdlhšie čakať na jarné prázdniny, keďže dva týždne pred nimi prázdninovali deti na strednom a západnom Slovensku. Všetky školy sa zatvoria najbližšie počas veľkonočných prázdnin, ktoré sa začnú vo štvrtok 20. marca a potrvajú do utorka 25. marca.

Hoci snehu na Slovensku sa od začiatku týždňa ubudlo, pred víkendom je v prevádzke stále okolo 80 lyžiarskych stredísk. Podmienky v nich sú dobré až veľmi dobré. Na víkend sú v strediskách Donovaly, Štrbské Pleso, Skipark Kubínska hoľa a Skipark Chlmec plánované rôzne športové a zábavné podujatia.

Sport

Včera sa začalo play Off v hokejovej extrelige
Košice - Poprad 3:2
Slovan Bratislava - Žilina 6:2
Dnes si súboje tieto tímy zopakujú. V Košiciach sa začína o piatej a v Bratislave o šiestej.

Najhorší možný scenár mal debut slovenského hokejistu Mariána Hossu v novom drese Pittsburghu. V stretnutí v Bostone jeho Penguins prehrali 1:5 a Hossa si navyše zranil pravé koleno. Na ľade bol celkovo 10 minút a 13 sekúnd a Tim Thomas v bránke domácich kryl jednu jeho strelu. Tučniakom bude Hossa chýbať asi týždeň.

**************************************

Popoludní má byť veľká oblačnosť až zamračené a dážď, ktorý sa postupne rozšíri aj nad východné Slovensko. Na strednom a východnom Slovensku od cca 1000 dážď so snehom alebo sneženie. Najvyššia denná teplota 5 až 9 st. Južný až juhozápadný vietor 5 až 20 km/h.