Friday, February 29, 2008

Pripravil Michal Novák: Britská armáda "okamžite" stiahne princa Harryho z Afganistanu

14:00 29.02.2008

Britská armáda "okamžite" stiahne princa Harryho z v Afganistanu, pretože informačné embargo o jeho pobyte bolo porušené, informovalo britské ministerstvo obrany. "Chceme požiadať médiá, aby sa zdržali špekulácií o súčasnom mieste pobytu, harmonograme a pohyboch princa Harryho, kým sa nevráti do Británie," uvádza sa vo vyhlásení. Harry, ktorý je dôstojníkom pluku Kráľovského jazdectva, sa po viac ako štvrťstoročí stal prvým členom britskej kráľovskej rodiny, ktorý sa aktívne zapojil do bojov .

Najvyšší predstavitelia Iraku schválili popravu synovca Saddáma Husajna, známeho ako Chemický Alí. Je odsúdený za spoluúčasť na genocíde Kurdov v 80-tych rokoch minulého storočia. Schválenie popravy prezidentom Džalálom Talabáním a dvoma viceprezidentmi je posledným krokom k potvrdeniu hrdelného trestu pre Alího Hassan al-Madžída, ktorý musí byť vykonaný do 30 dní od rozhodnutia.

Turecká ofenzíva proti kurdským separatistom na severe Iraku skončila o polnoci. Turecká armáda v severnom Iraku zasahuje proti povstalcom zo zakázanej Kurdskej strany pracujúcich, ktorí bojujú za autonómiu na juhovýchode Turecka. Kurdská strana je na zozname teroristických organizácií, ktorý vypracovali USA a EÚ.

Havária vrtuľníka, ktorý sa včera zrútil v južnom Kazachstane, si vyžiadala päť obetí na životoch, informovali dnes úrady. Medzi obeťami sú aj miestni štátni predstavitelia. Na základe agentúrnych správ ide o hovorcu regionálnej vlády, pričom guvernér regiónu a ďalší regionálni predstavitelia boli zranení. Vrtuľník sa zrútil pri inšpekcii zaplavenej oblasti v regióne Kzyl-Orda.

Nezamestnanosť na Slovensku je v rámci EÚ stále najvyššia. Sezónne upravená miera nezamestnanosti na Slovensku klesla v januári o 3 desatiny %. Slovensko patrí medzi krajiny s výrazným a neustálym poklesom nezamestnanosti v únii. Z krajín, ktoré zverejnili údaje, malo v januári najnižšiu mieru nezamestnanosti Holandsko, a to necelé 3 %.

Lykožrútová kalamita začína dobiehať vetrovú. Za tri roky od vetrovej kalamity v Tatranskom národnom parku podkôrny hmyz napadol a nenávratne poškodil vyše 3 tisíc hektárov zeleného lesa v území spravovanom Štátnymi lesmi TANAP-u. Je to približne 37 % plochy, ktorú v novembri 2004 zničila vetrová kalamita.

Slovenská mena dnes dopoludnia opäť posunula historické maximum voči euru na 32,44 korún za euro. Koruna reagovala ešte na včerajšie vyjadrenie ministra financií Jána Počiatka o možnom posunutí výmenného kurzu po prijatí eura.

Americký dolár oslabil v posledný februárový deň voči euru, švajčiarskemu franku a košu hlavných svetových mien na nové historické minimum. Prekvapujúco vysoké údaje o počte nezamestnaných v USA, ktorí žiadajú o podporu v nezamestnanosti, ako aj potvrdenie, že americké hospodárstvo v poslednom kvartáli sotva vzrástlo, zvýšili obavy trhu, že najväčšia ekonomika na svete sa už nachádza v recesii.

Sport

Včera sa začalo play Off v hokejovej extrelige
Košice - Poprad 3:2
Slovan Bratislava - Žilina 6:2
Dnes si súboje tieto tímy zopakujú. V Košiciach sa začína o piatej a v Bratislave o šiestej.

Najhorší možný scenár mal debut slovenského hokejistu Mariána Hossu v novom drese Pittsburghu. V stretnutí v Bostone jeho Penguins prehrali 1:5 a Hossa si navyše zranil pravé koleno. Na ľade bol celkovo 10 minút a 13 sekúnd a Tim Thomas v bránke domácich kryl jednu jeho strelu. Tučniakom bude Hossa chýbať asi týždeň.

Brazílsky futbalista v službách talianskeho tímu AC Miláno Kaká predĺžil zmluvu až do roku 2013. Zmluva by mala vyvrátiť klebety o prestupe najlepšieho futbalistu sveta za rok 2007 podľa FIFA do jedného zo španielskych gigantov FC Barcelona či Real Madrid.

**************************************

Popoludní má byť veľká oblačnosť až zamračené a dážď, ktorý sa postupne rozšíri
aj nad východné Slovensko. Na strednom a východnom Slovensku
od cca 1000 dážď so snehom alebo sneženie.
Najvyššia denná teplota 5 až 9 st.
Južný až juhozápadný vietor 5 až 20 km/h.