Wednesday, February 20, 2008

Pripravil Michal Novák: Ahmadínedžád pokračuje v slovných útokoch proti Izraelu

12:00 20.02.2008

Vyslanie bezpečnostnej misie Európskej únie do Kosova nemá legálny základ a je v rozpore s kľúčovou rezolúciou Organizácie Spojených národov, vyhlásil hovorca ruského ministerstva zahraničia Michail Kamynin. Ako je známe, prípravy na vyslanie misie EÚ obišli a obchádzajú Bezpečnostnú radu OSN," uviedol Kamynin vo vyhlásení. Európska únia definitívne schválila svoju misiu pre Kosovo v sobotu. Misia má nahradiť súčasnú správu OSN, má tam pôsobiť 1800 policajtov, sudcov, prokurátorov, colníkov a súdnych úradníkov. Väčšina z nich má podľa bruselských zdrojov prísť z Nemecka a Talianska. Presný dátum vyslania misie ani dĺžka jej pôsobenia zatiaľ nie sú známe.

Srbský minister zahraničných vecí Vuk Jeremič navštívi dnes Európsky parlament. Na pôde zahraničného výboru parlamentu zdôrazní nárok Belehradu na Kosovo, ktoré pred troma dňami jednostranne vyhlásilo nezávislosť od Srbska. Srbská vláda označuje postup kosovských Albáncov za protiprávny a z krajín, ktoré Kosovo uznali, stiahla svojich veľvyslancov

Iránsky prezident Mahmúd Ahmadínedžád pokračuje v slovných útokoch proti Izraelu. "Svetové mocnosti vytvorili čierny a špinavý bacil pod menom sionistický režim a vypustili ho ako zdivočené zviera na krajiny v regióne," vyhlásil Ahmadínedžád. Na Izrael už v pondelok zaútočil aj ďalší vysoký predstaviteľ iránskeho režimu. Veliteľ Iránskych revolučných gárd Mohammad Alí Džafarí židovskému štátu predpovedal, že ho v dohľadnej budúcnosti zničí hnutie Hizballáh, s ktorým Izrael bojoval pred dvoma rokmi v libanonskej vojne.

Spojené štáty zvažujú možnosť vyslania jednotiek NATO na palestínsky Západný breh Jordánu. Vojaci aliancie by tam zaisťovali bezpečnosť v prechodnom období medzi stiahnutím sa Izraela a časom, keď si budú schopní bezpečnosť zaisťovať sami Palestínčania. O pláne, ktorý vo Washingtone seriózne zvažujú a už ho posudzujú aj v Jeruzaleme, informoval denník Jerusalem Post.

Americký senátor Barack Obama zvíťazil aj na nominačných schôdzach demokratov na Havaji, informujú televízie CBS a CNN. Pre Obamu je to už desiate víťazstvo nad bývalou americkou prvou dámou Hillary Clintonovou v rade a ešte viac posilní jeho náskok, hoci zatiaľ len skromný.

Premiér Robert Fico má dnes poveriť ministra životného prostredia Jaroslava Izáka, aby sa pre skládku v Pezinku obrátil na prokuratúru. Má sa preveriť, či štátne orgány postupovali pri povoľovaní novej skládky v Pezinku podľa zákona. Ak urobili chyby, Fico sľubuje, že výstavba skládky sa zastaví. Spoločnosť Ekologická skládka sa projektu vzdala a odstúpila ho tretej osobe. To, či aj nový subjekt bude chcieť pokračovať v projekte, nie je zatiaľ jasné.

Asi desať týždňov sa bude liečiť štvorročný chlapček, ktorý včera vypadol z okna košického bytu na Námestí Oceliarov. Jeho matka ho nechala samého doma. 32-ročná Zuzana si odišla do pohostinstva kúpiť cigarety a dieťa nechala bez dozoru. Chlapec vypadol z okna na druhom poschodí. Má zlomeninu pravej stehennej kosti, zranenie chrbtice a podozrenie na vnútorné poranenia. Nezodpovednú matku vyšetrovateľ obvinil z ublíženia na zdraví, za mrežami môže stráviť jeden až päť rokov.

Regionálny hygienik zrušil zákaz návštev v lôžkových častiach zdravotníckych zariadení vkošickej fakultnej nemocnici. Zakaz nariadili kvôli chrípkovej epidémii. O dnes sú teda návštevy vo FN L. Pasteura Košice povolené.

Sport

Slovenský futbalista Vratislav Greško už v reprezentačnom drese nenastúpi, legionár z Bayeru Leverkusen odohral podľa denníka Šport v národnom tíme svoje posledné zápasy v závere kvalifikácie ME 2008 proti Írsku a Walesu. "V reprezentácii som skončil. Pri mojom rozhodnutí nehrali nijakú rolu emócie. Urobil som to s chladnou hlavou už pri jesennom zápase s Írskom.

Slovenská hokejová extraliga:

Slovan BA - Poprad 4 : 2
Lipt. Mikuláš - Kežmarok 7 : 2
Žilina - Nitra 6 : 2
Skalica - Slovensko 20 5 : 4
Košice - Trenčín 6 : 3
Martin - Zvolen 3 : 1

Futbalová liga majstrov:
Schalke - FC Porto 1:0
FC Liverpool - Inter Miláno 2:0
Olympiakos Pireus - FC Chelsea 0:0
AS Rím - Real Madrid 2:1

Výsledky zápasov NHL:

Carolina - Boston 2:3 po samostatných nájazdoch - Chára (Boston) 1+0
Minnesota - Vancouver 2:3 po predĺžení - Gáborík (Minnesota) 1+0
Toronto - Columbus 3:1
Montreal - NY Rangers 6:5 po samostatných nájazdoch
Ottawa - Philadelphia 3:2 po samostatných nájazdoch
Pittsburgh - Florida 3:2
Nashville - Edmonton 5:4
St. Louis - Chicago 5:1
Phoenix - Calgary 1:4

*************

Polojasno až oblačno a ojedinele slabé zrážky.
Zrána a predpoludním v nižších polohách miestami hmlisto.
Najvyššia denná teplota 6 až 11, na severe a východe miestami
okolo 3 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 0 st.
Slabý premenlivý vietor.