Monday, February 25, 2008

Pripravil Michal Novák: Moskva pomôže Srbsku s Kosovom

16:00 25.02.2008

Ruský vicepremiér a pravdepodobne budúci prezident Dmitrij Medvedev ubezpečil Srbsko, že v spore o Kosovo sa môže spoľahnúť na pomoc Moskvy. Srbsku pomôžeme vyriešiť tento komplikovaný problém, povedal Medvedev po stretnutí so srbským premiérom Vojislavom Koštunicom v Belehrade. Jednostranné vyhlásenie nezávislosti Kosova podľa Koštunicu destabilizuje situáciu nielen na Balkáne, ale aj vo svete. Koštunica ďalej zdôraznil, že normalizácia vzťahov s krajinami, ktoré Kosovo uznali, bude možná až vtedy, keď svoje rozhodnutie anulujú.

Turecká armáda dnes vystupňovala ofenzívu proti kurdským povstalcom na severe Iraku. Údajné pozície militantov zo zakázanej Kurdskej strany pracujúcich ostreľuje letectvo aj delostrelectvo. Podľa agentúry AFP tureckí vojaci postupujú k hlavným stanom militantov v oblasti, kde Irak hraničí s Iránom. Vláda v Ankare tvrdí, že Irak odmieta zakročiť proti kurdským separatistom, ktorí využívajú sever Iraku ako základňu pre útoky na tureckom území. Povstalci bojujú za autonómiu v juhovýchodnom Turecku.

Rokovania o americkom systéme protiraketovej obrany sa ukončia tento týždeň uzavretím dohody, vyhlásil český premiér Mirek Topolánek pred odchodom do Spojených štátov. Washington chce umiestniť v Českej republike radarový systém a s Poľskom rokuje o vybudovaní základne na rozmiestnenie striel protiraketovej obrany. Rokovania sa dostali do takej fázy, že ich počas návštevy v Spojených štátov možno uzavrieť, povedal český premiér.

Spojené štáty sú pripravené prijať "záväzné medzinárodné záväzky" na zníženie emisií skleníkových plynov, ktoré by mohli byť oznámené už v júli. Uviedol Daniel Price, poradca amerického prezidenta pre medzinárodné ekonomické záležitosti.

Cyklón, ktorý tento týždeň zasiahol Madagaskar, usmrtil vyše 40 ľudí a takmer 145 tisíc obyvateľov pripravil o strechu nad hlavou. "Situácia v postihnutých oblastiach je žalostná, mnohé domy aj celé dediny sú úplne zničené, cesty celkom zablokované," Madagaskar každoročne postihujú ničivé cyklóny, pričom existujú obavy, že pre globálne otepľovanie sú stále silnejšie.

Od zajtra sa zvýši cena benzínov a nafty približne o 30 halierov za liter. Agentúru SITA informoval Tomáš Novotný z portálu natankuj.sk. Tento rok to bude už tretia zmena cien, z toho druhé zvyšovanie. Priemerné ceny benzínov sa tak dostanú tesne pod úroveň 39,30 Sk/liter a priemerné ceny nafty pod 41,20 Sk/liter. Podľa Novotného je to predovšetkým dôsledok cien ropy, ktoré sa pohybujú okolo hranice 100 USD za barel. "

Dva až päť rokov môže stráviť za mrežami 30-ročný Číňan, ktorý je obvinený z podplácania. Muž pri kontrole pobytu cudzincov v nitrianskej predajni s textilom a obuvou ponúkol policajtom úplatok. Jeho priateľka, ktorá v obchode pracovala, mala pravdepodobne falošný občiansky preukaz. Číňan sa to rozhodol s ľahkosťou vyriešiť a so slovami "to máte na kávu" strčil policajtovi do rúk 18-tisíc korún, to ho však stálo obvinenie.

Češka Markéta Irglová a Ír Glen Hansard získali za svoju pieseň Falling Slowly z nízkonákladového filmu Once Oscara za najlepšiu pôvodnú pieseň. Najviac ocenení Americkej filmovej akadémie dostal film Táto krajina nie je pre starých. Stal sa filmom roka, získal cenu za najlepšiu réžiu, adaptovaný scenár a za herecké stvárnenie jednej z vedľajších postáv (Javier Bardem).
Tri Oscary v technických kategóriách získal film Bournovo ultimátum a dve ceny akadémie získala dráma o ropnom magnátovi Čierna krv. Najlepší herec v hlavnej úlohe je Daniel Day-Lewis z filmu - Čierna krv. Marion Cotillardová si odnielsa OSKARA ako najlepšia herečka v hlavnej úlohe, Edith Piaf a Tilda Swintonová ako herečka vo vedľajšej úlohe.

Kurzy NBS:
EUR1 32,80
USD1 22,14
GBP1 43,47

Sport

Po včerajšom kole sú jasné dvojice v hokejovej extralige a vo štvrtok sa môže začať play – of.
HK AquaCity ŠKP Poprad začína súboje o postup v Košiciach
Víťaz extraligy Slovan Bratislava na dpmácom ľade privíta Žilinu
Dvojice Martin - Trenčín a Skalica - Zvolen odštartujú svoje série 1. Marca

Hokejový tréner Miroslav Ihnačák zostáva na lavičke extraligového SkiPark MHK Kežmarok aj v ďalšej sezóne. Kežmarok skončil vo svojej prvej sezóne v extralige s 52 bodmi na deviatom mieste tabuľky, keď na play off stratil päť bodov. Po nedeľňajšom poslednom zápase v Skalici sa hráči rozišli, dostali voľno a v najbližších dňoch nebudú trénovať. V kádri nastanú mnohé zmeny. Podľa Miroslava Ihnačáka by mal v Kežmarku zostať brankár Martin Klempa.

***********************************

V noci bude polojasno až oblačno a spočiatku na severe ojedinele slabé zrážky.
Zajtra cez deň prevažne polojasno, v nižších polohách zrána miestami hmlisto.
Najnižšia nočná teplota 3 až -1 st. Najvyššia denná teplota 9 až 14, na juhozápade a juhu stredného Slovenska do 16 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 6 st.
Prevažne južný vietor do 20 km/h.