Wednesday, February 20, 2008

Pripravil Michal Novák: Obama má za sebou takmer o sto delegátov viac ako Clintonová

16:00 20.02.2008

Americký senátor Barack Obama zvíťazil aj na nominačných schôdzach demokratov na Havaji. Pre Obamu je to už desiate víťazstvo nad bývalou americkou prvou dámou Hillary Clintonovou v rade a ešte viac posilní jeho náskok, hoci zatiaľ len skromný. - Obama má za sebou takmer o sto delegátov viac ako Clintonová.

Luxemburskí poslanci schválili v prvom čítaní zákon, ktorý legalizuje eutanáziu. Nový zákon začne platiť až po jeho schválení v druhom čítaní. Luxembursko by sa tak po Holandsku a Belgicku malo stať treťou krajinou Európskej únie, ktorá povoľuje eutanáziu. "Tento zákon nepovoľuje zabíjanie. Nie je pre rodičov ani lekárov a len sám pacient sa môže rozhodnúť, či chce ukončiť svoje utrpenie," vysvetlila socialistická poslankyňa Lydie Errová. Každý prípad bude posudzovať aj národná komisia.

Slovensko neuzná Kosovo, kým sa nezmení jeho medzinárodnoprávne postavenie, vyhlásil po rokovaní vlády premiér Robert Fico. Jednostranné vyhlásenie nezávislosti považuje za chybu, ktorá zvýši napätie tam, kde to nikto nechce. Bezpečnostná rada OSN by mala konečne prijať nejaké riešenie, rovnako by sa mala k stanovisku ku Kosovu dopracovať aj Európska únia. Bez toho Slovensko nemôže Kosovo uznať. "Berme trošku na zreteľ aj záujmy Srbska," apeloval premiér. Podľa neho nie je správne, ak niekto niekomu odtrhne územie.

Prezident Ivan Gašparovič si myslí, že rezolúcia OSN 1244 nám bráni, aby sme rýchlo uznali Kosovo za samostatný štát. "Som presvedčený, že nebude trvať rok, dva, ale možno aj desať rokov, kým jednotlivé štáty sveta dokážu zaujať konečné stanovisko ku Kosovu. A dnes nikto nevie, ktoré stanovisko bude správne," dodal prezident.
Srbsko zažaluje na Medzinárodnom súdnom dvore v Haagu všetky krajiny, ktoré uznajú Kosovo. Belehrad tak urobí aj preto, aby chránil majetok srbského štátu, jeho obyvateľov, srbskej pravoslávnej cirkvi a súkromné vlastníctvo v Kosove. Povedal srbský minister obchodu Predrag Bubalo. Srbsko sa rozhodlo vyhlásiť za "neplatné všetky rozhodnutia Európskej únie vyslať do Kosova misiu". Kosovo je podľa vlády v Belehrade "naďalej súčasťou Srbskej republiky a Srbsko považuje vyhlásenie nezávislosti za ilegálne.

Nezávislosť Kosova dnes uznalo aj Nemecko. Berlín je pripravený nadviazať s Prištinou diplomatické vzťahy.

Indonézsky ostrov Sumatra dnes zasiahlo silné zemetrasenie, ktoré vyvolalo paniku a obavy pred vlnami tsunami. Podmorské zemetrasenie malo silu 7,5 Richterovej stupnice. Krátko po hlavnom zemetrasení nasledovali slabšie otrasy s magnitúdom 5,5 stupňa. Zemetrasenie zasiahlo indonézsku provinciu Aceh, zabilo troch ľudí a ďalších 25 utrpelo vážne zranenia.

Americký raketoplán Atlantis so sedemčlennou posádkou na palube dnes po tretej popoludní stredoeurópskeho času podľa plánu pristál v Kennedyho vesmírnom centre na Floride. Ďalšia misia raketoplánu Atlantis je naplánovaná na marec.

Mesto Poprad sa bude rozširovať. Nedostatok voľných stavebných pozemkov v zastavanom území mesta núti investorov zaujímať sa o pozemky v extraviláne mesta. Najväčší záujem je v súčasnosti o pozemky medzi Svitom a Popradom. Bratislavská spoločnosť BZ Group kúpila od mesta Poprad pozemky na hranici s katastrom Svitu s celkovou rozlohou vyše 226 000 štvorcových metrov. Mesto predalo pozemky za 68 mil. Sk. Pri Svite predalo mesto meter štvorcový za 300 Sk. Peniaze použije na bytovú výstavbu.

Slovenské základné a stredné školy majú byť do štyroch rokov vybavené počítačmi a internetom na úrovni, ktorú stará Európa plánovala k roku 2000. Bude to stáť 11 mld. korún, sedem z nich by malo ísť z fondov EÚ. V roku 2011 by mal byť v stredných školách jeden počítač na päť žiakov, v základných školách jeden na 10 žiakov, školy by sa mali napojiť na vysokorýchlostný školský internet, vzniknúť má školská databáza. Minister Ján Mikolaj chce ročne nakúpiť okolo 28 500 počítačov.

Kurzy NBS platné od zajtra:
EUR1 33,181
USD1 22,641
GBP1 43,99

Sport

Vo vytrvalostných pretekoch mužov na 20 km, ktorými sa v Novom Meste na Morave začali majstrovstvá Európy v biatlone, si titul vybojoval 34-ročný Poliak Tomasz Sikora. Výborný výkon predviedol aj Slovák Pavol Hurajt. Konečné piate miesto je v konkurencii, aká sa v Novom Meste na Morave zišla, výborným výsledkom.

Nečakanou víťazkou vytrvalostných pretekov žien na 15 km na majstrovstvách Európy v Novom Meste na Morave sa stala Natalia Levčenkovová z Moldavska. Slovenkám vstup do šampionátu nevyšiel podľa očakávaní. Najlepšou z kvarteta na štarte bola Petra Slezáková, ktorá skončila šestnásta.

Futbalová liga majstrov:

Schalke - FC Porto 1:0
FC Liverpool - Inter Miláno 2:0
Olympiakos Pireus - FC Chelsea 0:0
AS Rím - Real Madrid 2:1

Dnes sa hrajú ďalšie 4 zápasy:

Celtic Glasgow - FC Barcelona
Olympique Lyon - Manchester United
Fenerbahce Istanbul - FC Sevilla
Arsenal Londýn - AC Miláno

*************

V noci má byť Jasno až polojasno. V nižších polohách miestami hmla alebo zamračené
nízkou oblačnosť. Neskôr od západu postupne oblačno.
Najnižšia nočná teplota -1 až -5 st.
Zajtra cez deň prevažne veľká oblačnosť. Miestami občasný dážď, na horách sneženie.
Najvyššia denná teplota 1 až 6, na juhozápade okolo 8 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo -2 st.
Premenlivý vietor do 15 km/h.