Friday, February 29, 2008

pripravila katarína plavčanová Ruský prezident Vladimir Putin dnes vyzval občanov, aby prišli na nedeľné voľby hlavy štátu

12.00
Ruský prezident Vladimir Putin dnes vyzval občanov, aby prišli na nedeľné voľby hlavy štátu. Prieskumy verejnej mienky a politické analýzy poukazujú na jednoznačné víťazstvo Putinovho favorita, prvého vicepremiéra Dmitrija Medvedeva. Hlasovanie v nedeľňajších ruských prezidentských voľbách preto väčšina pozorovateľov považuje za formalitu.

Velenie britskej armády zvažuje stiahnutie princa Harryho z Afganistanu po tom, ako sa na internete objavili informácie, že tam tajne slúži dva až dva a pol mesiaca. Informovala dnes o tom agentúra Reuters. Únik informácií zvýšil obavy o 23-ročného Harryho, ktorý je v poradí tretím následníkom trónu vo Veľkej Británii. Mohol by sa teraz stať cenným terčom pre al-Kájdu alebo iných islamistov.

Írsko sa stalo najnovšou krajinou, ktorá uznala politickú nezávislosť Kosova. Minister zahraničných vecí Dermont Ahern vyhlásil, že celá vláda hlasovala za prijatie rozhodnutia kosovského parlamentu.

Pred kanceláriami vládnej Socialistickej strany v severnom baskickom regióne vybuchla dnes bomba. Stalo sa to menej ako dva týždne pred španielskymi parlamentnými voľbami. Podľa španielskych médií ETA ohlásila bombu záchranným službám a tá následne o 1-nej po polnoci explodovala. Polícia stihla ľudí, ktorí v blízkosti ohrozeného miesta bývajú, evakuovať.

Najvyšší predstavitelia Iraku schválili popravu synovca Saddáma Husajna, známeho ako Chemický Alí. Je odsúdený za spoluúčasť na genocíde Kurdov v 80-tych rokoch minulého storočia. Schválenie popravy prezidentom Džalálom Talabáním a dvoma viceprezidentmi je posledným krokom k potvrdeniu hrdelného trestu pre Alího Hassan al-Madžída, ktorý musí byť vykonaný do 30 dní od rozhodnutia.

Deti z východného Slovenska sa dočkali jarných prázdnin. Oddychovať budú od pondelka do piatka. Školáci z Košického a Prešovského kraja museli tento rok najdlhšie čakať na jarné prázdniny, keďže dva týždne pred nimi prázdninovali deti na strednom a západnom Slovensku. Všetky školy sa zatvoria najbližšie počas veľkonočných prázdnin, ktoré sa začnú vo štvrtok 20. marca a potrvajú do utorka 25. marca.

Slovenská mena dnes dopoludnia opäť posunula historické maximum voči euru na 32,44 korún za euro. Koruna reagovala ešte na včerajšie vyjadrenie ministra financií Jána Počiatka o možnom posunutí výmenného kurzu po prijatí eura.

Hoci snehová vrstva na lyžiarskych svahoch sa od začiatku týždňa znížila o 10 až 20 cm, pred víkendom je v prevádzke stále okolo 80 lyžiarskych stredísk. Podmienky v nich sú dobré až veľmi dobré, sneh je zrána zmrznutý. Tento týždeň ukončili prevádzku strediská Podbanské, Oravská Lesná, Spišská Stará Ves, Pezinská Baba, Zochova chata, Ski Bezovec, Dubovica-Žliabky, Makov-Kasárne, Turecká-Krížna, Strachan Skicentrum Ždiar a Zuberec-Milotín.
Na víkend sú v strediskách Donovaly, Štrbské Pleso, Skipark Kubínska hoľa a Skipark Chlmec plánované rôzne športové a zábavné podujatia.

Futbalista Pavel Nedvěd si za červenú kartu v utorkovom dueli talianskej Serie A nezahrá dva zápasy. O treste pre českého stredopoliara v službách Juventusu Turín rozhodla včera disciplinárna komisia, klub mu navyše udelil pokutu 7000 eur.
Nedvěd musel ísť predčasne pod sprchy v mestskom derby s AC Turín po tom, ako potiahol za vlasy obrancu Gianlucu Comotta.

**************************************
Prevažne polooblačno. Od západu postupne veľká oblačnosť a neskôr
na viacerých miestach občasný dážď. Vietor od juhu do 6m/s. Najvyššia denná teplota 7 až 11 st. Teplota na horách vo výške 1500 m okolo nuly.