Wednesday, February 20, 2008

Pripravil Michal Novák:

10:00 20.02.2008

Srbský minister zahraničných vecí Vuk Jeremič navštívi dnes Európsky parlament. Na pôde zahraničného výboru parlamentu zdôrazní nárok Belehradu na Kosovo, ktoré pred troma dňami jednostranne vyhlásilo nezávislosť od Srbska. Srbská vláda označuje postup kosovských Albáncov za protiprávny a z krajín, ktoré Kosovo uznali, stiahla svojich veľvyslancov. Európska únia je v otázke nezávislosti Kosovo rozdelená. Samostatné Kosovo uznalo alebo v krátkom čase plánuje uznať 18 z 27 členských únie, jednoznačne proti sú Cyprus, Rumunsko a Španielsko.

Zástupca Ruska pri Európskej únii upozornil, že nezávislosť Kosova bude mať "dôsledky" pre vzťahy medzi Moskvou a úniou. "Bolo by naivné domnievať sa, že postoj hlavných členov Európskej únie ku Kosovu...sa nejaví ako problém v našich vzťahoch, povedal ruský zástupca. Uznanie nezávislosti Kosova označil za "vážnu chybu", ktorá je "v rozpore s medzinárodným právom a rozhodnutiami OSN."

Pri sérii raketových útokov na Bagdad zomrelo 15 ľudí. Rakety sa nepodarilo zneškodniť. "V blízkosti americkej vojenskej základne polícia objavila auto, ktoré používajú vzbúrenci ako odpaľovaciu rampu," uviedol zdroj pre agentúru AFP. "Niektoré rakety odpálili. Keď sa polícia snažila ostatné zneškodniť, došlo ku zmätku a rakety vybuchli," dodal.

Na východe Filipín spôsobili týždňove dažde zosuvy pôdy a záplavy. Ostalo po nich najmenej deväť obetí a sedem nezvestných. Postihnutou je východná provincia ostrova Samar, kde svoje príbytky opustilo okolo 140 000 ľudí. V oblasti je vyhlásený stav ohrozenia.

Premiér Robert Fico má dnes poveriť ministra životného prostredia Jaroslava Izáka, aby sa pre skládku v Pezinku obrátil na prokuratúru. Má sa preveriť, či štátne orgány postupovali pri povoľovaní novej skládky v Pezinku podľa zákona. Ak urobili chyby, Fico sľubuje, že výstavba skládky sa zastaví. Občania, ktorí protestujú proti skládke, dnes ráno odovzdajú na Úrade vlády petíciu s približne 6-tisíc podpismi.

Asi desať týždňov sa bude liečiť štvorročný chlapček, ktorý včera vypadol z okna košického bytu na Námestí Oceliarov. Jeho matka ho nechala samého doma. 32-ročná Zuzana si odišla do pohostinstva kúpiť cigarety a dieťa nechala bez dozoru. Chlapec vypadol z okna na druhom poschodí. Nezodpovednú matku vyšetrovateľ obvinil z ublíženia na zdraví, za mrežami môže stráviť jeden až päť rokov.

Ján Telenský, generálny riaditeľ Aquacity, majiteľ rádia RTI a riaditeľ Skillstrain rozšíril svoje pôsobenie na Internete a to novým programom na YouTube a taktiež upravil svoj Blog. Jeho nový program na YouTube môžte nájsť na www.youtube.com/jantelensky. Nový Blog ponúka všetkým novinárom RSS feed, čo znamená, že môžu okamžite získavať najnovšie informácie o akejkoľvek spoločnosti Jána Telenského a tiež aj o jeho charitatívnej práci.

Kurzy NBS:
EUR1 33,05
USD1 22,42
GBP1 43,77

Sport


Slovenský futbalista Vratislav Greško už v reprezentačnom drese nenastúpi, legionár z Bayeru Leverkusen odohral podľa denníka Šport v národnom tíme svoje posledné zápasy v závere kvalifikácie ME 2008 proti Írsku a Walesu. "V reprezentácii som skončil. Pri mojom rozhodnutí nehrali nijakú rolu emócie. Urobil som to s chladnou hlavou už pri jesennom zápase s Írskom.

Slovenská hokejová extraliga:

Slovan BA - Poprad 4 : 2
Lipt. Mikuláš - Kežmarok 7 : 2
Žilina - Nitra 6 : 2
Skalica - Slovensko 20 5 : 4
Košice - Trenčín 6 : 3
Martin - Zvolen 3 : 1

Futbalová liga majstrov:
Schalke - FC Porto 1:0
FC Liverpool - Inter Miláno 2:0
Olympiakos Pireus - FC Chelsea 0:0
AS Rím - Real Madrid 2:1

Výsledky zápasov NHL:

Carolina - Boston 2:3 po samostatných nájazdoch - Chára (Boston) 1+0
Minnesota - Vancouver 2:3 po predĺžení - Gáborík (Minnesota) 1+0
Toronto - Columbus 3:1
Montreal - NY Rangers 6:5 po samostatných nájazdoch
Ottawa - Philadelphia 3:2 po samostatných nájazdoch
Pittsburgh - Florida 3:2
Nashville - Edmonton 5:4
St. Louis - Chicago 5:1
Phoenix - Calgary 1:4

*************

Polojasno až oblačno a ojedinele slabé zrážky.
Zrána a predpoludním v nižších polohách miestami hmlisto.
Najvyššia denná teplota 6 až 11, na severe a východe miestami
okolo 3 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 0 st.
Slabý premenlivý vietor.