Tuesday, February 26, 2008

pripravila katarína plavčanová Prestupový osud hokejistu Mariána Hossu sa zrejme naplní až v poslednej chvíli tesne pred dnešnou uzávierkou v NHL

12.00
Medzinárodný trestný tribunál pre bývalú Juhosláviu dva týždne pred začiatkom procesu zverejnil text obžaloby proti bývalým chorvátskym generálom, Antemu Gotovinovi, Ivanovi Markačovi a Mladenovi Čermakovi. Informovali dnes o tom srbské médiá. Prokuratúra v Haagu v obžalobe upresnila, že Gotovina, Markač a Čermak sú zodpovední za prenasledovanie chorvátskych Srbov vrátane "deportácií, ničenia a pálenia domovov, rabovania súkromného i verejného majetku, vrážd a ďalších neľudských činov".

Jordánski demonštranti pálili včera pred dánskym veľvyslanectvom dánske zástavy na protest proti opakovanému zverejneniu karikatúr proroka Mohameda. Dánske noviny opakovaným zverejnením chceli prejaviť svoju oddanosť slobode prejavu deň potom, ako polícia na západe krajiny zatkla troch ľudí a obvinila ich z prípravy vraždy autora karikatúry Kurta Westergaarda. Noviny vyzvali médiá, aby sa postavili proti fanatizmu.

Izraelský Najvyšší súd dnes uznal dohodu, podľa ktorej bývalý prezident Moše Kacav nebude stíhaný za znásilnenie, no prizná vinu v prípade menej vážnych obvinení. Dohodu uzavrel exprezident s prokuratúrou v júni minulého roku, no niekoľko organizácií sa proti nej odvolalo na Najvyšší súd. Dnešné rozhodnutie súdu znamená, že Kacav sa vyhne väzeniu, ale bude musieť zaplatiť pokutu. Obžaloba pôvodne žiadala pre Kacava 20-ročný trest odňatia slobody za znásilnenie a všetky ostatné sexuálne previnenia.

Rakúsky 50-ročný amatérsky potápač zomrel po útoku žraloka na pobreží Floridy asi 50 km od Fort Lauderdale. Po uhryznutí do nohy ho previezol vrtuľník do nemocnice v Miami, kde skonal.

Na Nábreží arm. gen. Ludvíka Svobodu v Bratislave krátko pred 8.00 horela električka. Predpokladanou príčinou bolo zablokovanie jej bŕzd. Nik z cestujúcich sa nezranil.

Zdravotné sestry, ktoré odišli za lepšie platenou prácou do zahraničia, nahradia na jeden rok v nemocniciach už čoskoro študenti. Všetky zdravotnícke a lekárske fakulty dostali začiatkom februára príkaz poslať ich na rok do praxe. Ide o absolventov bakalárskeho štúdia zdravotníckych odborov, ktorí chcú pokračovať na magisterskom stupni.

Ján Telensky britský businessman, okrem iného šéf Skillstrain a RTI, je hlavným sponzorom množstva aktivít pre mladých ľudí, ktorí sa stretávajú s nepriazňou osudu. Financuje prestížne ocenenia ako „Mladý človek roka“ či víťazov študentských ocenení, Jej štedrým patrónom University v Bedfordshire. Zaviazal sa sponzorovať britské najsľubnejšie spevácke hviezdy, herca Harryho Pottera či karatistického šampióna.

Prestupový osud slovenského hokejistu Mariána Hossu sa zrejme naplní až v poslednej chvíli tesne pred dnešnou uzávierkou trejdov v NHL. Už niekoľko dní sa hovorí o Montreale Canadiens ako o jednom z najvážnejších záujemcov o služby jedného z elitných útočníkov Atlanta Thrashers a práve dnes sa oba tímy stretnú vo vzájomnom súboji na ľade Bell Centre.

Ruská tenistka Maria Šarapovová odvolala svoju účasť na turnaji WTA v Dubaji. Dôvodom je vírusové ochorenie. Úradujúca víťazka Australian Open, ktorá minulý týždeň nenašla premožiteľku na turnaji v katarskej Dauhe, mala vstúpiť do zápolení v Dubaji dnes podvečer.

Ďakovné vystúpenie Češky Markéty Irglovej počas nedeľňajšieho odovzdávania filmových Oscarov označili niektorí účastníci, ako aj novinári vo svojich komentároch za vrcholný moment večera. Pôvodom moravskú muzikantku pri jej prvom pokuse o poďakovanie prerušili slávnostné fanfáry, preto ju organizátori po reklamnej prestávke pozvali opäť na pódium, aby si vychutnala okamih slávy. Hansard s Irglovou sa stali počas odovzdávania 80. ročníka odovzdávania cien Americkej filmovej akadémie miláčikmi publika. Ich ocenenie sprevádzali obrovské ovácie a dlhý potlesk si zaslúžili aj vystúpením so svojou piesňou Falling Slowly.

Nemeckého turistu prichytili priamo pri čine, keď sprejoval grafitti na steny známeho novozélandského ľadovca Franz Josef. Svoje výtvory musel vlastnoručné vyčistiť. Nemca Jana Philipa Scharberta totiž pri jeho počínaní minulý týždeň odfotografoval anglický turista, uviedol denník The Press.
***************************************

Prevažne polojasno. Vietor od juhu do 5m/s. Najvyššia denná teplota 11 až 15 st. Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 6 st.