Wednesday, February 20, 2008

Pripravil Michal Novák: Slovensko neuzná Kosovo

14:00 20.02.2008

Slovensko neuzná Kosovo, kým sa nezmení jeho medzinárodnoprávne postavenie, vyhlásil po rokovaní vlády premiér Robert Fico. Jednostranné vyhlásenie nezávislosti považuje za chybu, ktorá zvýši napätie tam, kde to nikto nechce. Bezpečnostná rada OSN by mala konečne prijať nejaké riešenie, rovnako by sa mala k stanovisku ku Kosovu dopracovať aj Európska únia. Bez toho Slovensko nemôže Kosovo uznať. "Berme trošku na zreteľ aj záujmy Srbska," apeloval premiér. Podľa neho nie je správne, ak niekto niekomu odtrhne územie.

Palestínčania by mali nasledovať príklad z Kosova a jednostranne vyhlásiť nezávislosť, ak sa v mierových rokovaniach s Izraelom nedosiahne pokrok. Povedal Jásir Abd Rabbú, poradca palestínskeho prezidenta Mahmúda Abbása. "Náš národ má právo vyhlásiť nezávislosť, ako to spravili Kosovčania. Boli sme okupovaní oveľa skôr, ako sa objavil problém Kosova," mieni Abbásov poradca. " "Keď sa podarilo Kosovu vyhlásiť nezávislosť, ktorú uznali USA a iné dôležité krajiny, prečo by sme my nemohli urobiť to isté?" pýtal sa Rabbú.

Nezávislosť Kosova dnes uznalo aj Nemecko. Berlín je pripravený nadviazať s Prištinou diplomatické vzťahy. Rozhodnutie Nemecka sa očakávalo. Dnes má Kosovo uznať aj Rakúsko a niekoľko ďalších členských krajín EÚ.

Indonézsky ostrov Sumatra dnes zasiahlo silné zemetrasenie, ktoré vyvolalo paniku a obavy pred vlnami tsunami. Podmorské zemetrasenie malo silu 7,5 Richterovej stupnice. Krátko po hlavnom zemetrasení nasledovali slabšie otrasy s magnitúdom 5,5 stupňa.

Od januára bude fungovať nový portál pre tvorbu zákonov s kompletnou zbierkou platnej legislatívy. Vláda odsúhlasila Jednotný informačný systém na sledovanie legislatívneho procesu, ktorým chce minister spravodlivosti Štefan Harabin zjednotiť predkladanie zákonov, nariadení a vyhlášok. Cez portál by sa podávali aj hromadné pripomienky. Text platných zákonov na stránke by garantovalo ministerstvo. Stránka má obsahovať aj komentáre k zákonom a diskusné fórum.

Sport

Hokejistom Montreal Canadiens sa podaril v zápase s New York Rangers dokonalý obrat, ktorý si storočná klubová história nepamätá. Keď totiž v 26. min Chris Drury zvýšil na 5:0 v prospech New Yorku, už len málokto pochyboval o ich jasnom víťazstve. Viacerí znechutení fanúšikovia začali opúšťať Bell Center. Domáci sa však nevzdali a po 60 minútach i predĺžení svietil stav 5:5 a v nájazdoch bol úspešnejší Montreal, keď o dvoch bodoch rozhodol kapitán Saku Koivu. Rangers nestačili v zápase ani štyri asistencie kapitána Jaromíra Jágra, ktorý sa vďaka nim dostal už do najlepšej desiatky produktivity histórie NHL. Na svojom konte má po utorku 1581 bodov.

Futbalová liga majstrov:
Schalke - FC Porto 1:0
FC Liverpool - Inter Miláno 2:0
Olympiakos Pireus - FC Chelsea 0:0
AS Rím - Real Madrid 2:1

Dnes sa hrajú ďalšie 4 zápasy:

Celtic Glasgow - FC Barcelona
Olympique Lyon - Manchester United
Fenerbahce Istanbul - FC Sevilla
Arsenal Londýn - AC Miláno

*************

Popoludní polojasno až oblačno, na západe a juhu stredného Slovenska miestami jasno alebo len malá oblačnosť. Na severe a východe v nižších polohách miestami zamračené nízkou oblačnosťou.
Najvyššia denná teplota 6 až 11, na severe a východe miestami okolo 3 st.
Slabý premenlivý vietor.