Friday, February 29, 2008

Pripravil Michal Novák:

16:00 29.02.2008

Najvyšší predstavitelia Iraku schválili popravu synovca Saddáma Husajna, známeho ako Chemický Alí. Je odsúdený za spoluúčasť na genocíde Kurdov v 80-tych rokoch minulého storočia. Schválenie popravy prezidentom Džalálom Talabáním a dvoma viceprezidentmi je posledným krokom k potvrdeniu hrdelného trestu pre Alího Hassan al-Madžída, ktorý musí byť vykonaný do 30 dní od rozhodnutia.

Britská armáda "okamžite" stiahne princa Harryho z v Afganistanu, pretože informačné embargo o jeho pobyte bolo porušené, informovalo britské ministerstvo obrany. "Chceme požiadať médiá, aby sa zdržali špekulácií o súčasnom mieste pobytu, harmonograme a pohyboch princa Harryho, kým sa nevráti do Británie," uvádza sa vo vyhlásení. Harry, ktorý je dôstojníkom pluku Kráľovského jazdectva, sa po viac ako štvrťstoročí stal prvým členom britskej kráľovskej rodiny, ktorý sa aktívne zapojil do bojov .

Írsko formálne uznalo politickú nezávislosť Kosova. Minister zahraničia Dermot Ahern uviedol - Chcem zdôrazniť, že uznanie Kosova nie je aktom nepriateľstva voči Srbsku,". Kvôli konfliktu z konca 90-tych rokov je podľa neho nemožné, aby bolo Kosovo súčasťou Srbska.

Ruský prezident Vladimir Putin dnes vyzval občanov, aby prišli na nedeľné voľby hlavy štátu. Prieskumy verejnej mienky a politické analýzy poukazujú na jednoznačné víťazstvo Putinovho favorita, prvého vicepremiéra Dmitrija Medvedeva. Hlasovanie v nedeľňajších ruských prezidentských voľbách preto väčšina pozorovateľov považuje za formalitu.

Deti z východného Slovenska majú jarné prázdniny. Oddychovať budú do piatka. Školáci z Košického a Prešovského kraja museli tento rok najdlhšie čakať na jarné prázdniny, keďže dva týždne pred nimi prázdninovali deti na strednom a západnom Slovensku. Všetky školy sa zatvoria najbližšie počas veľkonočných prázdnin, ktoré sa začnú vo štvrtok 20. marca a potrvajú do utorka 25. marca.

Hoci snehu na Slovensku sa od začiatku týždňa ubudlo, pred víkendom je v prevádzke stále okolo 80 lyžiarskych stredísk. Podmienky v nich sú dobré až veľmi dobré. Na víkend sú v strediskách Donovaly, Štrbské Pleso, Skipark Kubínska hoľa a Skipark Chlmec plánované rôzne športové a zábavné podujatia.

Sport

Včera sa začalo play Off v hokejovej extrelige
Košice - Poprad 3:2
Slovan Bratislava - Žilina 6:2
Dnes si súboje tieto tímy zopakujú. V Košiciach sa začína o piatej a v Bratislave o šiestej.

Najhorší možný scenár mal debut slovenského hokejistu Mariána Hossu v novom drese Pittsburghu. V stretnutí v Bostone jeho Penguins prehrali 1:5 a Hossa si navyše zranil pravé koleno. Na ľade bol celkovo 10 minút a 13 sekúnd a Tim Thomas v bránke domácich kryl jednu jeho strelu. Tučniakom bude Hossa chýbať asi týždeň.

Po 87 dňoch zimnej prestávky sa opäť otvoria brány futbalových štadiónov a dnešným podvečerným duelom 19. kola FC Senec - MŠK Žilina sa začne jarná časť najvyššej slovenskej futbalovej súťaže.

Brazílsky futbalista v službách talianskeho tímu AC Miláno Kaká predĺžil zmluvu až do roku 2013. Zmluva by mala vyvrátiť klebety o prestupe najlepšieho futbalistu sveta za rok 2007 podľa FIFA do jedného zo španielskych gigantov FC Barcelona či Real Madrid.
**************************************

V noci bude veľká oblačnosť až zamračené a na viacerých miestach dážď.
Najnižšia nočná teplota 6 až 2 st.
Zajtra cez deň veľká oblačnosť až zamračené a dážď, neskôr prehánky, ojedinele aj búrky. Od 1300 m sneženie.
Najvyššia denná teplota 6 až 10 st., na juhozápade okolo 12 st.
Teplota na horách vo výške 1 500 m klesne popoludní na -1 st.
Vietor 15 až 25 km/h, neskôr až 45 km/h, v nárazoch - najmä na západe až 90 km/h, na horách víchrica.