Wednesday, February 27, 2008

Pripravil Michal Novák: Microsoft s rekordnou pokutou

16:00 27.02.2008

Európska komisia udelila americkej softvérovej spoločnosti Microsoft ďalšiu rekordnú pokutu vo výške 899 mil. eur za to, že odmietla zaplatiť sankcie, ktoré na uvalili v rokoch 2004 a 2006. Celková pokuta, ktorú musí teraz Microsoft EÚ zaplatiť, predstavuje 1,68 mld. eur, čo je viac, ako musela zaplatiť akákoľvek iná firma. Microsoft je zároveň prvou firmou za 50 rokov existencie pravidiel hospodárskej súťaže EÚ, ktorá dostala pokutu za nesplnenie protimonopolného rozhodnutia.

Českého premiéra Mirka Topolánka dnes vo Washingtone prijme americký prezident George Bush. Predpokladá sa, že Bush a Topolánek sa dohodnú na mieste a termíne podpísania hlavnej dohody o radare v ČR. Ministri vnútra USA a Českej republiky už podpísali memorandum o zrušení vízovej povinnosti pre českých občanov. Česi by tak mohli cestovať do Spojených štátov bez víz na prelome októbra a novembra v tomto roku.

Zemetrasenie o sile 5,3 stupňa Richterovej stupnice pocítili dnes v noci obyvatelia Veľkej Británie. Podľa agentúr však zatiaľ nie sú správy o prípadných obetiach na životoch či väčších materiálnych škodách. Zranený bol jeden človek.

Páchatelia, ktorých polícia v pondelok zadržala a obvinila z vraždy a ublíženia na zdraví v prípade študenta Daniela Tupého, patrili k extrémistickej skupine a v policajnom jazyku ich možno nazvať "záujmové osoby". Povedal minister vnútra Robert Kaliňák. V prípade sú obvinení štyria, jeden z nich je však už mŕtvy. Študenta Filozofickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave Daniela Tupého zavraždili 4. novembra 2005 na bratislavskom Tyršovom nábreží. Ďalších mladíkov útočníci dokopali.

Slovenská mena sa voči doláru posilnila na historické maximum 21 korún 76 halierov. Súviselo to hlavne s oslabením americkej meny voči euru. Rekordy si pripísala aj česká mena.

Cena ropy vyskočila včera na nové historické maximum pod vplyvom slabého amerického dolára a niekoľkých nepriaznivých ekonomických údajov z USA, ktoré vyvolali nárast na komoditných trhoch. Cena americkej ľahkej ropy vyskočila na takmer 101 a pol dolára za barel.

Kurzy NBS platné od zajtra:
EUR1 32,81
USD1 21,81
GBP1 43,30

Sport

Lukáš Lacko odvrátil 4 mečbaly v Cherbourgu a postúpil do štvrťfinále. V 2. kole dvojhry porazil Andreasa Haidera-Maurera 5:7, 7:6, 6:1.

*****************************************

V noci bude jasno až polojasno.
Najnižšia nočná teplota +3 až -2, v údoliach miestami okolo -4 st.

Zajtra cez deň prevažne polooblačno. Ojedinele prehánky.
Najvyššia denná teplota 8 až 13, na severe miestami okolo 6 st.
Teplota na horách vo výške 1 500 m okolo -2 st.
Prevažne severozápadný vietor 5 až 20 km/h.