Wednesday, February 20, 2008

Pripravil Michal Novák

17:30 20.02.2008


* Jednostranné vyhlásenie nezávislosti Kosova považuje Robert Fico za chybu

* Srbsko zažaluje na Medzinárodnom súdnom dvore v Haagu všetky krajiny, ktoré uznajú Kosovo

* Kosovo sa stalo vzorom pre palestínu

* Mesto Poprad sa bude rozširovať

Príjemný podvečer

Zvuk

Srbsko zažaluje na Medzinárodnom súdnom dvore v Haagu všetky krajiny, ktoré uznajú Kosovo. Belehrad tak urobí aj preto, aby chránil majetok srbského štátu, jeho obyvateľov, srbskej pravoslávnej cirkvi a súkromné vlastníctvo v Kosove. Povedal srbský minister obchodu Predrag Bubalo. Srbsko sa rozhodlo vyhlásiť za "neplatné všetky rozhodnutia Európskej únie vyslať do Kosova misiu". Kosovo je podľa vlády v Belehrade "naďalej súčasťou Srbskej republiky a Srbsko považuje vyhlásenie nezávislosti za ilegálne.

Európska únia definitívne schválila svoju misiu pre Kosovo v sobotu. Misia má nahradiť súčasnú správu OSN, má tam pôsobiť 1800 policajtov, sudcov, prokurátorov, colníkov a súdnych úradníkov. Väčšina z nich má podľa bruselských zdrojov prísť z Nemecka a Talianska. Presný dátum vyslania misie ani dĺžka jej pôsobenia zatiaľ nie sú známe.

Nezávislosť Kosova dnes uznalo aj Nemecko a pridalo sa aj Rakúsko. Berlín je pripravený nadviazať s Prištinou diplomatické vzťahy. Rozhodnutie Nemecka sa očakávalo.

Palestínčania by mali nasledovať príklad z Kosova a jednostranne vyhlásiť nezávislosť, ak sa v mierových rokovaniach s Izraelom nedosiahne pokrok. Povedal Jásir Abd Rabbú, poradca palestínskeho prezidenta Mahmúda Abbása. "Náš národ má právo vyhlásiť nezávislosť, ako to spravili Kosovčania. Boli sme okupovaní oveľa skôr, ako sa objavil problém Kosova," mieni Abbásov poradca. " "Keď sa podarilo Kosovu vyhlásiť nezávislosť, ktorú uznali USA a iné dôležité krajiny, prečo by sme my nemohli urobiť to isté?" pýtal sa Rabbú.

Americký senátor Barack Obama zvíťazil aj na nominačných schôdzach demokratov na Havaji. Pre Obamu je to už desiate víťazstvo nad bývalou americkou prvou dámou Hillary Clintonovou v rade a ešte viac posilní jeho náskok, hoci zatiaľ len skromný. - Obama má za sebou takmer o sto delegátov viac ako Clintonová.

Luxemburskí poslanci schválili v prvom čítaní zákon legalizujúci eutanáziu. Nový zákon začne platiť až po jeho schválení v druhom čítaní. Luxembursko by sa tak po Holandsku a Belgicku malo stať treťou krajinou Európskej únie, ktorá povoľuje eutanáziu. "Tento zákon nepovoľuje zabíjanie. Nie je pre rodičov ani lekárov a len sám pacient sa môže rozhodnúť, či chce ukončiť svoje utrpenie," vysvetlila socialistická poslankyňa Lydie Errová. Každý prípad bude posudzovať aj národná komisia.

Iránsky prezident Mahmúd Ahmadínedžád pokračuje v slovných útokoch proti Izraelu. "Svetové mocnosti vytvorili čierny a špinavý bacil pod menom sionistický režim a vypustili ho ako zdivočené zviera na krajiny v regióne," vyhlásil Ahmadínedžád Na Izrael už v pondelok zaútočil aj ďalší vysoký predstaviteľ iránskeho režimu. Veliteľ Iránskych revolučných gárd Mohammad Alí Džafarí židovskému štátu predpovedal, že ho v dohľadnej budúcnosti zničí hnutie Hizballáh, s ktorým Izrael bojoval pred dvoma rokmi v libanonskej vojne.

Americký raketoplán Atlantis so sedemčlennou posádkou na palube dnes po tretej popoludní stredoeurópskeho času podľa plánu pristál v Kennedyho vesmírnom centre na Floride. Ďalšia misia raketoplánu Atlantis je naplánovaná na marec.

Zvuky

Asi desať týždňov sa bude liečiť štvorročný chlapček, ktorý včera vypadol z okna košického bytu na Námestí Oceliarov. Jeho matka ho nechala samého doma. 32-ročná Zuzana si odišla do pohostinstva kúpiť cigarety a dieťa nechala bez dozoru. Chlapec vypadol z okna na druhom poschodí. Má zlomeninu pravej stehennej kosti, zranenie chrbtice a podozrenie na vnútorné poranenia. Nezodpovednú matku vyšetrovateľ obvinil z ublíženia na zdraví, za mrežami môže stráviť jeden až päť rokov.

Kurzy NBS platné od zajtra:
EUR1 33,18
USD1 22,64
GBP1 43,99

Sport

Zvuk

Nečakanou víťazkou vytrvalostných pretekov žien na 15 km na majstrovstvách Európy v Novom Meste na Morave sa stala Natalia Levčenkovová z Moldavska. Slovenkám vstup do šampionátu nevyšiel podľa očakávaní. Najlepšou z kvarteta na štarte bola Petra Slezáková, ktorá skončila šestnásta.

Slovenský futbalista Vratislav Greško už v reprezentačnom drese nenastúpi, legionár z Bayeru Leverkusen odohral podľa denníka Šport v národnom tíme svoje posledné zápasy v závere kvalifikácie ME 2008 proti Írsku a Walesu. "V reprezentácii som skončil. Pri mojom rozhodnutí nehrali nijakú rolu emócie. Urobil som to s chladnou hlavou už pri jesennom zápase s Írskom.

Futbalová liga majstrov:
Schalke - FC Porto 1:0
FC Liverpool - Inter Miláno 2:0
Olympiakos Pireus - FC Chelsea 0:0
AS Rím - Real Madrid 2:1

Hokejistom Montreal Canadiens sa podaril v zápase s New York Rangers dokonalý obrat, ktorý si storočná klubová história nepamätá. Keď totiž v 26. min Chris Drury zvýšil na 5:0 v prospech New Yorku, už len málokto pochyboval o ich jasnom víťazstve. Viacerí znechutení fanúšikovia začali opúšťať Bell Center. Domáci sa však nevzdali a po 60 minútach i predĺžení svietil stav 5:5 a v nájazdoch bol úspešnejší Montreal, keď o dvoch bodoch rozhodol kapitán Saku Koivu. Rangers nestačili v zápase ani štyri asistencie kapitána Jaromíra Jágra, ktorý sa vďaka nim dostal už do najlepšej desiatky produktivity histórie NHL. Na svojom konte má po utorku 1581 bodov.

*************

V noci má byť Jasno až polojasno. V nižších polohách miestami hmla alebo zamračené nízkou oblačnosť. Neskôr od západu postupne oblačno.
Najnižšia nočná teplota -1 až -5 st.
Zajtra cez deň prevažne veľká oblačnosť. Miestami občasný dážď, na horách sneženie.
Najvyššia denná teplota 1 až 6, na juhozápade okolo 8 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo -2 st.
Premenlivý vietor do 15 km/h.