Tuesday, February 26, 2008

pripravila katarína plavčanová Najnovší spor v boji o post prezidenta USA vyvolala fotografia senátora Baracka Obamu kolujúca na internete

9.00
Najnovší spor v boji o nomináciu Demokratickej strany na post prezidenta USA vyvolala fotografia senátora Baracka Obamu kolujúca na internete. Fotka zachytáva politika v tradičnom africkom odeve s turbanom. Volebný štáb Obamovej kampane obvinil z jej zverejnenia s cieľom očierniť kandidáta tím Hillary Clintonovej. Jej tím obvinenie odmietol.
Clintonová v uplynulých dňoch viditeľne zostrila boj proti Obamovi, ktorý od začiatku februára zvíťazil vo volebných primárkach v 11 štátoch.Za najdôležitejšie rozhodnutia pre nomináciu sú teraz považované hlasovania v Texase a Ohiu, kde budú primárky 4. marca.

Jordánski demonštranti pálili včera pred dánskym veľvyslanectvom dánske zástavy na protest proti opakovanému zverejneniu karikatúr proroka Mohameda. Okolo 300 protestujúcich nieslo národné vlajky a transparenty Frontu islamskej akcie, hlavnej politickej strany v krajine, a žiadalo vykázanie dánskeho veľvyslanca ako aj bojkot dánskych produktov.

Približne dvesto komunistov si včera pripomenulo v Prahe 60. výročie prevratu z februára 1948 protivládnou demonštráciou. Demonštranti, ktorí niesli portréty Karola Marxa, Lenina a Klementa Gottwalda, vyzdvihli sociálne vymoženosti z čias komunistického režimu a vyjadrili nesúhlas s umiestnením americkej radarovej základne na českom území.

Zdravotné sestry, ktoré odišli za lepšie platenou prácou do zahraničia, nahradia v nemocniciach už čoskoro študenti. Všetky zdravotnícke a lekárske fakulty dostali začiatkom februára príkaz poslať ich na rok do praxe. Zmena vyplýva z novely vysokoškolského zákona. Len tri mesiace pred štátnicami sa tak časť študentov dozvedela, že musí prerušiť školu a ísť na rok pracovať. Ide o absolventov bakalárskeho štúdia zdravotníckych odborov, ktorí chcú pokračovať na magisterskom stupni.

Od dnešného dňa sa zvýši cena benzínov a nafty približne o 30 halierov za liter. Tento rok to bude už tretia zmena cien, z toho druhé zvyšovanie. Priemerné ceny benzínov sa tak dostanú tesne pod úroveň 39,30 a priemerné ceny nafty pod 41,20 Sk/liter. Je to predovšetkým dôsledok cien ropy, ktoré sa pohybujú okolo hranice 100 USD za barel.

Slovenský futbalový reprezentant Martin Škrtel sa po viac ako dvojtýždňovej pauze zavinenej zranením lýtkového svalu dnes opäť vráti do zápasového kolotoča. Nastúpi však v drese B-tímu proti Manchestru United B. Škrtel sa zranil na tréningu. Pri výbehoch si silno natiahol lýtkový sval. Už 23. februára sa objavil na lavičke náhradníkov v zápase FC Liverpool-FC Middlesbrough (3:2). V súboji rezervných tímov by mal slovenský stopér odohrať jeden polčas.

Ďakovné vystúpenie Češky Markéty Irglovej počas nedeľného odovzdávania filmových Oscarov označili niektorí účastníci, ako aj novinári za vrcholný moment večera. Pôvodom moravskú muzikantku pri jej prvom pokuse o poďakovanie prerušili slávnostné fanfáry, preto ju organizátori po reklame pozvali opäť na pódium, aby si vychutnala okamih slávy. Hansard s Irglovou sa stali počas odovzdávania 80. ročníka odovzdávania cien Americkej filmovej akadémie miláčikmi publika. Ich ocenenie sprevádzali obrovské ovácie a dlhý potlesk si zaslúžili aj vystúpením so svojou piesňou Falling Slowly. Romantická pieseň z nezávislého írskeho filmu Once porazila až tri nominované piesne z filmu Začarovaní a hudobnú nahrávku z filmu August Rush.

***************************************
Prevažne polojasno. Vietor od juhu do 5m/s. Najvyššia denná teplota 11 až 15 st. Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 6 st.