Friday, February 22, 2008

pripravila katarína plavčanová Hillary Clintonová obvinila Baracka Obamu z plagiátorstva

10.00
Z plagiátorstva obvinila vo včerajšej televíznej debate demokratická kandidátka na amerického prezidenta Hillary Clintonová svojho straníckeho súpera Baracka Obamu. Reagovala tak na slogan kampane "zmena, v ktorú môžme veriť", ktorý Obama prevzal od guvernéra štátu Massachusetts Devala Patricka. Ak už má byť vaša kampaň založená na slovách, mali by to byť vaše vlastné slová, odkázala Clintonová Obamovi. "Vybrať celé pasáže z prejavov niekoho iného nie je zmena, v ktorú môžete veriť. Je to zmena, ktorú môžete xeroxovať," konštatovala ďalej senátorka New Yorku.

Srbskí radikáli v Belehrade vtrhli včerado budovy amerického veľvyslanectva a zaútočili na ďalšie zastupiteľské úrady. Incidenty si vyžiadali jednu obeť a 90 zranených. Násilnosti prepukli po masovej demonštrácii proi nezávislosti Kosova, na ktorej sa v centre Belehradu zúčastnilo viac ako 200-tisíc ľudí. Hlavným terčom násilností v Belehrade bolo veľvyslanectvo Spojených štátov, ktoré boli medzi prvými krajinami, čo Kosovo uznali.

V budove americkej ambasády v Belehrade, na ktorú včera zaútočili srbskí demonštranti, sa našlo obhorené mŕtve telo. Podľa belehradskej stanice Pink TV, ktorá sa odvolala na policajné zdroje, išlo pravdepodobne o jedného z výtržníkov, ktorým sa podarilo preniknúť do diplomatického objektu.

V horskej oblasti severnej Venezuely havarovalo včera večer stratené lietadlo so 46 ľuďmi na palube. Vrak lietadla objavili pátracie tímy v ťažko prístupnej oblasti Ánd v nadmorskej výške takmer 5tisíc metrov. Zatiaľ nie sú k dispozícii žiadne informácie o osude cestujúcich a členov posádky.

Dvojmotorový stroj zmizol z obrazoviek radarov počas vnútroštátneho letu medzi venezuelskými mestami Mérida a Maiquetía. Stalo sa tak približne v tretine cesty asi 40 minút po štarte.

Americká vláda schválila vybudovanie virtuálnej bariéry v štáte Arizona pozdĺž 45 km-ovej mexickej hranice. Cieľom skúšobného projektu je zadržať ľudí, ktorí by sa chceli ilegálne dostať na územie Spojených štátov. Systém zložený z radarov, senzorov, kamier dokáže rozlíšiť ľudí od dobytka na vzdialenosť 16 kilometrov a fungovať bez stálej prítomnosti človeka. Za pomoci tejto technológie bude možné identifikovať aj veľkosť skupiny, či ľudia nesú zbrane alebo batožinu, v ktorej by mohli mať narkotiká.

Futbalisti Slavie Praha remizovali v odvete šestnásťfinále Pohára UEFA na ihrisku Tottenhamu 1:1, ale nepostúpili, pretože doma prehrali 1:2. Jediný gól hostí strelil slovenský reprezentant Matej Krajčík.

Slovenská tenistka Janette Husárová a Poľka Agnieszka Radwanská prehrali v stretnutí štvrťfinále štvorhry na turnaji WTA v Dauhe s tretím nasadeným česko-austrálskym párom Květa Peschkeová, Rennae Stubbsová 6:7, 1:6.

**********************************
Veľká oblačnosť a miestami občasný dážď, na horách sneženie. V nižších polohách miestami hmlisto. Vietor od juhu do 6m/s. Najvyššia denná teplota 4 až 8 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 2 st.