Monday, February 25, 2008

pripravila katarína plavčanová Extrémne teplé počasie v posledných dňoch spôsobilo, že mnohé vtáky intenzívne spievajú

12.00
Proti nezávislosti Kosova, ktorú uznala už značná časť krajín medzinárodného spoločenstva, sú už len štyri z celkového počtu 27 členských krajín EÚ. Okrem Slovenska je to ešte Španielsko, Rumunsko a Cyprus. Slovenský premiér Robert Fico cez víkend pripustil, že Slovensko Kosovo neuzná možno nikdy.

Dmitrij Medvedev, pravdepodobný nástupca Vladimíra Putina, pricestoval dnes do Belehradu, čím týždeň po jednostrannom vyhlásení nezávislosti Kosova vyjadril solidaritu so Srbskom. Je to prvá zahraničná delegácia na návšteve Kosova po násilných masových anti-kosovských demonštráciách v Belehrade a útokoch na americkú ambasádu a ďalšie zahraničné misie.

Britská letecká spoločnosť informovala, že jedno z jej lietadiel bolo nútené núdzovo pristáť v Turecku potom, čo druhý pilot zomrel počas letu. Lietadlo včera prepravovalo 156 pasažierov z Manchestru na Cyprus. Núdzovo pristálo v Istanbule, druhého pilota hneď po pristátí vyhlásili za mŕtveho. Pasažieri podľa leteckej spoločnosti neboli ohrození. Dnes ich prepravia na Cyprus.

Maďarskí železničiari o polnoci obnovili časovo neobmedzený štrajk. Premáva približne polovica osobných vlakov, cestujúci musia rátať s meškaním, rušením a skracovaním spojov. Zatiaľ čo budapeštianska Južná stanica vypravovala vlaky načas, príchody a odchody vlakov z Východnej a Západnej stanice zrušili pre neprítomnosť pracovníkov riadenia dopravy. Odborári žiadajú 10-%né zvyšenie miezd.

Češka Markéta Irglová a Ír Glen Hansard získali za svoju pomalú pieseň Falling Slowly z nízkonákladového filmu Once Oscara za najlepšiu pôvodnú pieseň. Filmové a hudobné duo tak potvrdilo rolu nenápadného favorita s filmovou hudbou, ktorú by s ich rozpočtom v Hollywoode nikto nezrealizoval.

Najviac ocenení Americkej filmovej akadémie si v 80. ročníku zaslúžil film Táto krajina nie je pre starých. Stal sa filmom roka, získal cenu za najlepšiu réžiu, adaptovaný scenár a za herecké stvárnenie jednej z vedľajších postáv (Javier Bardem).
Tri Oscary v technických kategóriách získal film Bournovo ultimátum a dve ceny akadémie získala dráma o ropnom magnátovi Čierna krv. Ako najlepší herci boli vyhodnotení Daniel Day-Lewis (herec v hlavnej úlohe, Čierna krv) a Javier Bardem (herec vo vedľajšej úlohe, Táto krajina nie je pre starých). Spomedzi žien získali Oscara Marion Cotillardová (herečka v hlavnej úlohe, Edith Piaf) a Tilda Swintonová (herečka vo vedľajšej úlohe, Michael Clayton).

Extrémne teplé počasie v posledných dňoch spôsobilo, že mnohé vtáky intenzívne spievajú, akoby sa už začala jar. Informovala o tom Slovenská ornitologická spoločnosť. Možno už počuť spev mnohých druhov ako sú sýkorky, drozdy, sláviky, červienky, škorce či škovránky.

Podľa ornitológov je extrémne teplé počasie týchto dní na prvý pohľad príjemné, pre prírodu, ktorá by si v zime mala oddýchnuť, nemusí byť prospešné. O tom, aký vplyv budú mať zmeny klímy na rastlinstvo a živočíšstvo sa vedú odborné diskusie.

Napriek tomu, že zo snehovej vrstvy na slovenských zjazdovkách počas uplynulého teplého víkendu ubudlo 10 až 20 cm, podmienky sú vo väčšine zo zhruba 90 otvorených lyžiarskych stredísk dobré až veľmi dobré. Sneh je mokrý alebo jarný firn. Dnes je na horách inverzia.

Najviac snehu je v strediskách Chopok-juh, až 160 cm, Lomnické sedlo - 150 cm, Štrbské Pleso - 100 cm snehu. Na Martinských holiach, na Jamách v Tatranskej Lomnici, na Roháčoch a na Jakubkovej lúke je po 70 cm snehovej vrstvy.

Slovenskí reprezentanti zaznamenali na stolnotenisových MS družstiev v čínskom Guangžou druhú prehru. Zverenci trénera Jarolíma Mika podľahli v C-skupine elitnej I. divízie Rusku tesne 2:3. Ženy zdolali Čile 3:0.

Na čele dlhodobého tenisového rebríčka WTA Tour vo dvojhre je naďalej Belgičanka Justine Heninová. Na druhé miesto sa z tretieho posunula Srbka Ana Ivanovičová, tretia je Ruska Svetlana Kuznecovová a štvrtá ďalšia Srbka Jelena Jankovičová. Obe najlepšie Slovenky si polepšili. Daniela Hantuchová predstihla Američanku Venus Williamsovú a posunula sa z 8. na 7. miesto. Pre dlhodobú slovenskú jednotku je to vôbec najvyššie umiestnenie v rebríčku od 3. marca 2003, keď ešte figurovala na 5. pozícii, čiže svojom kariérnom maxime.

***********************************
Jasno až polojasno. Popoludní od severozápadu postupne veľká oblačnosť a k večeru na severe ojedinele slabý dážď. Vietor od západu do 6m/s. Najvyššia denná teplota okolo 12 až 16 st. Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 7 st.