Monday, February 25, 2008

pripravila katarína plavčanová Približne dvesto komunistov si včera pripomenulo v Prahe 60. výročie prevratu z februára 1948

26.2.7.00
Ruský vicepremiér a pravdepodobný budúci prezident Dmitrij Medvedev ubezpečil Srbsko, že v spore o Kosovo sa môže spoľahnúť na pomoc Moskvy. Srbsku pomôžeme vyriešiť tento komplikovaný problém, povedal Medvedev po stretnutí so srbským premiérom Vojislavom Koštunicom v Belehrade. Jednostranné vyhlásenie nezávislosti Kosova podľa Koštunicu destabilizuje situáciu nielen na Balkáne, ale aj vo svete.

Približne dvesto komunistov si včera pripomenulo v Prahe 60. výročie prevratu z februára 1948 protivládnou demonštráciou. Demonštranti, ktorí niesli portréty Karola Marxa, Lenina a Klementa Gottwalda, vyzdvihli sociálne vymoženosti z čias komunistického režimu a vyjadrili nesúhlas s umiestnením americkej radarovej základne na českom území.

V Európskej únii (EÚ) je 20 percent detí ohrozených chudobou. Už šesť rokov je tento podiel nezmenený. Informovala včera Európska komisia (EK) po predložení svojej správy o sociálnej ochrane v Bruseli. Žiadne zlepšenie nie je vo výhľade, pretože ministri sociálnych vecí 27 členských štátov odmietli spoločné opatrenia. Účinne proti nej podľa názoru EK bojujú už len škandinávske krajiny, Rakúsko, Holandsko, Cyprus a Slovinsko.

Až šesť teplotných rekordov padlo včera na Slovensku. Väčšina maximálnych nameraných teplôt bola ešte zo začiatku 90-tych rokov minulého storočia. Najviac, 19 stupňov nad nulou namerali v Bratislave. V hlavnom meste tak padol rekord z roku 1997, keď bolo 15,9 °C. Ďalšie rekordy z toho roku prekonali aj v Sliači, Piešťanoch a Žiline, v Košiciach a Kamenici nad Cirochou. Nasledujúcich šesť dní sa ochladí o štyri až päť stupňov.

Pri atlantickom pobreží americkej Floridy uhryzol žralok potápača, ktorý na následky zranení zomrel v nemocnici v Miami, informovala agentúra Associated Press s odvolaním sa na pobrežnú stráž. Žralok hneď po útoku unikol do hĺbok mora, takže nikto nestihol určiť jeho druh.

Od dnešného dňa sa zvýši cena benzínov a nafty približne o 30 halierov za liter. Tento rok to bude už tretia zmena cien, z toho druhé zvyšovanie. Priemerné ceny benzínov sa tak dostanú tesne pod úroveň 39,30 a priemerné ceny nafty pod 41,20 Sk/liter. Je to predovšetkým dôsledok cien ropy, ktoré sa pohybujú okolo hranice 100 USD za barel.

Kurzy NBS: EUR 32,80 USD 22,14 GBP 43,47

Futbalista Birminghamu City Martin Taylor, ktorý v sobotňajšom zápase anglickej Premiership s Arsenalom Londýn brutálnym zákrokom zlomil nohu Eduardovi da Silvovi, ho navštívil v nemocnici a ospravedlnil sa mu. Podľa britských médií Eduardo, ktorému dokonca hrozila amputácia nohy, jeho gesto prijal. Podľa novín The Sun sa stretli v nedeľu, kedy Taylor navštívil nemocnicu už druhýkrát. V sobotu, krátko po zápase, sa s Eduardom nestretol, pretože ten v tom čase ležal na operačnom stole.
*************************************

Prevažne polojasno, v nižších polohách zrána miestami hmlisto alebo
zamračené nízkou oblačnosťou. Vietor od juhu do 5m/s. Najvyššia denná teplota 11 až 15 st. Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 6 st.