Friday, February 22, 2008

pripravila katarína plavčanová Britský sériový vrah Steven Wright odsúdený za zavraždenie 5 prostitútok dostal doživotie

14.00
Srbský premiér Vojislav Koštunica vyjadril ľútosť nad včerajšími útokmi demonštrantov na veľvyslanectvá niekoľkých - predovšetkým západných - krajín v Belehrade. O život prišiel jeden človek. Po masovej, vyše 200-tisícovej demonštrácii proti nezávislosti Kosova začali skupinky radikálnych demonštrantov vyvolávať v uliciach nepokoje a okrem iného zaútočili aj na budovy amerického a chorvátskeho veľvyslanectva. Americké veľvyslanectvo útočníci podpálili, v jeho priestoroch neskôr zamestnanci našli mŕtvolu.

Rusko odsúdilo včerajšie útoky srbských demonštrantov na zahraničné veľvyslanectvá v Belehrade. Moskva však tvrdí, že krajiny, ktorých veľvyslanectvá sa stali terčmi útokov, si za ne môžu čiastočne aj sami, konkrétne tým, že podporili nezávislosť Kosova.

Britský sériový vrah Steven Wright odsúdený za zavraždenie piatich prostitútok vo východoanglickom meste Ipswich v roku 2006, dostal dnes za svoje zločiny najvyšší možný trest, teda doživotné väzenie. Telá žien vo veku 19 až 29 rokov sa našli v zalesnenom kraji okolo východoanglického Ipswichu v rozpätí desiatich dní.

Rozhovory o umiestnení americkej základne protiraketovej obrany v Poľsku sa dostali do slepej uličky, tvrdí vo svojom dnešnom vydaní jeden z popredných poľských denníkov. Odvoláva sa na dobre informované vládne zdroje a konštatuje, že Varšava zrušila rokovania s americkou delegáciou, ktoré mali byť dnes. Dôvodom napätia majú byť údajne "arogantné požiadavky" zo strany Spojených štátov amerických, tvrdí Gazeta Wyborcza.

Ružomberskí hasiči predišli ekologickej havárii, ktorá mohla vzniknúť v dnes skoro ráno, pri dopravnej nehode nákladného auta pri Ivachnovej. Stalo sa to na hlavnom cestnom ťahu Ružomberok-Liptovský Mikuláš. Vozidlo narazilo do stromu pri ceste, ktorý zlomilo. Pritom sa roztrhli rozvodné palivové hadice z nádrže. Z nej vytieklo asi 80 litrov nafty, pričom hasiči dokázali s tesniacim tmelom zalepiť trhliny. Uniknuté pohonné látky posypali vapexom a pozbierali do nádob.

Predseda KDH Pavol Hrušovský zobral na vedomie rozhodnutie štyroch poslancov, ktorí opustili stranu. Ubezpečil tiež, že orgány strany naďalej zostali jednotné a pevné.

Slovenská tenistka Dominika Cibulková sa zásluhou svojho postupu do dnešného štvrťfinále dvojhry na turnaji WTA v katarskej Dauhe posunie budúci týždeň na 38. priečku v dlhodobom svetovom rebríčku. Jej doterajším maximom je 45. miesto, na ktorom figuruje aj k 18. februáru.

Slovenský snoubordista Radoslav Židek obsadil vo finále snoubordkrosu na pretekoch Svetového pohára v japonskom Gujo-Gifu dvanáste miesto.
***************************************
NOC:
Oblačno až zamračené a na mnohých miestach prehánky alebo dážď.
Najnižšia nočná teplota 6 až 2 st. Západný až severozápadný vietor 3 až 7 m/s, miestami v nárazoch okolo 15 m/s. Na východe spočiatku južný vietor
do 5 m/s (20 km/h). Na horách severozápadný vietor 15 až 20 m/s.

DEŇ:
Spočiatku veľká oblačnosť a miestami prehánky alebo dážď, od 1300 m zrážky snehové. V priebehu dňa polooblačno až oblačno a zrážky len ojedinele. Najvyššia denná teplota 6 až 11. Severozápadný vietor 5 až 9 m/s, miestami v nárazoch do 20 m/s.