Wednesday, February 27, 2008

pripravila katarína plavčanová Srbsko bude na Medzinárodnom súdnom dvore žalovať USA a všetky štáty, ktoré uznali Kosovo

10.00
Srbsko bude na Medzinárodnom súdnom dvore žalovať USA a všetky štáty, ktoré uznali jednostranné vyhlásenie nezávislosti Kosova. Uviedol to poradca srbského premiéra. "Keďže odchádzajúca americká administratíva uznala falošný štát Kosovo, čoskoro bude nasledovať žaloba Srbska... Ak Amerika neanuluje toto svoje rozhodnutie, budeme sa s ňou súdiť na všetkých medzinárodných súdoch.

Druhý najvyšší predstaviteľ Vatikánu kardinál Tarcisio Bertone sa na stretnutí s novým kubánskym prezidentom Raúlom Castrom prihovoril za politických väzňov v krajine. Raúl Castro včera prijal štátneho sekretára Vatikánu ako vôbec prvého zahraničného hodnostára od svojho nástupu do funkcie. Kardinál označil vzťahy s kubánskou vládou za "náročné", zároveň ale "plné príležitostí". Raúl Castro v nedeľu po takmer 50-tich rokoch vo funkcii hlavy štátu vystriedal svojho chorého brata Fidela.

Zemetrasenie v sile 5,3 stupňa Richterovej škály postihlo v noci Veľkú Britániu. Zatiaľ nehlásia obete na životoch či väčšie materiálne škody. Jeden človek utrpel zranenia. V severoanglickom meste Barnsley sa v jednom dome zrútil komín cez strechu do spálne. Jej obyvateľa so zranením panvy previezli do nemocnice. Epicentrum otrasov, ktoré zaznamenali o 2-hej ráno a trvali asi 15 sekúnd, bolo asi 205 km severne od Londýna a 80 kilometrov východne od Sheffieldu. Zemetrasenie pocítila celá Veľká Británia a južné Škótsko, uviedla britská geologická služba.

Počet obetí cyklónu Ivan na ostrove Madagaskar stúpol dnes na 60, ďalších 17 osôb je nezvestných. Informovali o tom vládne zdroje. Cyklón pripravil o prístrešie 147 tisíc ľudí. Prírodný živel s prívalovými dažďami a sprievodným vetrom pohybujúcim sa rýchlosťou 230 km/h vyčíňa už od 17. februára.

Lietadlo spoločnosti United Airlines so 120 osobami na palube sa včera počas pristávania na letisku vo Wyomingu zošmyklo z dráhy, žiadny z cestujúcich však neutrpel vážne zranenia. Cestujúcich evakuovali z lietadla pomocou núdzových šmykľaviek.

Dnes uplynie 80 rokov od narodenia bývalého izraelského premiéra Ariela Šarona. Od vzniku Izraela ovplyvňoval dianie v štáte ako vojak i politik. V závere politickej kariéry v roku 2005 presadil jednostranné stiahnutie z pásma Gazy. Po druhej porážke v januári 2006 leží doteraz v kóme.

Najrýchlejší čas na včerajších predsezónnych testoch tímov Formuly 1 v Španielsku dosiahol Brit Lewis Hamilton na McLarene Mercedes. Na okruhu neďaleko Barcelony dosiahol úradujúci vicemajster sveta najlepší čas na kolo (1:21,234 min). Druhý najrýchlejší bol Fín Heikki Kovalainen, aktuálny majster sveta a jeho krajan Kimi Räikkönen na monoposte Ferrari bol tretí. Španiel Fernando Alonso obsadil až 13. miesto.
*************************************
Veľká oblačnosť a miestami občasný dážď, od 1700 m sneženie.
Popoludní ustávanie zrážok a zmenšovanie oblačnosti, hranica sneženia
k večeru okolo 1100 m. Najvyššia denná teplota 5 až 10 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo +2 st. Slabý vietor.