Tuesday, February 19, 2008

Pripravil Michal Novák: Fidel Castro už nebude lídrom KUBY

12:00 19.02.2008

Fidel Castro už nebude lídrom KUBY. Fidel Castro oznámil, že odchádza zo svojho postu a už nikdy sa nebude uchádzať o znovuzvolenie. Castro sa stal prezidentom Kuby pred 49 rokmi po ozbrojenom povstaní proti Američanmi podporovanej vláde diktátora Fulgencia Batistu. Začiatkom augusta 2006 odovzdal všetky funkcie svojmu 75-ročnému bratovi Raúlovi. Donútili ho k tomu zdravotné ťažkosti.

Po odstúpení Fidela Castra z postu kubánskeho prezidenta bude mať jeho brat Raúl, ktorého Fidel pred rokom a pol poveril vedením krajiny, viac možností reformovať Kubu. Vyhlásila španielska ministerka pre Latinskú Ameriku Trinidad Jimenézová.

Tábor pakistanského prezidenta Parvíza Mušarráfa nemá šancu získať väčšinu parlamente. Vyplýva to z neoficiálnych výsledkov, ktoré zverejnila štátna televízia. Z odhadov, ktoré predtým zverejnili svetové agentúry, vyplýva, že väčšinu v novom parlamente budú mať dve hlavné opozičné strany, Pakistanská ľudová strana (PPP) zavraždenej expremiérky Bénazír Bhuttovej a Pakistanská moslimská liga ďalšieho expremiéra Naváza Šarífa.

Americký prezident George W. Bush v pondelok rozšíril formálne uznanie Kosova ako "nezávislého a suverénneho štátu" v reakcii na tvrdé protesty zo strany Srbska a Ruska. Bush, ktorý je momentálne na turné po niekoľkých afrických krajinách, prezidentovi nového štátu Fatmirovi Sejdiu prisľúbil, že "Spojené štáty budú partnerom a priateľom (Kosova)".

Srbsko po rozhodnutí USA uznať Kosovo odvolalo svojho veľvyslanca z Washingtonu. Belehrad taktiež pohrozil, že svojich veľvyslancov odvolá zo všetkých krajín, ktoré s Kosovom nadviažu diplomatické styky. Rusko a Srbsko na mimoriadnom zasadaní Bezpečnostnej rady OSN argumentovali, že vyhlásenie nezávislosti v Prištine porušuje ustanovenia BR.

Najmenej trinásť ľudí sa včera zranilo pri zrážke dvoch vlakov na železničnej stanici v tureckej Ankare. Do osobného vlak z Istanbulu do Ankary, narazil prázdny prímestský vlak. Príčina nehody zatiaľ nie je známa.

Dlho ukrývané dokumenty o zavraždení amerického prezidenta Johna F. Kennedyho v roku 1963 zverejnili po prvý raz včera, takmer dve desaťročia po tom, ako boli uložené v súdnom sejfe. Nachádza sa tam údajný prepis rozhovoru medzi Kennedyho vrahom Oswaldom a Oswaldovým vrahom. Prepis, v ktorom sa spomína aj zabitie prezidenta na príkaz mafie. "Nevieme, či ide o skutočný rozhovor, alebo nie," vyhlásil prokurátor. "Čo však vieme je, že tento nález povedie k diskusii o tom, či za zabitím prezidenta bola konšpirácia." Podľa predchádzajúceho vyšetrovania FBI je prepis konverzácie Rubyho a Oswalda falzifikátom.

Talianska polícia včera zatkla Pasqualeho Condella, jedného z najhľadanejších bossov južanskej mafie, ktorý bol na úteku od osemdesiatych rokov minulého storočia. Condello je považovaný za najvýznamnejšieho bossa organizovaného zločinu v Kalábrii a bol jedným z 30 najhľadanejších talianskych zločincov.

Pri výbuchu v Čínskej nelegálnej bani na železnú rudu, ktorá bola maskovaná ako chovná stanica ošípaných, zahynulo vyše 20 ľudí. Po výbuchu zostalo v bani uväznených viac ako 30 ľudí. Záchranné práce sa skončili dnes tesne po polnoci. V Číne pri banských nešťastiach zahynie v priemere každý deň 13 ľudí následkom požiarov, výbuchov a záplav.

Ministerstvo školstva odmieta, že Testovanie 9 zneužilo na politický zámer. " Zo zneužitia Testovania 9 obvinil ministerstvo Zväz maďarských pedagógov na Slovensku. Zväzu prekáža, že deviataci v základných školách pre maďarskú menšinu písali rovnaký test zo slovenského jazyka na zistenie čitateľskej a jazykovej gramotnosti ako žiaci v slovenských školách, ktorí slovenčinu majú ako materinský jazyk. V maďarských školách sa však vyučuje ako druhý jazyk.

Poslanci Prešovského samosprávneho kraja budú voliť hlavného kontrolóra Kraja. Tomu doterajšiemu, Vladimírovi Fedorkovi, totiž končí šesťročné funkčné obdobie. O tento post sa uchádzajú siedmi muži, je medzi nimi aj doterajší hlavný kontrolór. Voľby hlavného kontrolóra už majú za sebou viaceré samosprávne kraje, napríklad Nitra, Trnava, či Banská Bystrica. Zaujímavosťou je, že v ani jednom z nich hlavný kontrolór svoju pozíciu neobhájil.

Leteckí záchranari pomohli za posledné tri roky viac ako 30 poľským občanom, ktorí sa ocitli v núdzi a dopravili ich do slovenských nemocníc. Sumy neuhradených faktúr za záchranu ich životov v slovenských horách predstavujú vyše 2 a pol milióna korún. Európska karta, ktorú je povinný mať pri sebe každý poľský alebo občan iného štátu, umožnuje bezplatnú záchranu posádkou Leteckej záchrannej zdravotnej služby ATE na celom území Slovenska. Od začiatku roka ATE pomohla 6 občanom Poľskej republiky pri záchrane ich životov. Z nich sa štyria nemohli preukázať Európskou kartou.

Týždňové pojednávanie o rozvode Paula McCartneyho a Heather Mills sa skončilo včera bez uzavretia dohody. Sudca si na vypracovanie rozsudku ponechal niekoľko týždňov. Mills a McCartney sa rozišli v roku 2006 po štyroch rokoch manželstva. Súd má rozhodnúť o tom, aký podiel dostane 40-ročná Mills z majetku bývalého člena Beatles, ktorého hodnotu odhadujú na 825 miliónov libier ( vyše 36 miliárd slovenských korún). Podľa médií jej McCartney ponúkol 25 miliónov libier (asi 1,1 miliardy korún), no ona chce aspoň dvojnásobok.

Optifin Invest získal takmer 100% akcií Vagónky v Trebišove. Po prudkom raste v Poprade, kde sú zmluvy na výrobu vagónov až do roku 2012, chce tatravagónka zvýšiť výrobu až o 80 %. V trebišovskom závode sa budú od mája 2008 vyrábať štvornápravové nákladné vozne. V decembripracovalo v podniku 190 zamestnancov, do konca roka 2008 by ich malo byť 450.

Sport

Slovenská tenistka Dominika Cibulková zvíťazila v 1. kole na turnaji v katarskej Dauhe nad Češkou Luciou Šafářovou 6:4, 6:3. Osemnásťročná Slovenka sa v 2. kole stretne s víťazkou zápasu Patty Schnyderová - Tamira Paszeková. Cibulková, ktorá je 45. vo svetovom rebríčku, zdolala svoju o šesť miest lepšie postavenú súperku v prvom vzájomnom súboji.

Výsledky zápasov NHL:

New Jersey - Carolina 5:1
NY Islanders - San Jose 3:2
Colorado - Detroit 0:4
Los Angeles - Phoenix 0:4

Dnes sa hrá Ďdalšie kolo Slovenskej hokejovej extraligy:

Slovan BA - Poprad
Lipt. Mikuláš - Kežmarok
Žilina - Nitra
Skalica - Slovensko 20
Košice - Trenčín
Martin - Zvolen

Dnes po prestávke pokračuje liga majstrov
Schalke - FC Porto
AS Rím - Real Madrid
Olympiacos Pireus - FC Chelsea
FC Liverpool - Inter Miláno

Neohrozenou svetovou jednotkou rebríčka golfistov zostáva aj naďalej Američan Tiger Woods. Ďalšie pozície patria taktiež reprezentantom USA - druhú priečku si udržiava Phil Mickelson a na treťom mieste je Steve Stricker.

*****************************

Veľká oblačnosť, na juhu polojasno. Na severe miestami slabé zrážky,
prevažne snehové.
Najvyššia denná teplota 6 až 10, na severe a východe 1 až 6 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m -1 st.
Severozápadný až severný vietor 2 až 6 m/s (5 až 20 km/h).