Tuesday, February 19, 2008

pripravila katarína plavčanová Srbsko nepochodilo v BR OSN s požiadavkou anulovať nezávislosť Kosova

13.00
Srbsko nepochodilo v BR OSN s požiadavkou anulovať nezávislosť Kosova, a teda vyhlásiť ju za neplatnú. USA aj európski členovia rady vyslovili včera na jej mimoriadnom zasadnutí v New Yorku plnú podporu Prištine. "Gratulujeme Kosovu a vítame ho v spoločenstve štátov," povedal americký vyslanec pri OSN. Generálny tajomník OSN Pan Ki Mun vyhlásil, že najdôležitejšou požiadavkou pre ďalšie rozhodnutia musia byť mier a stabilita v Kosove.

Srbsko po rozhodnutí USA uznať Kosovo odvolalo svojho veľvyslanca z Washingtonu. Belehrad taktiež pohrozil, že svojich veľvyslancov odvolá zo všetkých krajín, ktoré s Kosovom nadviažu diplomatické styky. Rusko a Srbsko na mimoriadnom zasadaní Bezpečnostnej rady OSN argumentovali, že vyhlásenie nezávislosti v Prištine porušuje ustanovenia BR.

Fidel Castro oznámil, že sa po takmer pol storočí vo funkcii už nebude uchádzať o úrad kubánskeho prezidenta. "Nebudem sa uchádzať, ani neprijmem, opakujem, nebudem sa uchádzať ani neprijmem funkciu predsedu štátnej rady a vrchného veliteľa ozbrojených síl," napísal kubánsky prezident, ktorý pre chorobu už skoro devätnásť mesiacov prakticky žiadnu mocenskú funkciu nevykonáva.

Americká armáda má v pláne zostreliť nefunkčný špionážny satelit už vo štvrtok ešte skôr, než sa dostane do zemskej atmosféry, informovala televízia CNN. V prípade, že by prvý pokus nevyšiel, ešte stále zostane niekoľko dní na jeho zopakovanie, uviedla CNN. Satelit je v súčasnosti je mimo kontroly - ale takmer plne natankovaný, predstavuje podľa zdrojov z Washingtonu potencionálne nebezpečenstvo v prípade, že sa zrúti na Zem.

Najmenej trinásť ľudí sa včera zranilo pri zrážke dvoch vlakov na železničnej stanici v tureckej Ankare. Do osobného vlak z Istanbulu do Ankary, narazil prázdny prímestský vlak. Príčina nehody zatiaľ nie je známa.

Aktivisti organizácie Greenpeace dnes rebríkom vyliezli na balkón ministerstva životného prostredia, a vyvesili tu protestný transparent s nápisom „Klimatické zmeny začínajú tu.“ Ministerstva totiž súhlasí s plánovanou výstavbou tepelnej elektrárne v Trebišove. Balkón ministerstva aktivisti v pokoji opustili až za asistencie polície.

Od vstupu Slovenska do schengenského priestoru koncom decembra 2007 sa na naše územie z Ukrajiny denne nelegálne dovezie v priemere 25 tisíc cigariet. Daňový únik tak k 17. februáru presiahol štyri milióny korún.

Lyžiari môžu dnes využívať asi 90 areálov. Podmienky v nich sú prevažne veľmi dobré. V niektorých z nich pribudlo 10 až 20 cm nového snehu. Od 80 do 100 cm snehu majú areály Štrbské Pleso, Snowland Valčianska dolina, Chopok Juh Srdiečko, Skicentrum Strednica Ždiar, Skalka pri Kremnici, Roháče-Spálená a Martinské hole. V Lomnickom sedle je 150 cm snehu.

Od 70 do 75 cm snehu je na Kubínskej holi, vrchná časť, vo Vrátnej v lokalite Paseky, na Čertovici, v Pavčinej Lehote, v Levočskej doline, v Skiparku Ružomberok a v Drienici.

Obhajca titulu vo futbalovej Lige majstrov AC Miláno napokon zajtra nastúpi na Emirates Stadium proti domácemu Arsenalu v prvom osemfinále vyraďovacej fázy.
Líder Premiership Arsenal doma drží sériu 17 zápasov bez prehry, v ktorých inkasoval len 6 gólov. Musí sa ale spamätať po poslednej blamáži v FA Cupe na Old Trafford s rivalom ManU (0:4), keď "gunners" podali pod koučom Arsenom Wengerom jeden z najhorších výkonov.
************************************
Veľká oblačnosť. Na severe miestami slabé zrážky, prevažne snehové.
Najvyššia denná teplota 10, na severe a východe 1 až 6 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m -1 st.
Severozápadný až severný vietor do 6 m/s (5 až 20 km/h).