Monday, February 25, 2008

Pripravil Michal Novák: Benzín bude opäť drahší

13:00 25.02.2008

Vrchný predstaviteľ Srbska navštívil dnes Kosovo, kde sa má stretnúť s predstaviteľmi srbskej komunity. Kosovský vicepremiér to označil za provokáciu. Srbský minister pre Kosovo Slobodan Samardžič sa okrem Srbov v Kosove stretne aj s predstaviteľom OSN Joachimom Rückerom. Zástupcovia OSN vopred oznámili, že nepovolia Samardžičovi vstup do Kosova, no potom svoj názor zmenili.

Proti nezávislosti Kosova, ktorú uznala už značná časť krajín medzinárodného spoločenstva, sú už len štyri krajiny EÚ. Okrem Slovenska je to ešte Španielsko, Rumunsko a Cyprus. Slovenský premiér Robert Fico cez víkend pripustil, že Slovensko Kosovo neuzná možno nikdy.

Od zajtra sa zvýši cena benzínov a nafty približne o 30 halierov za liter. Agentúru SITA informoval Tomáš Novotný z portálu natankuj.sk. Tento rok to bude už tretia zmena cien, z toho druhé zvyšovanie. Priemerné ceny benzínov sa tak dostanú tesne pod úroveň 39,30 Sk/liter a priemerné ceny nafty pod 41,20 Sk/liter. Podľa Novotného je to predovšetkým dôsledok cien ropy, ktoré sa pohybujú okolo hranice 100 USD za barel. "

Opozícia sa nevráti k jednotnému postupu proti vládnej koalícii. Predseda SDKÚ-DS Mikuláš Dzurinda po rokovaní opozície povedal, že sa nebudú zjednocovať, ale budú sa snažiť o čo najužšiu spoluprácu. Opozícia ostro kritizovala stav zdravotníctva. Vyzvala vládu, aby vysvetlila odchod šéfa Všeobecnej zdravotnej poisťovne a odvolala ministra zdravotníctva Ivana Valentoviča. Predseda KDH Pavol Hrušovský vyhlásil, že Fico už má za Valentoviča náhradu - jedného z riaditeľov nemocnice v Nitrianskom kraji.

Mesto Košice s investorom pozvala na dnešné popoludnie obyvateľov mesta na verejné rokovanie o výstavbe o Auparku na Námestí osloboditeľov. O výstavbe Auparku sa rokuje prakticky od roku 2004, kedy mesto predalo pozemky. Najväčšie výhrady sa týkajú skutočnosti, že Aupark sa má postaviť v ochrannom pásme pamiatkovej rezervácie historickej časti mesta, ktorá je navrhnutá na zapísanie do listiny svetového a kultúrneho dedičstva UNESCO. Druhým problémom výstavby je otázka riešenia dopravy.

Češka Markéta Irglová a Ír Glen Hansard získali za svoju pieseň Falling Slowly z nízkonákladového filmu Once Oscara za najlepšiu pôvodnú pieseň. Filmové a hudobné duo tak potvrdilo rolu nenápadného favorita s filmovou hudbou, ktorú by s ich rozpočtom v Hollywoode nikto nezrealizoval.

Najviac ocenení Americkej filmovej akadémie dostal film Táto krajina nie je pre starých. Stal sa filmom roka, získal cenu za najlepšiu réžiu, adaptovaný scenár a za herecké stvárnenie jednej z vedľajších postáv (Javier Bardem).

Tri Oscary v technických kategóriách získal film Bournovo ultimátum a dve ceny akadémie získala dráma o ropnom magnátovi Čierna krv. Najlepší herec v hlavnej úlohe je Daniel Day-Lewis ( Čierna krv). Marion Cotillardová si odnielsa OSKARA ako najlepšia herečka v hlavnej úlohe, Edith Piaf a Tilda Swintonová (herečka vo vedľajšej úlohe, Michael Clayton).

Napriek tomu, že zo snehovej vrstvy na slovenských zjazdovkách počas uplynulého teplého víkendu ubudlo 10 až 20 cm, podmienky sú vo väčšine zo zhruba 90 otvorených stredísk dobré až veľmi dobré. Najviac snehu je v strediskách Chopok-juh, až 160 cm, Lomnické sedlo - 150 cm, Štrbské Pleso - 100 cm snehu.

Sport

Ticho pred búrkou. Aj takto sa dá nazvať situácia pred koncom prestupového obdobia v NHL. Zajtra do deviatej večer SEČ sa môže uskutočniť niekoľko zaujímavých výmen. Jedným z najžiadanejších hokejistov je Marián Hossa. Jeho Atlanta hrá v utorok v Montreale a je otázne, aký dres si v ten deň Hossa oblečie, keďže Canadiens sú najvážnejším záujemcom o služby Hossu. Existuje aj možnosť, že v čase zápasu bude už v inom meste. Okrem Montrealu sú vážnymi záujemcami o služby Hossu aj Ottawa, Boston, San Jose a Detroit.

Po včerajšom kole sú jasné dvojice v hokejovej extralige a vo štvrtok sa môže začať play – of.
HK AquaCity ŠKP Poprad začína súboje o postup v Košiciach
Víťaz extraligy Slovan Bratislava na domácom ľade privíta Žilinu

Dvojice Martin - Trenčín a Skalica - Zvolen odštartujú svoje série 1. Marca

***********************************

Popoludní má byť jasno až polojasno, postupne od severozápadu veľká oblačnosť a
k večeru na severe ojedinele slabý dážď.
Najvyššia denná teplota okolo 11 až 17 st.
Slabý, postupne západný až severozápadný vietor 10 až 25 km/h.