Tuesday, February 19, 2008

Pripravil Michal Novák: Vzťahy EÚ a Ruska ohrozené kvôli Kosovu

8:00 20.02.2008

Zástupca Ruska pri Európskej únii upozornil, že nezávislosť Kosova bude mať "dôsledky" pre vzťahy medzi Moskvou a úniou. "Bolo by naivné domnievať sa, že postoj hlavných členov Európskej únie ku Kosovu...sa nejaví ako problém v našich vzťahoch, povedal ruský zástupca. Uznanie nezávislosti Kosova označil za "vážnu chybu", ktorá je "v rozpore s medzinárodným právom a rozhodnutiami OSN."

Najvyšší predstaviteľ zahraničnej politiky Európskej únie Javier Solana bol na krátkej návšteve Kosova. Prisľúbil, že EÚ bude prítomná pomocou mierových jednotiek v Kosove pod vedením NATO. Ako dodal, 27-členný blok pomôže novému štátu ekonomicky. Kosovo už uznalo alebo tak v krátkom čase plánuje urobiť 18 z 27 členských krajín EÚ a USA. Zásadne proti sú však Srbsko a Rusko.

Utorňajšie primárky v americkom štáte Wisconsin vyhral Barack Obama, ktorý po deviatykrát v poradí triumfoval nad svojou súperkou z tábora demokratov Hillary Clintonovou. Medzi republikánmi jasne zvíťazil John McCain. Obama má zatiaľ 1302 hlasov delegátov a Clintonová o takemr 70 menej. Očakáva sa, že Obama vyhrá aj v súboji na Havaji.

Na východe Filipín spôsobili týždňove dažde zosuvy pôdy a záplavy. Ostalo po nich najmenej deväť obetí a sedem nezvestných. Postihnutou je východná provincia ostrova Samar, kde svoje príbytky opustilo okolo 140 000 ľudí. V oblasti je vyhlásený stav ohrozenia.

Ján Telenský, generálny riaditeľ Aquacity, majiteľ rádia RTI a riaditeľ Skillstrain rozšíril svoje pôsobenie na Internete a to novým programom na YouTube a taktiež upravil svoj Blog. Jeho nový program na YouTube môžte nájsť na www.youtube.com/jantelensky. Nový Blog ponúka všetkým novinárom RSS feed, čo znamená, že môžu okamžite získavať najnovšie informácie o akejkoľvek spoločnosti Jána Telenského a tiež aj o jeho charitatívnej práci.

Včera o šiestej večer zrazila pri poradskej nemocnici vodička dvoch chodcov. Semafóry boli na rušnej hlavnej ceste mimo prevádzky. Obaja maloletí boli zranení, jedného previezli do popradskej nemocnice.

Záchranári Horskej záchrannej služby vo Vysokých Tatrách včera popoludní zachraňovali dvojicu zablúdených poľských lyžiarov. Otec s 12-ročným synom sa spustili po uzavretej a neznačenej zjazdovke zo Skalnatého plesa na Štart. Ešte keď boli v hornej časti zjazdovky, tak ich zastihla hmla a sneženie. Poliaci nemali lyžiarske palice a postupne sa dostali ďaleko mimo zjazdovku na začiatok nebezpečného Škaredého žľabu. Už za tmy a s pomocou snežníc záchranári odprevadili lyžiarov k medzistanici lanovky Štart. Obaja boli vyčerpaní, ale bez zranení.

Kurzy NBS:
EUR1 33,05
USD1 22,42
GBP1 43,77

Sport

Slovenská hokejová extraliga:

Slovan BA - Poprad 4 : 2
Lipt. Mikuláš - Kežmarok 7 : 2
Žilina - Nitra 6 : 2
Skalica - Slovensko 20 5 : 4
Košice - Trenčín 6 : 3
Martin - Zvolen 3 : 1

Futbalová liga majstrov:
Schalke - FC Porto 1:0
FC Liverpool - Inter Miláno 2:0
Olympiakos Pireus - FC Chelsea 0:0
AS Rím - Real Madrid 2:1

Výsledky zápasov NHL:

Carolina - Boston 2:3 po samostatných nájazdoch - Chára (Boston) 1+0
Minnesota - Vancouver 2:3 po predĺžení - Gáborík (Minnesota) 1+0
Toronto - Columbus 3:1
Montreal - NY Rangers 6:5 po samostatných nájazdoch
Ottawa - Philadelphia 3:2 po samostatných nájazdoch
Pittsburgh - Florida 3:2
Nashville - Edmonton 5:4
St. Louis - Chicago 5:1
Phoenix - Calgary 1:4

*************

Polojasno až oblačno a ojedinele slabé zrážky.
Zrána a predpoludním v nižších polohách miestami hmlisto.
Najvyššia denná teplota 6 až 11, na severe a východe miestami
okolo 3 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 0 st.
Slabý premenlivý vietor.