Tuesday, February 19, 2008

pripravila katarína plavčanová Spojené štáty pravdepodobne nezrušia v blízkej budúcnosti obchodné embargo voči Kube

18.00
Skupina maskovaných Srbov dnes podpálila budovu hraničného priechodu medzi Srbskom a Kosovom, ktorý strážia kosovskí policajti. Museli sa ukryť pred asi 1000-členným davom srbských demonštrantov. V severnej časti Kosova sa dnes ozývali sporadické explózie, zatiaľ čo miestni Srbi rozhnevane odsúdili uznanie nezávislosti nepokojnej provincie Spojenými štátmi a EÚ. Žiadali o pomoc Rusko pri obnovení srbskej suverenity nad kosovským územím.

V uliciach srbskej časti mesta Kosovska Mitrovica sa dnes zhromaždilo vyše tisíc študentov, ktorí protestovali proti vyhlásenej nezávislosti provincie. Protestný pochod viedla skupina bubeníkov a účastníci mávali srbskými, ale aj španielskou vlajkou, čím zrejme vyjadrovali sympatie Madridu, ktorý sa rozhodol neuznať samostatné Kosovo.

Rakúsko uzná nezávislosť Kosova zajtra na rokovaní vlády. Dnes to vyhlásil kancelár Alfred Gusenbauer. "Nezávislosť Kosova je realitou a my túto realitu uznáme," povedal. Streda bude podľa neho dňom, kedy Kosovo uzná aj viacero ďalších členských krajín EÚ. "Nemôžeme stáť bokom. Musíme sa rozhodnúť a konať," povedal Gusenbauer.

Spojené štáty pravdepodobne nezrušia v blízkej budúcnosti obchodné embargo voči Kube, oznámil dnes námestník ministerky zahraničných vecí USA John Negroponte po tom, ako kubánsky líder informoval o svojej rezignácii na prezidentský post. V súvislosti s odstúpením Fidela Castra dnes španielski právni experti pripustili možnosť, aby bývalého kubánskeho lídra súdili v Španielsku za porušovanie ľudských práv.

Francúzsky premiér Francois Fillon dnes vyzdvihol energetickú bezpečnosť, boj proti klimatickým zmenám a imigračnú politiku ako hlavné priority nadchádzajúceho francúzskeho predsedníctva Európskej únie.

Francúzsko prevezme šesťmesačné predsedníctvo od Slovinska 1. júla.

Ján Telenský, generálny riaditeľ Aquacity, majiteľ rádia RTI a riaditeľ Skillstrain rozšíril svoje pôsobenie na Internete a to novým programom na YouTube a taktiež upravil svoj Blog. Jeho nový program na YouTube môžte nájsť na www.youtube.com/jantelensky. Nový Blog ponúka všetkým novinárom RSS feed, čo znamená, že môžu okamžite získavať najnovšie informácie o akejkoľvek spoločnosti Jána Telenského a tiež aj o jeho charitatívnej práci.

Guliar Milan Haborák utvoril na halovom atletickom mítingu v Budapešti najlepší tohtoročný slovenský výkon 20,13 m a za limitom na OH 2008 v Pekingu zaostal iba o 17 cm.
*******************************
NOC:
Polojasno až oblačno, k ránu v nižších polohách
miestami hmlisto.
Najnižšia nočná teplota 0 až -4 st.
Slabý premenlivý vietor.

DEŇ:
Polojasno až oblačno a ojedinele slabé zrážky.
Najvyššia denná teplota 6 až 11, na severe miestami okolo 3 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 0 st.
Slabý premenlivý vietor.