Tuesday, February 26, 2008

Pripravil Michal Novák:

17:30 26.02.2008

* RTI, Radio Tatras International pripravilo nový program pre začínajúce kapely

* Turecko útočí na severe Iraku, USA a Irak sa búria

* Európska únia vyzvala Českú republiku, aby nepodpísala dohodu o zrušení vízového styku so Spojenými štátmi

* Poľsko dnes formálne uznalo Kosovo

* Politológa a prezidenta Inštitútu pre verejné otázky Grigorija Mesežnikova dnes fyzicky napadli

* Dnes sa rozhodne o ďalšej hokejovej kariére Mariána Hossu

Príjemný podvečer


RTI, Radio Tatras International, vedúca celoeurópska rozhlasová stanica ohlasuje spustenie nového hodinového programu s názvom STRICTLY SLOVAK. Relácia bude uvádzať všetky druhy slovenských hudobných štýlov. Program je pre všetkých mladých umelcov alebo začínajúce skupiny, ktoré sa stretávajú v rádiách s problémom typu, keď im každý hovorí: “ Vráťte sa, keď budete slávny a my budeme hrať vašu hudbu”. Ján Telensky, majiteľ RTI, povedal, “Toto je jedna z ďalších Ericových iniciatív a iniciatív tímu RTI. Mladí začínajúci speváci potrebujú miesto, kde by mohli začať a ukázať svoj hudobný talent. Eric Wiltsher, riaditeľ pre vysielanie RTI, dodal, “Hudobný priemysel potrebuje nové talenty. Musíme podporiť mladé talenty a to TERAZ! STRICTLY SLOVAK sa bude vysielať každý Piatok večer. Moderátorom programu je Eric Wiltsher a to na satelitnom vysielaní Sky Digital 0195 v UK a Írskej republike, ako aj na slovenskej FM frekvencii. Podrobnosti nájdete na www.rti.fm

Pri vzdušnej a pozemnej ofenzíve na severe Iraku zabili turecké ozbrojené sily už vyše 150 kurdských povstalcov. Zahynulo aj 17 tureckých vojakov. Ofenzíva stále pokračuje. Separatistická Kurdská strana pracujúcich sa k vyhláseniu tureckej armády zatiaľ nevyjadrila.

Iracká vláda dnes odsúdila vojenské zásahy Turecka v severnom Iraku, ktoré označila za porušenie suverenity krajiny. Turecký premiér Erdogan predtým obhajoval vojenskú ofenzívu proti kurdským povstalcom na severe Iraku napriek výzvam USA a Iraku na okamžité stiahnutie jednotiek. Turecko začalo cezhraničný zásah vo štvrtok.

Európska únia vyzvala Českú republiku, aby nepodpísala dohodu o zrušení vízového styku so Spojenými štátmi. Memorandum o porozumení, ktorého text schválila včera česká vláda, by mal podpísať premiér Mirek Topolánek dnes počas návštevy USA. EK sa napríklad obáva, že zmluva medzi ČR a USA by mohla viesť k zavedeniu ďalších bezpečnostných opatrení zo strany USA. ČR podľa EÚ totiž súhlasila s prísnejšími podmienkami, než majú krajiny únie, ktoré nepotrebujú víza do USA.

Spojené štáty pomôžu pri modernizácii poľskej armády výmenou za súhlas Poľska vybudovať americký protiraketový štít na jeho území. USA chcú do roku 2012 v Poľsku rozmiestniť 10 rakiet a v Čechách radarovú základňu. Rámcová dohoda môže byť na svete už 10. marca. O dohode medzi ČR a USA o radarovej základni v Čechách dnes rokuje vo Washingtone český premiér Mirek Topolánek.

Britský súd uznal dnes muža s prezývkou Usáma bin Londýn vinným z organizovania teroristických výcvikových táborov v Anglicku a z navádzania na vraždu. 50-ročný Mohammed Hamid verboval ľudí na teroristický výcvik do Afganistanu a východnej Afriky. Niektorí Hamidovi "žiaci" boli zapletení do neúspešných bombových útokov na londýnsky dopravný systém z 21. júla 2005.
India dnes odpálila z ponorky raketu schopnú niesť jadrovú hlavicu. Zatiaľ nie je jasné, či test prebehol úspešne. Raketu s doletom 700 kilometrov odpálili v Bengálskom zálive. Jadrová veľmoc India buduje ponorku vybavenú balistickými raketami, ktorá by mala byť schopná plavby na budúci rok. Podmorské rakety by doplnili indický jadrový potenciál, ktorý zahŕňa zbrane na zemi i vo vzduchu.

Poľsko dnes formálne uznalo Kosovo ako nezávislý štát po jeho oddelení od Srbska. Minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski vyjadril presvedčenie, že rozhodnutie Poľska "bude jedným z krokov na ceste Srbska a Kosova do Európskej únie. "Nie je to niečo, z čoho by sme mali radosť, ale nemohli sme prijať iné rozhodnutie," povedal Sikorski. Zdôraznil pritom, že Poľsko chce stáť po boku ďalších veľkých krajín Európskej únie ako aj Spojených štátov.

V mestečku Fiumicino neďaleko Ríma vrazilo dnes ráno auto do skupiny ľudí na autobusovej zastávke. 4i dievčatá vo veku 12 až 15 rokov a šoférka vozidla zahynuli. Deväť ľudí sa zranilo, väčšina vážne. Vodička stratila kontrolu nad vozidlom a vrazila priamo do čakajúcich detí. Presná príčina nehody sa stále vyšetruje.

Skupina ozbrojencov uniesla dnes pri irackom meste Bakúba 21 civilistov v dvoch mikrobusoch. Militanti si zriadili falošné vojenské stanovište asi 60 km od Bakúby Ženy prepustili, no mužov uniesli," informoval policajný dôstojník. Oba mikrobusy išli z mesta Kirkúk do Bagdadu.

Piati policajti a deväťročný chlapec zahynuli dnes pri výbuchu bomby vo východnom Afganistane, ktorý zničil policajné auto. Polícia z útoku obvinila Taliban.

Známeho politológa a prezidenta Inštitútu pre verejné otázky Grigorija Mesežnikova dnes v centre Bratislavy fyzicky napadli. Informáciu zverejnil portál denníka Sme. Podľa informácií Sme Mesežnikov nie je vážne zranený. Mesežnikova napadol okolo poludnia mladý človek s krátkymi vlasmi, ktorý vykrikoval, že nenávidí Židov. Pre portal Aktualne.sk to potvrdil Mesežnikov. Po útoku Mesežnikov telefonoval na policajnú núdzovú linku. Útočník podľa Mesežnikova nikam nechcel odísť a čakal, kým ho polícia zatkne.

Od pondelka večera je zatvorený obchodný dom Kaufland v Poprade. Večer tam objavili pohodenú injekčnú striekačku s nápisom JED. Vedenie okamžite privolalo políciu. Striekačku poslali na expertízu. Popradský vyšetrovateľ začal trestné stíhanie pre prečin šírenia poplašnej správy. Obchodný dom v Poprade otvorí spoločnosť Kaufland hneď po ukončení vyšetrovania.

ZVUKY

Obmedzené možnosti na lyžovanie v Smokovcoch a Tatranskej Lomnici významne ovplyvňujú návštevníkov Tatranských informačných kancelárii. Kým v lete najnavštevovanejším infocentrom bola kancelária v Starom Smokovci, v zime je to Kancelária v Tatranskej Lomnici. Nárast turistov v Tatranskej Lomnici súvisí s väčšími možnosťami na lyžovanie ako v Smokovcoch. Okrem Lomnického sedla je tu v prevádzke aj stredisko Jamy a Čučoriedky. V Smokovcoch je v prevádzke jedine Jakubkova lúka, vhodná najmä pre rodiny s deťmi a v prevádzke je aj nenáročná Dolná lúka na Hrebienku.

Zvuk

Kurzy NBS platné od zajtra:
EUR1 32,78
USD1 22,04
GBP1 43,53

SPORT

Prestupový osud slovenského hokejistu Mariána Hossu sa zrejme naplní až v poslednej chvíli tesne pred dnešnou uzávierkou trejdov v NHL. Už niekoľko dní sa hovorí o Montreale Canadiens ako o jednom z najvážnejších záujemcov o služby jedného z elitných útočníkov Atlanta Thrashers a práve dnes sa oba tímy stretnú vo vzájomnom súboji na ľade Bell Centre.

Švédsky hokejista Peter Forsberg sa napokon predsa len vráti do zámorskej profiligy. Na jeden rok sa upísal Coloradu Avalanche. V tíme pôsobia aj Slováci Peter Budaj a Marek Svatoš. Forsberg by mal pomôcť v boji o postup do play off, ktoré Coloradu zatiaľ v tejto sezóne uniká.

Hokejisti MHk 32 Liptovský Mikuláš sa po skončení nadstavbovej časti extraligy nerozpŕchli na dovolenky, ale spoločne ďalej trénujú. Jedenásty tím po základnej časti, ktorý sa neprebojoval do play off, už myslí na ďalší ročník a obzerá sa po hráčoch na posilnenie kádra. V Mikuláši hľadajú aj nových trénerov.

Slovenský tenista Karol Beck zvíťazil v 1. kole dvojhry na challengerovom turnaji vo francúzskom Cherbourgu nad druhým nasadeným Jurijom Ščukinom z Ruska 6:4, 7:5. Beck, ktorý sa v závere minulého roka vrátil na dvorce po dvojročnom dištanci za doping, je momentálne slovenskou štvorkou a v rebríčku ATP Entry mu patrí 241. miesto.

Ruská tenistka Maria Šarapovová odvolala svoju účasť na turnaji v Dubaji. Dôvodom je vírusové ochorenie. Víťazka Australian Open, ktorá minulý týždeň nenašla premožiteľku na turnaji v katarskej Dauhe, mala vstúpiť do zápolení v Dubaji dnes podvečer.


***************************************

V noci bude polojasno, nadránom na západe veľká oblačnosť a ojedinele občasný dážď.Zajtra cez deň spočiatku veľká oblačnosť a na viacerých miestach občasný dážď alebo prehánky. Neskôr od západu postupne oblačno až polooblačno. Hranica sneženia spočiatku okolo 1 700 m, večer okolo 1 100 m.
Najnižšia nočná teplota +2 až -2, na juhozápade okolo +4 st.
Najvyššia denná teplota 6 až 11, na juhozápade a juhu stredného Slovenska miestami okolo 13 st.
Teplota na horách vo výške 1 500 m okolo +2 st.
Slabý, v západnej polovici západný až severozápadný vietor 5 až 30 km/h, na juhozápade miestami v nárazoch okolo 45 km/h.