Friday, February 22, 2008

pripravila katarína plavčanová Srbskí radikáli v Belehrade vtrhli včerado budovy amerického veľvyslanectva a zaútočili na ďalšie zastupiteľské úrady

9.00
Srbskí radikáli v Belehrade vtrhli včerado budovy amerického veľvyslanectva a zaútočili na ďalšie zastupiteľské úrady. Incidenty si vyžiadali jednu obeť a 90 zranených. Násilnosti prepukli po masovej demonštrácii proi nezávislosti Kosova, na ktorej sa v centre Belehradu zúčastnilo viac ako 200-tisíc ľudí. Hlavným terčom násilností v Belehrade bolo veľvyslanectvo Spojených štátov, ktoré boli medzi prvými krajinami, čo Kosovo uznali.

V budove americkej ambasády v Belehrade, na ktorú včera zaútočili srbskí demonštranti, sa našlo obhorené mŕtve telo. Podľa belehradskej stanice Pink TV, ktorá sa odvolala na policajné zdroje, išlo pravdepodobne o jedného z výtržníkov, ktorým sa podarilo preniknúť do diplomatického objektu.

V horskej oblasti severnej Venezuely havarovalo včera večer stratené lietadlo so 46 ľuďmi na palube. Vrak lietadla objavili pátracie tímy v ťažko prístupnej oblasti Ánd v nadmorskej výške takmer 5tisíc metrov. Zatiaľ nie sú k dispozícii žiadne informácie o osude cestujúcich a členov posádky.
Dvojmotorový stroj zmizol z obrazoviek radarov počas vnútroštátneho letu medzi venezuelskými mestami Mérida a Maiquetía. Stalo sa tak približne v tretine cesty asi 40 minút po štarte.

Americká vláda schválila vybudovanie virtuálnej bariéry v štáte Arizona pozdĺž 45 km-ovej mexickej hranice. Cieľom skúšobného projektu je zadržať ľudí, ktorí by sa chceli ilegálne dostať na územie Spojených štátov. Systém zložený z radarov, senzorov, kamier dokáže rozlíšiť ľudí od dobytka na vzdialenosť 16 kilometrov a fungovať bez stálej prítomnosti človeka. Za pomoci tejto technológie bude možné identifikovať aj veľkosť skupiny, či ľudia nesú zbrane alebo batožinu, v ktorej by mohli mať narkotiká.

Americký senátor Barack Obama vyhral demokratické celosvetové primárky v zahraničí usporiadané organizáciou Democrats Abroad. Jeho víťazstvo prichádza iba dva dni po tom, ako porazil Clintonovú v primárkach vo Wisconsine a v straníckych nominačných voľbách na Havaji.

Futbalisti Slavie Praha remizovali v odvete šestnásťfinále Pohára UEFA na ihrisku Tottenhamu 1:1, ale nepostúpili, pretože doma prehrali 1:2. Jediný gól hostí strelil slovenský reprezentant Matej Krajčík.

Futbalisti Werderu Brémy sa stali posledným tímom, ktorý si vybojoval postup do osemfinále Pohára UEFA. Nemecký tím zdolal v odvete 1/16-finále portugalskú Bragu na jej ihrisku 1:0.
**********************************
Veľká oblačnosť a miestami občasný dážď, na horách sneženie. V nižších polohách miestami hmlisto. Vietor od juhu do 6m/s. Najvyššia denná teplota 4 až 8 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 2 st.