Tuesday, February 26, 2008

Pripravil Michal Novák: STRICTLY SLOVAK na RTI

14:00 26.02.2008

RTI, Radio Tatras International, vedúca celoeurópska rozhlasová stanica ohlasuje spustenie nového hodinového programu s názvom STRICTLY SLOVAK. Relácia bude uvádzať všetky druhy slovenských hudobných štýlov. Program je pre všetkých mladých umelcov alebo začínajúce skupiny, ktoré sa stretávajú s problémom typu, keď im každý hovorí: “ Vráťte sa, keď budete slávny a my budeme hrať vašu hudbu”. Ján Telensky, majiteľ RTI, povedal, “Toto je jedna z ďalších Ericových iniciatív a iniciatív tímu RTI. Mladí začínajúci speváci potrebujú miesto, kde by mohli začať a ukázať svoj hudobný talent. Eric Wiltsher, riaditeľ pre vysielanie RTI, dodal, “Hudobný priemysel potrebuje nové talenty. Musíme podporiť mladé talenty a to TERAZ! STRICTLY SLOVAK sa bude vysielať každý Piatok večer. Moderátorom programu je Eric Wiltsher a to na satelitnom vysielaní Sky Digital 0195 v UK a Írskej republike, ako aj na slovenskej FM frekvencii. Podrobnosti nájdete na www.rti.fm

Skupina ozbrojencov uniesla dnes pri irackom meste Bakúba 21 civilistov v dvoch mikrobusoch. Militanti si zriadili falošné vojenské stanovište asi 60 km od Bakúby Ženy prepustili, no mužov uniesli," informoval policajný dôstojník. Oba mikrobusy išli z mesta Kirkúk do Bagdadu.

Srbský prezident Boris Tadič zvolal na dnes Národnú bezpečnostnú radu, aby preverila postup polície počas násilností, ktoré sprevádzali v Belehrade minulotýždňovú demonštráciu proti odtrhnutiu Kosova. Rada má preveriť, či polícia nezlyhala, keď nezabránila útokom na ambasády Spojených štátov a niekoľkých európskych krajín.

Spojené štáty pomôžu pri modernizácii poľskej armády výmenou za súhlas Poľska vybudovať americký protiraketový štít na jeho území. USA chcú do roku 2012 v Poľsku rozmiestniť 10 rakiet a v Čechách radarovú základňu. Rámcová dohoda môže byť na svete už 10. marca. O dohode medzi ČR a USA o radarovej základni v Čechách dnes rokuje vo Washingtone český premiér Mirek Topolánek.

Pri vzdušnej a pozemnej ofenzíve na severe Iraku zabili turecké ozbrojené sily už vyše 150 kurdských povstalcov. Zahynulo aj 17 tureckých vojakov. Ofenzíva stále pokračuje. Separatistická Kurdská strana pracujúcich sa k tvrdeniam tureckej armády zatiaľ nevyjadrila.

Učitelia prvého stupňa základných škôl by sa mali od septembra tohto roka začať učiť cudzie jazyky. Minister školstva Ján Mikolaj chce, aby po dvoch rokoch vyučovali svojich žiakov cudzie reči - angličtinu, nemčinu, francúzštinu, ruštinu, španielčinu či taliančinu. Takto sa má vyriešiť nedostatok jazykárov na školách a zavedenie novej výučby cudzích jazykov. Učiteľov nebude štúdium stáť ani korunu, všetko sa zaplatí z eurofondov. Po kurze dostanú diplom, ale vyššie platy nemôžu očakávať.

Verejné a štátne vysoké školy a Slovenská akadémia vied sa môžu za peniaze z eurofondov vybaviť modernými informačno-komunikačnými technológiami. Z projektu Výskum a vývoj môžu financovať aj stavebné práce, ktoré súvisia so zavedením technológií povedal minister školstva Ján Mikolaj. Každá vysoká škola alebo Slovenská akadémia vied môžu podať len jednu žiadosť. Na projekt je vyčlenených 2,5 miliardy korún. Na jednu žiadosť poskytnú minimálne 30 miliónov a maximálne 150 miliónov korún.

SPORT

Švédsky hokejista Peter Forsberg sa napokon predsa len vráti do zámorskej profiligy a na jeden rok sa upísal Coloradu Avalanche. V tíme pôsobia aj Slováci Peter Budaj a Marek Svatoš. Forsberg by mal pomôcť v boji o postup do play off, ktoré Coloradu zatiaľ v tejto sezóne uniká.

Prestupový osud slovenského hokejistu Mariána Hossu sa zrejme naplní až v poslednej chvíli tesne pred dnešnou uzávierkou trejdov v NHL. Už niekoľko dní sa hovorí o Montreale Canadiens ako o jednom z najvážnejších záujemcov o služby jedného z elitných útočníkov Atlanta Thrashers a práve dnes sa oba tímy stretnú vo vzájomnom súboji na ľade Bell Centre.

***************************************

Popoludní má byť jasno až polojasno, na severe a východe miestami zväčšená oblačnosť.
Najvyššia denná teplota okolo 12 až 17, na severe miestami okolo 10 st.
Slabý južný, na horách juhozápadný až západný vietor okolo 30 km/h.