Tuesday, February 19, 2008

Pripravil Michal Novák: Fidel Castro už nebude lídrom KUBY

11:00 19.02.2008

Fidel Castro už nebude lídrom KUBY. Fidel Castro oznámil, že odchádza zo svojho postu a už nikdy sa nebude uchádzať o znovuzvolenie. Castro sa stal prezidentom Kuby pred 49 rokmi po ozbrojenom povstaní proti Američanmi podporovanej vláde diktátora Fulgencia Batistu. Začiatkom augusta 2006 odovzdal všetky funkcie svojmu 75-ročnému bratovi Raúlovi. Donútili ho k tomu zdravotné ťažkosti.

Po odstúpení Fidela Castra z postu kubánskeho prezidenta bude mať jeho brat Raúl, ktorého Fidel pred rokom a pol poveril vedením krajiny, viac možností reformovať Kubu. Vyhlásila španielska ministerka pre Latinskú Ameriku.

Americký prezident George W. Bush v pondelok rozšíril formálne uznanie Kosova ako "nezávislého a suverénneho štátu" v reakcii na tvrdé protesty zo strany Srbska a Ruska. Bush, ktorý je momentálne na turné po niekoľkých afrických krajinách, prezidentovi nového štátu Fatmirovi Sejdiu prisľúbil, že "Spojené štáty budú partnerom a priateľom (Kosova)".

Srbsko po rozhodnutí USA uznať Kosovo odvolalo svojho veľvyslanca z Washingtonu. Belehrad taktiež pohrozil, že svojich veľvyslancov odvolá zo všetkých krajín, ktoré s Kosovom nadviažu diplomatické styky. Rusko a Srbsko na mimoriadnom zasadaní Bezpečnostnej rady OSN argumentovali, že vyhlásenie nezávislosti v Prištine porušuje ustanovenia BR.

Najmenej trinásť ľudí sa včera zranilo pri zrážke dvoch vlakov na železničnej stanici v tureckej Ankare. Do osobného vlak z Istanbulu do Ankary, narazil prázdny prímestský vlak. Príčina nehody zatiaľ nie je známa.

Dlho ukrývané dokumenty o zavraždení amerického prezidenta Johna F. Kennedyho v roku 1963 zverejnili po prvý raz včera, takmer dve desaťročia po tom, ako boli uložené v súdnom sejfe. Nachádza sa tam údajný prepis rozhovoru medzi Kennedyho vrahom Oswaldom a Oswaldovým vrahom. Prepis, v ktorom sa spomína aj zabitie prezidenta na príkaz mafie. "Nevieme, či ide o skutočný rozhovor, alebo nie," vyhlásil prokurátor. "Čo však vieme je, že tento nález povedie k diskusii o tom, či za zabitím prezidenta bola konšpirácia." Podľa predchádzajúceho vyšetrovania FBI je prepis konverzácie Rubyho a Oswalda falzifikátom.

Talianska polícia včera zatkla Pasqualeho Condella, jedného z najhľadanejších bossov južanskej mafie, ktorý bol na úteku od osemdesiatych rokov minulého storočia. Condello je považovaný za najvýznamnejšieho bossa organizovaného zločinu v Kalábrii a bol jedným z 30 najhľadanejších talianskych zločincov.

Pri výbuchu v Čínskej nelegálnej bani na železnú rudu, ktorá bola maskovaná ako chovná stanica ošípaných, zahynulo vyše 20 ľudí. Po výbuchu zostalo v bani uväznených viac ako 30 ľudí. Záchranné práce sa skončili dnes tesne po polnoci. V Číne pri banských nešťastiach zahynie v priemere každý deň 13 ľudí následkom požiarov, výbuchov a záplav.

Týždňové pojednávanie o rozvode Paula McCartneyho a Heather Mills sa skončilo včera bez uzavretia dohody. Sudca si na vypracovanie rozsudku ponechal niekoľko týždňov. Mills a McCartney sa rozišli v roku 2006 po štyroch rokoch manželstva. Súd má rozhodnúť o tom, aký podiel dostane 40-ročná Mills z majetku bývalého člena Beatles, ktorého hodnotu odhadujú na 825 miliónov libier ( vyše 36 miliárd slovenských korún). Podľa médií jej McCartney ponúkol 25 miliónov libier (asi 1,1 miliardy korún), no ona chce aspoň dvojnásobok.

Optifin Invest získal takmer 100% akcií Vagónky v Trebišove. Po prudkom raste v Poprade, kde sú zmluvy na výrobu vagónov až do roku 2012, chce tatravagónka zvýšiť výrobu až o 80 %. V trebišovskom závode sa budú od mája 2008 vyrábať štvornápravové nákladné vozne. V decembripracovalo v podniku 190 zamestnancov, do konca roka 2008 by ich malo byť 450.

Sport

Výsledky zápasov NHL:

New Jersey - Carolina 5:1
NY Islanders - San Jose 3:2
Colorado - Detroit 0:4
Los Angeles - Phoenix 0:4

Dnes po prestávke pokračuje liga majstrov
Schalke - FC Porto
AS Rím - Real Madrid
Olympiacos Pireus - FC Chelsea
FC Liverpool - Inter Miláno

*****************************

Veľká oblačnosť, na juhu polojasno. Na severe miestami slabé zrážky, prevažne snehové.
Najvyššia denná teplota 6 až 10, na severe a východe 1 až 6 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m -1 st.
Severozápadný až severný vietor 5 až 20 km/h.