Wednesday, February 27, 2008

Pripravil Michal Novák: Zmeny v Popradskej MHD

14:00 27.02.2008

Českého premiéra Mirka Topolánka dnes vo Washingtone prijme americký prezident George Bush. Predpokladá sa, že Bush a Topolánek sa dohodnú na mieste a termíne podpísania hlavnej dohody o radare v ČR. Ministri vnútra USA a Českej republiky už podpísali memorandum o zrušení vízovej povinnosti pre českých občanov. Česi by tak mohli cestovať do Spojených štátov bez víz na prelome októbra a novembra v tomto roku.

Afganskí a koaliční vojaci minulý týždeň na juhu Afganistanu objavili a zničili obrovské zásoby ópia. Vojaci v provincii Helmand zadržali vyše 1 a pol tony ópia. Zadržané ópium môže mať na čiernom trhu hodnotu okolo 400 miliónov dolárov. Helmand je najväčší producent ópia na svete. Približne 40 percent ziskov z predaja afganského ópia slúži podľa odhadov expertov na financovanie povstaleckých aktivít

Kenský opozičný líder Raila Odinga zrušil plánované protestné zhromaždenie zamerané na vyriešenie politickej krízy v krajine. Násilnosti v Keni prepukli po znovuzvolení prezidenta Mwaia Kibakiho, čo opozícia odmietla uznať. Opozičné protesty prerástli do násilností, ktoré si podľa policajných informácií od konca decembra vyžiadali 1 500 obetí na životoch.

Turecko dnes vyslalo do Bagdadu delegáciu na rokovania s irackými predstaviteľmi o cezhraničnom útoku proti kurdským povstalcom, ktorá pokračuje na severe Iraku. Turecké sily vo štvrtok večer zaútočili na pozície separatistickej Strany kurdských pracujúcich, ktorá je na zozname teroristických skupín Turecka, USA a väčšiny medzinárodného spoločenstva. Irak operáciu odsúdil ako "neprijateľné" narušenie jeho suverenity. Americký minister obrany Robert Gates má o tureckom zásahu v Iraku rokovať zajtra v Ankare.

Srbsko bude na Medzinárodnom súdnom dvore žalovať USA a všetky štáty, ktoré uznali jednostranné vyhlásenie nezávislosti Kosova. Uviedol to poradca srbského premiéra. Tisícky Srbov sa včera v Novom Sade zúčastnili na pohrebe 20-ročného rodáka z kosovskej Prištiny, ktorý prišiel o život počas belehradských násilných demonštrácií proti nezávislosti provincie 21. februára.

Zemetrasenie o sile 5,3 stupňa Richterovej stupnice pocítili dnes v noci obyvatelia Veľkej Británie. Podľa agentúr však zatiaľ nie sú správy o prípadných obetiach na životoch či väčších materiálnych škodách. Zranený bol jeden človek.

Z vraždy študenta Daniela Tupého sú obvinení traja Slováci. "V tejto chvíli nebudem nič komentovať," povedal pre agentúru SITA hovorca rezortu Erik Tomáš. Robert Kaliňák na vyšetrenie tejto vraždy zriadil v októbri špeciálny tím. Podľa informácii agentúry SITA sa na vražde podieľali štyria ľudia. Jeden páchateľ, ktorý však nie je bezprostredným vrahom, je už mŕtvy. Podľa denníka Sme policajti zatkli troch mužov pred dvoma dňami. Urobili u nich domové prehliadky, pri ktorých zadržali väčší počet nožov.

Do troch rokov sa úplne zmení obraz Mestskej hromadnej dopravy v Poprade. Dohodli sa na tom primátor mesta Anton Danko a vlastník SAD Poprad Marián Troliga. Prvé štyri nízkopodlažné autobusy značky MAN sa na linkách MHD v Poprade objavia už začiatkom októbra. Neskôr pribudne ďalších osem. Jeden autobus bude stáť vyše 7 mil. Sk. Meniť sa bude aj trasovanie všetkých liniek v meste. Základné cestovné v MHD v Poprade je 12 Sk a meniť sa nebude.

Slovenská mena sa voči doláru posilnila na historické maximum 21 korún 76 halierov. Súviselo to hlavne s oslabením americkej meny voči euru. Rekordy si pripísala aj česká mena.

Sport

Kariéra slovenského hokejistu Mariána Hossu bude pokračovať v Pittsburgh Penguins. "Všetci v posledných dňoch hovorili v mojom prípade o Montreale a ja som napokon skončil v Pittsburghu. Teším sa z toho, je to výborný klub. Pittsburgh má vysoké ambície, dobré mužstvo a možno budem uvažovať aj o predĺžení súčasného kontraktu," povedal v prvej reakcii pre nhl.tv Hossa. Momentálne sú "tučniaci" na 4. mieste vo Východnej konferencii a po uzdravení svojej najväčšej hviezdy Sidneyho Crosbyho budú ešte silnejší. Hossa sa v drese Penguins stretne aj s ďalšou hviezdou NHL Jevgenijom Malkinom.

Okrem Mariána Hossu zmenil tesne pred koncom prestupového obdobia v NHL dres aj jeho brat Marcel. Z New York Rangers cestuje do Phoenix Coyotes. Marcel Hossa sa k tímu má pripojiť v stredu pred zápasom v Chicagu. Hossa najmladší tak oblečie dres tretieho klubu NHL. Vo Phoenixe ho bude koučovať legenda profiligy Wayne Gretzky. Miroslav Šatan či Ladislav Nagy, o ktorých sa tiež špekulovalo, ostávajú aj naďalej vo svojich kluboch.

*****************************************

Popoludní má veľká oblačnosť a miestami občasný dážď alebo prehánky. Na horách od 1700 m, neskôr od 1100 m zrážky snehové. Od západu postupne zmenšovanie a ubúdanie zrážok.
Najvyššia denná teplota 7 až 12, na západe a juhu stredného Slovenska miestami okolo 14 st.
Západný až severozápadný vietor 15 až 30 km/h.