Sunday, February 24, 2008

pripravila katarína plavčanová Poľský premiér Donald Tusk chce, aby na území jeho krajiny bola americká základňa

25.2.8.00
Kubánsky parlament zvolil včera na najvyšší štátny post na Kube, ktorý uvoľňuje Fidel Castro, jeho brata Raúla. Končí sa tak takmer 50-ročná vláda Fidela Castra, no čo sa týka politickej situácie v krajine, analytici neočakávajú ani od Raúla Castra žiadne výraznejšie zmeny.

Poľský premiér Donald Tusk chce, aby na území jeho krajiny bola americká základňa, ktorou chcú Spojené štáty rozšíriť svoj protiraketový štít. Podmienkou však je, aby Američania pomohli Poľsku modernizovať jeho armádu. Tusk to vyhlásil vo včerajšej televíznej diskusii.

Maďarskí železničiari o 0.00 hodine obnovili časovo neobmedzený štrajk. Včera večer sa neúspešne skončilo rokovanie o minimálnej miere služieb medzi predstaviteľmi odborov a Maďarských štátnych železníc.

Včera v neskorých večerných hodinách dopravila posádka Leteckej záchranky do popradskej nemocnice 46- ročného skialpinistu z Tatranskej Lomnice. Lyžiar sa spúšťal centrálnym žľabom na Sennú kopu pod Slavkovským štítom. Zlomil si pritom nohu. Zachránil ho mobilný telefón, ktorým privolal priateľa a vrtuľník.

Na Slovensku včera padli minimálne štyri teplotné rekordy. Najteplejšie bolo v Hurbanove, kde teploty dosiahli 18 stupňom Celzia. Prekročené teplotné rekordy boli aj v Bratislave, Hurbanove, Sliači a v Žiline. Výsledky ešte nie sú vyhodnotené zo staníc v Nitre a Piešťanoch.

Až o 3stupne Celzia bola včera v Českých Budějoviciach prekonaná najvyššia teplota vzduchu pre 24. februárový deň. Údaj 17,9 stupňa Celzia z roku 1990 prepísal nový záznam: 21 stupňov nad nulou. Radosť z teplého a slnečného počasia nemajú prevádzkovatelia zimných lyžiarskych stredísk. Jedenásť stupňov nad nulou bolo aj v najvyšších českých horách - v Krkonošiach.

Futbalisti londýnskej Chelsea nedokázali obhájiť minuloročný triumf v anglickom Ligovom pohári. Vo včerajšom finále na štadióne Wembley podľahli ďalšiemu londýnskemu klubu Tottenhamu Hotspur 1:2 po predĺžení.

Posledné, 56. kolo hokejovej extraligy: Poprad - Martin 4:2, L.Mikuláš - Nitra 5:1, Žilina - SR 20 5:6n, Skalica - Kežmarok 5:1, Košice - Zvolen 3:1, Slovan - Trenčín 3:2. V play off si teda zahrajú : Slovan, KE, Martin, Skalica, Zvolen, Trenčín, PP a Žilina.

Basketbalistky Slávie UMB Banská Bystrica sa stali víťazkami Stredoeurópskej ligy žien. V rozhodujúcom zápase Final four využili výhodu domáceho prostredia a triumfovali nad Lokomotivou Karlove Vary 67:63.

Oscary sa včera rozdávali v Amerike, no tešili aj na starom kontinente. Pozlátenú sošku si domov odnášala Francúzka Marion Cottilard za stvárnenie titulnej úlohy v snímke Edith Piaf, Daniel Day-Lewis si prevzal Oscara za herecký výkon v hlavnej úlohe filmu Čierna krv. V kategórii najlepší film zvíťazila snímka Táto krajina nie je pre starých. Írsky hudobník Glen Hansard si odniesol s Češkou Markétou Irglovou sošku za najlepšiu filmovú pieseň. Akademici ocenili skladbu Falling Slowly. Cena pre najlepší cudzojazyčný film išla tento rok do Rakúska pre režiséra Stefana Ruzowitzkeho, ktorý nakrútil snímku Diablova dielňa.
Prvou soškou, ktorá spoznala v slávnostný večer majiteľa, bol Oscar za kostýmy. Odniesla si ho kostymérka Alexandra Byrne za šaty vo filme Kráľovná Alžbeta: Zlatý vek.

**************************************
Jasno až polojasno, zrána v nižších polohách miestami hmlisto.
Popoludní od severozápadu postupne veľká oblačnosť a k večeru na severe
ojedinele slabý dážď. Vietor od západu do 6m/s. Najvyššia denná teplota okolo 12 až 16 st. Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 7 st.