Thursday, February 28, 2008

Americký prezident George Bush vyhlásil, že Washington má blízko k dosiahnutiu finálnej dohody s Českom

10.00
Demokratickí voliči vnímajú senátorku Hillary Clintonovú ako výrazne skúsenejšiu a schopnejšiu realizovať praktickú politiku než senátora Baracka Obamu. Na druhej strane Obama lepšie rozumie ich problémom, má víziu a oveľa lepšiu šancu poraziť republikánskeho kandidáta vo všeobecných voľbách v novembri. Vyplýva to z prieskumu verejnej mienky denníka USA Today.
Až 53 percent voličov si myslí, že Clintonová je schopnejšia naozaj svoje sľuby zrealizovať. Obamovi dôveruje v tejto oblasti iba 40 percent demokratických voličov. V Obamovi voliči vidia vizionára, ktorý sa dokáže stotožniť s ich vlastnými problémami.

Americký prezident George Bush vyhlásil, že Washington má blízko k dosiahnutiu finálnej dohody s Českou republikou, týkajúcej sa protiraketového obranného štítu. Podľa českého premiéra by jeho krajina a Poľsko chceli z USA uzavrieť finálnu dohodu ešte pred aprílovým summitom NATO v Bukurešti. Bush na tlačovej konferencii opätovne uistil Moskvu, že plánovaný protiraketový obranný štít v Poľsku a v Česku nie je namierený proti Rusku.

Milióny šiitskych pútnikov sa včera zišlo v irackom meste Karbalá, aby oslávilo posvätný sviatok Arbaín. Každoročné obradné procesie ukončujú 40-dňový smútok pripomínajúci smrť vnuka proroka Mohameda imáma Husajna v roku 680.
Na bezpečnosť pútnikov dohliada v meste 40 tisíc policajtov a vojakov vrátane ostreľovačov a pyrotechnických tímov.

Britská polícia musela prerušiť pátranie po telesných pozostatkoch sexuálne zneužitých a následne zavraždených detí v pivničných priestoroch niekdajšieho detského domova v St. Martine na ostrove Jersey. Príčinou bolo riziko zrútenia objektu. Napriek tomu si čoraz viac ľudí nielen priamo na ostrovezačalo klásť otázku, prečo sa trestné činy z obdobia rokov 1960-1986 začali vyšetrovať s takým časovým posunom. Stále pribúdajú obete sexuálneho zneužívania, ktoré sa rozhodli vystúpiť z anonymity a podeliť sa o svoje strašné zážitky z detstva.

Minister zahraničných vecí Ján Kubiš je medzi kandidátmi na post zvláštneho vyslanca OSN pre Afganistan. Informuje o tom denník Pravda, pre ktorý to uviedli dva od seba nezávislé zdroje v NATO a OSN. "Kubiš patrí do úzkeho okruhu politikov, ktorí prichádzajú do úvahy," poznamenal jeden zo zdrojov, ktorý si neželal byť menovaný. Ďalší kandidáti pochádzajú z Kanady, Holandska a Nórska.

Svetová antidopingová agentúra pripravila pre olympijské hry v Pekingu testy schopné odhaliť rastový hormón. Považuje ho za najrozsiahlejší doping, ktorý sa športovcom iba ťažko dokazuje. Doteraz nemali športovci, ktorí využívali rastový hormón, príliš obavy o to, že ich pristihnú. Látka veľmi rýchlo po užití zmizla a testy, ktoré previedli športovcom na olympijských hrách v Aténách alebo Turíne, žiadnych vinníkov neodhalili. Teraz bude možné chytiť podvodníkov aj v časovom horizonte dlhšom ako dva dni.


Slovenskí reprezentanti zakončili svoje účinkovanie v C-skupine elitnej I. divízie na stolnotenisových majstrovstvách sveta družstiev v čínskom Guangžou senzačným víťazstvom nad Nemeckom 3:1. Zverenci trénera Jarolíma Mika si poradili s obhajcom bronzu spred dvoch rokov z Brém a jedným zo spolufavoritov šampionátu.

Izraelská polícia hľadá zlodeja, ktorému sa podaril unikátny kúsok. V pondelok v neskorých hodinách sa vlámal do továrne v meste Haifa a odniesol si takmer sto ton čokolády. Krádež takéhoto rozsahu by si vyžadovala päť veľkých nákladných áut. Podľa polície pri takejto veľkej lúpeži musí ísť o nejakého spolupracovníka spoločnosti. Policajti prehľadávajú okolie s cieľom nájsť stopy, ktoré povedú k vypátraniu sladkého úlovku. Straty spoločnosti dosiahnu takmer 300 tisíc eur.

Postarší nemecký zlodej si z obchodu s pánskou konfekciou v meste Aachen chcel pod vlastnými šatami nenápadne odniesť oblek. Prezradil ho však vešiak, ktorý si z obleku zabudol vybrať, informovala dnes miestna polícia. Predavačka si ramienko trčiace pod šatami všimla, keď jej muž na odchode povedal, že si nič nekúpi. "Už len ceduľka s nápisom 'Zastav ma, som zlodej' by z páchateľa urobila ešte väčšieho amatéra," uviedla polícia vo vyhlásení.
**************************************
Prevažne polooblačno. Pri časom zväčšenej oblačnosti ojedinele prehánky. Vietor od severozápadu do 5m/s. Najvyššia denná teplota 8 až 12, na severe miestami okolo 6 st. Teplota na horách vo výške 1500 m okolo -1 st.