Wednesday, February 27, 2008

pripravila ka

28.2.8.00
Americký prezident George Bush vyhlásil, že Washington má blízko k dosiahnutiu finálnej dohody s Českou republikou, týkajúcej sa protiraketového obranného štítu. Podľa českého premiéra sa rokujúce strany musia ešte dohodnúť v otázkach súvisiacich s ochranou životného prostredia. Washington chce v rámci plánovaného protiraketového štítu umiestniť v Poľsku desať protirakiet a radarový systém v ČR.

Britská polícia včera oznámila, že zmarila údajný plán zavraždiť saudskoarabského kráľa Abdulláha počas jeho minuloročnej návštevy Spojeného kráľovstva. Ako uviedol šéf britskej Národnej jednotky pre vyšetrovanie terorizmu, polícia zadržala na londýnskom letisku Heathrow kuriéra, ktorý chcel do Británie prepašovať vyše 300 tisíc amerických dolárov určených pre saudskoarabských disidentov. Tí plánovali atentát na Abdulláha, ktorý koncom októbra prišiel na štátnu návštevu Británie.

Kosovskí Srbi včera vyzvali na návrat ruských mierových jednotiek do krajiny, čím reagovali na jednostranné vyhlásenie nezávislosti Kosova od Srbska albánskou väčšinou. "Srbská národná rada vyzýva Rusko, aby znovu vyslalo svoj kontingent KFOR na stabilizáciu situácie v oblasti, kde tvoria Srbi väčšinu," uviedla agentúra Reuters.

Na športovisko v čílskej metropole Santiago sa včera zrútilo malé policajné lietadlo, pričom zahynulo všetkých šesť osôb na palube a ďalších päť na zemi. Informovali o tom oficiálne zdroje. Podľa svedkov, lietadlo stratilo ťah, urobilo náhly obrat a zrútilo sa. Po náraze vznikol prudký požiar." Pilot očividne odklonil lietadlo mimo obytných budov, čím zabránil ešte horšej tragédii. Príčina nehody zatiaľ nie je známa.

Kolumbijskí povstalci odovzdali včera štyroch rukojemníkov, ktorých zadržiavali vyše šesť rokov, Červenému krížu a venezuelskému ministrovi vnútra. Štyroch kolumbijských zajatcov prepustili okolo poludnia miestneho času na čistinke v južnej oblasti kolumbijskej džungle. Dve venezuelské helikoptéry s lekármi na palube prevezú bývalých zajatcov do susednej Venezuely.

Na pravdepodobného budúceho ruského prezidenta, v súčasnosti vicepremiéra Dmitrija Medvedeva, slovne zaútočili pravicoví extrémisti. Vyzvali Rusov, aby ho v prezidentských voľbách nevolili, pretože je Žid. Voľby budú 4. marca.

Reprezentantka Slovenska v biatlone, 17-ročná Martina Darmová, bola vážne zranená pri havárii linkového autobusu pri obci Valaská. Informovala o tom TV Markíza. Autobus so 40 cestujúcimi skončil v priekope. Deväť ľudí odviezli do nemocnice s ľahkými poraneniami. Martinu vyťahovali spod autobusu s pomliaždenými nohami, nutná je operácia. "Naposledy na majstrovstvách sveta bojovala o medaily a teraz musí bojovať o to, aby si zachránila život," povedal Juraj Sanitra, prezident Slovenského zväzu biatlonu. Cestujúci si myslia, že autobus išiel veľmi rýchlo.

Najsledovanejšia časť sezóny je tu! Hokejoví fanúšikovia sa dnes dočkajú prvých zápasov štvrťfinále play off Slovnaft Extraligy. Víťaz základnej časti Slovan Bratislava privíta o 17.00 hod. v televíznom prenose Žilinu a v bitke o východ sa Košice stretnú s Popradom.

*************************************
Prevažne polooblačno. Pri časom zväčšenej oblačnosti ojedinele prehánky.
Ráno v nižších polohách miestami hmla. Vietor od severozápadu do 5m/s. Najvyššia denná teplota 8 až 12, na severe miestami okolo 6 st. Teplota na horách vo výške 1500 m okolo -1 st.