Monday, February 25, 2008

pripravila katarína plavčanová Češka Markéta Irglová a Ír Glen Hansard získali za svoju ťahavú pieseň Falling Slowly z filmu Once Oscara

11.00
Proti nezávislosti Kosova, ktorú uznala už značná časť krajín medzinárodného spoločenstva, sú už len štyri z celkového počtu 27 členských krajín EÚ. Okrem Slovenska je to ešte Španielsko, Rumunsko a Cyprus. Slovenský premiér Robert Fico cez víkend pripustil, že Slovensko Kosovo neuzná možno nikdy. Do Srbska dnes zavíta ruský vicepremiér a pravdepodobný budúci prezident Dmitrij Medvedev. Rusko je popri Srbsku najhlasnejším odporcom kosovskej samostatnosti a Moskva sa posledné týždne aj v tejto súvislosti vyhráža ďalším zhoršením vzťahov so Západom, dokonca padajú aj slová o vojenskom riešení tejto otázky. Spojené štáty boli naopak medzi prvými krajinami, ktoré nezávislosť Kosova uznali.

Britská letecká spoločnosť informovala, že jedno z jej lietadiel bolo nútené núdzovo pristáť v Turecku potom, čo druhý pilot zomrel počas letu. Lietadlo včera prepravovalo 156 pasažierov z Manchestru na Cyprus. Núdzovo pristálo v Istanbule, druhého pilota hneď po pristátí vyhlásili za mŕtveho. Pasažieri podľa leteckej spoločnosti neboli ohrození. Dnes ich prepravia na Cyprus.

Maďarskí železničiari o polnoci obnovili časovo neobmedzený štrajk. Premáva približne polovica osobných vlakov, cestujúci musia rátať s meškaním, rušením a skracovaním spojov. Zatiaľ čo budapeštianska Južná stanica vypravovala vlaky načas, príchody a odchody vlakov z Východnej a Západnej stanice zrušili pre neprítomnosť pracovníkov riadenia dopravy. Odborári žiadajú 10-%né zvyšenie miezd.

Češka Markéta Irglová a Ír Glen Hansard získali za svoju ťahavú pieseň Falling Slowly z nízkonákladového filmu Once Oscara za najlepšiu pôvodnú pieseň. Filmové a hudobné duo tak potvrdilo rolu nenápadného favorita s filmovou hudbou, ktorú by s ich rozpočtom v Hollywoode nikto nezrealizoval.

Varovanie pred prílivovou vlnou cunami dnes vydala indonézska meteorologická agentúra po tom, čo západnú časť ostrova Sumatra postihlo silné zemetrasenie. Podľa agentúry zasiahli otrasy s magnitúdou 7,2 oblasť blízko provincie Bengkulu na západnej Sumatre. Epicentrum zemetrasenia bolo v Indickom oceáne v hĺbke približne 10 kilometrov.

Z januárového prieskumu spoločnosti GfK Slovakia vyplynulo, že 35 % motoristov obmedzuje pre zdražovanie pohonných látok jazdenie na svojom aute. Týka sa to pritom rovnako mužov aj žien, pričom menej jazdia najmä ľudia starší ako 50 rokov a obyvatelia Prešovského kraja. Asi 14 % respondentov necháva auto v garáži a využíva viac hromadnú dopravu. Ďalšou formou šetrenia je pre takmer 12 % motoristov tankovanie v tých regiónoch, kde sú pohonné hmoty lacnejšie a približne 3 % opýtaných sa snaží ušetriť tankovaním v zahraničí.

Víťazom tenisového turnaja ATP SAP Open v kalifornskom San Jose sa stal Američan Andy Roddick. Najvyššie nasadený hráč zdolal vo finále štvorku podujatia Radka Štěpánka z Česka 6:4, 7:5.

Slovenskí reprezentanti zaznamenali na stolnotenisových MS družstiev v čínskom Guangžou druhú prehru. Zverenci trénera Jarolíma Mika podľahli v C-skupine elitnej I. divízie Rusku tesne 2:3. Ženy zdolali Čile 3:0.
***********************************

Jasno až polojasno. Popoludní od severozápadu postupne veľká oblačnosť a k večeru na severe ojedinele slabý dážď. Vietor od západu do 6m/s. Najvyššia denná teplota okolo 12 až 16 st. Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 7 st.