Monday, February 25, 2008

pripravila katarína plavčanová Proti nezávislosti Kosova, ktorú uznala už značná časť krajín sú už len štyri z celkového počtu počtu krajín EÚ

9.00
Proti nezávislosti Kosova, ktorú uznala už značná časť krajín medzinárodného spoločenstva, sú už len štyri z celkového počtu 27 členských krajín EÚ. Okrem Slovenska je to ešte Španielsko, Rumunsko a Cyprus. Slovenský premiér Robert Fico cez víkend pripustil, že Slovensko Kosovo neuzná možno nikdy. Podobne neoblomnú pozíciu zastávajú stále aj v Madride, Bukurešti a Nikózii. Tam však v nedeľu zvolili nového prezidenta a situácia by sa mohla teoreticky zmeniť.

Maďarskí železničiari o polnoci obnovili časovo neobmedzený štrajk. Včera večer sa neúspešne skončilo rokovanie o minimálnej miere služieb medzi predstaviteľmi odborov a Maďarských štátnych železníc.

Poľský premiér Donald Tusk chce, aby na území jeho krajiny bola americká základňa, ktorou chcú Spojené štáty rozšíriť svoj protiraketový štít. Podmienkou však je, aby Američania pomohli Poľsku modernizovať jeho armádu. Tusk to vyhlásil vo včerajšej televíznej diskusii.

16 zranených, z toho päť ťažko, si vyžiadala nehoda zájazdového autobusu večer v obci Schwechat pri Viedni. Vozidlo s prívesom pri vchádzaní na diaľnicu prerazilo zvodidlá a v protismere sa zrazilo s bulharským nákladným autom.

Americký právnik a politický aktivista Ralph Nader, ktorého demokrati obviňujú, že pre jeho kandidatúru zvíťazil v roku 2002 republikán George Bush, včera oznámil, že sa zúčastní tohoročných amerických prezidentských volieb. Nader zároveň odmietol, že by chcel zohrávať rolu "kaziča" v tvrdej predvolebnej kampani. Ako nezávislý kandidát má vraj stále čo ponúknuť v oblasti životného prostredia, bezpečnosti pri práci a boji proti korupcii.

Jeho vyjadrenia sa nezaobišli bez kritiky konkurencie. Demokrata Baracka Obamu slovne napadol pre podporu "ničenia" izraelského Pásma Gazy a favorizovaný republikán John McCain je podľa jeho slov zas "kandidátom pre neutíchajúcu vojnu.

Najväčšie a najnovšie nákupné centrum v centre Prahy - Palladium - zostane kvôli odstraňovaniu následkov požiaru zatvorené do polovice marca. Potvrdila to hovorkyňa centra. V Palladiu na Námestí Republiky horelo 20. februára v 4. podzemnom podlaží. Hasiči malý požiar rýchlo zvládli, pričom evakuovali vyše 2000 nakupujúcich a zamestnancov. Nikto sa nezranil. Príčiny požiaru centrálneho elektrického vedenia však zatiaľ stále nie sú známe.

Futbalisti londýnskej Chelsea nedokázali obhájiť minuloročný triumf v anglickom Ligovom pohári. Vo včerajšom finále na štadióne Wembley podľahli ďalšiemu londýnskemu klubu Tottenhamu Hotspur 1:2 po predĺžení.

Posledné, 56. kolo hokejovej extraligy: Poprad - Martin 4:2, L.Mikuláš - Nitra 5:1, Žilina - SR 20 5:6n, Skalica - Kežmarok 5:1, Košice - Zvolen 3:1, Slovan - Trenčín 3:2. V play off si teda zahrajú : Slovan, KE, Martin, Skalica, Zvolen, Trenčín, PP a Žilina.

V závere ME v biatlone v Novom Měste na Morave pripadlo zlato podľa očakávania štafete Ukrajiniek. Na 4x6 km trati za sebou v zložení Oksana Jakovlevová, Vita Semerenková, Valj Semerenková a Oksana Chvostenková zanechali Nemky o 1:04,6 min a tretie Nórky o 3:28,5 min.

Americká zjazdárka Lindsey Vonnová uchmatla po 6 rokoch malý glóbus kráľovskej alpskej disciplíny alpskej veľmoci. Po sériovej dominancii Rakúšanok si 23-ročná pretekárka trofej Svetového pohára zaistila už v 8 pretekoch sezóny. Vonnová sa navyše stala sezónnou víťazkou zjazdu ako prvá Američanka od čias Picabo Streetovej v roku 1996.

Prvou soškou, ktorá spoznala v slávnostný večer majiteľa, bol Oscar za kostýmy. Odniesla si ho kostymérka Alexandra Byrne za šaty vo filme Kráľovná Alžbeta: Zlatý vek. Pozlátenú sošku si domov odnášala Francúzka Marion Cottilard za stvárnenie titulnej úlohy v snímke Edith Piaf, Daniel Day-Lewis si prevzal Oscara za herecký výkon v hlavnej úlohe filmu Čierna krv. V kategórii najlepší film zvíťazila snímka Táto krajina nie je pre starých. Írsky hudobník Glen Hansard si odniesol s Češkou Markétou Irglovou sošku za najlepšiu filmovú pieseň. Akademici ocenili skladbu Falling Slowly. Cena pre najlepší cudzojazyčný film išla tento rok do Rakúska pre režiséra Stefana Ruzowitzkeho, ktorý nakrútil snímku Diablova dielňa.

**************************************
Jasno až polojasno. Popoludní od severozápadu postupne veľká oblačnosť a k večeru na severe ojedinele slabý dážď. Vietor od západu do 6m/s. Najvyššia denná teplota okolo 12 až 16 st. Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 7 st.