Friday, February 29, 2008

pripravila katarína plavčanová Britského princa Harryho pred niekoľkými týždňami nasadili na frontovú líniu v Afganistane

10.00
Britského princa Harryho pred niekoľkými týždňami nasadili na frontovú líniu v Afganistane. Informovalo o tom britské ministerstvo obrany.
Podľa generála, "je plne nasadzovaný do operácií a podstupuje rovnaké riziko ako ktokoľvek iný v jeho bojovej jednotke".
Harry - tretí v línii následníkov trónu - je v Afganistane už od decembra. O jeho nasadení do bojov doposiaľ neinformovali podľa dohody medzi ministerstvom obrany a médiami. Informáciu však zverejnil jeden z austrálskych magazínov a nemecký denník. Generál vyjadril "sklamanie" nad jej únikom.

Írsko sa stalo najnovšou krajinou, ktorá uznala politickú nezávislosť Kosova. Minister zahraničných vecí Dermont Ahern vyhlásil, že celá vláda hlasovala za prijatie rozhodnutia kosovského parlamentu.

Kuba včera podpísala dva medzinárodné dohovory o ľudských právach, oznámil na pôde OSN kubánsky minister zahraničia bezprostredne po potvrdení Raúla Castra na poste nového prezidenta. Havana tak od roku 2009 umožní inšpektorom OSN monitorovať dodržiavanie ľudských práv na ostrove. Pre Kubáncov to okrem iného znamená aj zavedenie slobody prejavu a zhromažďovania ako aj právo na cestovanie do zahraničia.

Vlak premávajúci medzi bulharským hlavným mestom Sofia a mestom Kardam zachvátil v noci požiar, pri ktorom zahynuli najmenej traja ľudia a ďalších deväť sa zranilo, informovalo v piatok bulharské ministerstvo dopravy. Príčina požiaru zatiaľ nie je známa.

Na každých 100 dospelých obyvateľov Spojených štátov pripadá minimálne jeden väzeň, čím USA získali svetové prvenstvo v počte uväznených občanov. Vyplýva to z najnovších výsledkov prieskumu, zverejnených včera. Organizácia zároveň vyzvala vládny kabinet, aby znížil výdavky na prevádzku väzníc prostredníctvom alternatívnych pracovných programov pre odsúdencov.

Spišské múzeum v Levoči s takmer dvojmesačným predstihom sprístupní Spišský hrad pre verejnosť. Reaguje tak na zvýšený záujem o prehliadku hradu. Hrad bude otvorený denne od 10:00 do 16:00 bez lektorského výkladu. Návštevníci zaplatia za prehliadku hradu len polovičné vstupné. V prípade nepriaznivého počasia bude Spišský hrad zatvorený.

Slávnostné otvorenie letnej turistickej sezóny, vrátane hradných expozícií, sa uskutoční už tradične prvý májový víkend. Spišský hrad patrí k najnavštevovanejším na Slovensku. Minulý rok si hrad pozrelo takmer 169-tisíc návštevníkov.

V hre LOTO sa bude v najbližšom žrebovaní v nedeľu hrať o viac ako 53 miliónov korún. Ide o najvyšší tohtoročný JACKPOT v tejto hre. V tomto roku sa z prvej vysokej výhry môže tešiť hráč, ktorý podal svoju stávku v Banskobystrickom kraji. Len za 150 Sk, toľko ho stála jeho stávka, získal až 47 a pol milióna korún.

Hokejisti bratislavského Slovana vstúpili úspešne do play-off, keď pri snahe obhájiť titul z vlaňajška zdolali Žilinu 6:2. Doma vyhrali aj Košice, ktoré v dramatickom stretnutí porazili Poprad 3:2. Oba víťazné tímy sa zároveň ujali vedenia 1:0 v sérii.

Slovenskí stolnotenisoví reprezentanti vyhrali v zápase skupiny o 21.-24. miesto na MS v čínskom Kantone nad Belgickom hladko 3:0 a zachránili sa v elitnej kategórii. Zajtra nastúpia v stretnutí o konečnú 21. priečku proti víťazovi duelu medzi Gréckom a Francúzskom. Už teraz je isté, že Slováci dosiahnu najlepšie umiestnenie na MS od roku 2000, keď v malajzijskej metropole Kuala Lumpur skončili na 21. pozícii.
****************************************
Prevažne polooblačno. Od západu postupne veľká oblačnosť a neskôr
na viacerých miestach občasný dážď. Vietor od juhu do 6m/s. Najvyššia denná teplota 7 až 11 st. Teplota na horách vo výške 1500 m okolo nuly.