Tuesday, February 26, 2008

pripravila katarína plavčanová Česi budú chodiť do USA bez víz

27.2.7.00 kk.
Ministri vnútra USA a Českej republiky Michael Chertoff a Ivan Langer podpísali včera vo Washingtone memorandum o zrušení vízovej povinnosti pre českých občanov. Česi by tak mohli cestovať do Spojených štátov bez víz už na prelome októbra a novembra 2008. Informovala o tom tlačová agentúra Associated Press.

Pakistanské bezpečnostné sily zatkli militanta s väzbami na Usámu bin Ládina v súvislosti s októbrovým pokusom o vraždu pakistanskej expremiérky Bénazír Bhuttovej. Karrího Sajfalája Achtara Bhuttová aj vo svojich posmrtne zverejnených pamätiach obvinila z plánovania útoku proti jej osobe. "Pri pokuse o atentát na Bhuttovú 18. októbra minulého roka zahynulo 139 ľudí. Opozičná líderka útok prežila, zomrela však pri samovražednom atentáte na predvolebnom zhromaždení 27. decembra. Jej strana získala v minulotýždňových voľbách najviac kresiel v pakistanskom parlamente

Právnické organizácie z celého sveta zaslali list lídrom Spojených štátov amerických a Kanady, v ktorom ich vyzývajú na zatvorenie väznice Guantánamo. Ako uvádzajú v dokumente adresovanom americkému prezidentovi a kanadskému premiérovi, väznica je príkladom nerešpektovania právnych noriem a "pre niektorých sa stalo symbolom nespravodlivosti v rukách mocných".

Silné podmorské zemetrasenie o sile 5,6 stupňa Richterovej stupnice otriaslo v pondelok južným Gréckom. Ide o posledné z celej série otrasov. Epicentrum ležalo na tom istom geologickom zlome, ktorý spôsobil aj predchádzajúce podmorské zemetrasenia v uplynulých dvoch týždňoch. Od začiatku roka ich už v krajine zaznamenali celkovo 11.



Mierne zemetrasenie so silou 4,7 stupňa pocítili dnes ráno v Británii. Otrasy spôsobili menšie škody, ale neboli hlásené nijaké zranenia. Epicentrum bolo 205 km severne od Londýna pri pobreží neďaleko mesta Lincoln. V grófstve Leicestershire z komínov padali tehly, ale nikto nebol zranený. Podľa televíznych staníc BBC a Sky News ľudia cítili otrasy okolo druhej hodiny ráno a trvali asi pätnásť sekúnd.

Väčšina Islanďanov si želá vstup svojej krajiny do EÚ. Ukazuje to najnovší prieskum, ktorý zverejnili včera. Za vstup do únie bolo 55 percent Islanďanov, proti 45 percent. V predchádzajúcich prieskumoch pritom prevažovali odporcovia vstupu do EÚ.

Za túru či prechádzku v Tatranskom národnom parku sa bude platiť zrejme už od budúceho roka. Odhady hovoria, že by mohlo ísť o 40 až 50 korún za jednu vychádzku, ministerstvo životného prostredia však ešte len diskutuje o výške poplatkov. Peniaze z poplatkov za túry by mali uspokojiť časť majiteľov pozemkov v chránených územiach, ktorí ich nemôžu využívať. Inak by im za toto obmedzenie musel platiť štát.

Kariéra slovenského hokejistu Mariána Hossu v klube NHL Atlanta Thrashers sa skončila len pár minút pred koncom prestupového obdobia 2008. Včera krátko pred 21.00 h. ho jeho doterajší tím vymenil do Pittsburgh Penguins. Marián Hossa oblečie v NHL po Ottawe a Atlante dres tretieho klubu. Hossa v tejto sezóne odohral za Atlantu 60 stretnutí, v ktorých strelil 26 gólov a na ďalších 30 prihrával. V Pittsburghu bude dvojnásobný najlepší hokejista Slovenska pôsobiť minimálne do konca tejto sezóny.

********************************
Veľká oblačnosť a miestami občasný dážď, od 1700 m sneženie.
Popoludní ustávanie zrážok a zmenšovanie oblačnosti, hranica sneženia
k večeru okolo 1100 m. Najvyššia denná teplota 5 až 10 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo +2 st. Slabý vietor.