Tuesday, February 19, 2008

pripravila katarína plavčanová Americká armáda má v pláne zostreliť nefunkčný špionážny satelit už vo štvrtok

15.00
Mierové sily NATO zasiahli dnes na dvoch hraničných bodoch medzi Srbskom a Kosovom, ktoré podmínovala a vyhodila do vzduchu skupina Srbov. Podľa kosovskej polície ich tam bolo spolu niekoľko tisíc. Rozsah škôd útoku zatiaľ nie je presne známy, doteraz však zhorelo okolo 10 áut kosovskej polície, ale nikto sa nezranil. Na sever Kosova smerujú silné jednotky KFOR a UMNIK. Ide o prvý zásah medzinárodných síl od vyhlásenia nezávislosti Kosova pred dvoma dňami.

Maďarská vláda by mala čo najskôr naštartovať proces uznania nezávislosti Kosova a maďarský prezident by mal podniknúť kroky k nadviazaniu diplomatických stykov s Kosovom, odporučila šéfka diplomacie Kinga Gönczová.

Americký prezident George Bush dnes vyjadril nádej, že odchod kubánskeho vodcu Fidela Castra (81) z najvyšej funkcie bude začiatkom prechodu z diktatúry na demokratický systém na Kube. Bush povedal, že prvým krokom by malo byť prepustenie politických väzňov na slobodu a že medzinárodné spoločenstvo by malo spolupracovať s Kubáncami a začať s nimi budovať inštitúcie nevyhnutné pre demokratickú spoločnosť.

Americká armáda má v pláne zostreliť nefunkčný špionážny satelit už vo štvrtok ešte skôr, než sa dostane do zemskej atmosféry, informovala televízia CNN. V prípade, že by prvý pokus nevyšiel, ešte stále zostane niekoľko dní na jeho zopakovanie, uviedla CNN. Satelit je v súčasnosti je mimo kontroly - ale takmer plne natankovaný, predstavuje podľa zdrojov z Washingtonu potencionálne nebezpečenstvo v prípade, že sa zrúti na Zem.

Sneženie hlásili dnes z Jeruzalema a časti palestínskych území. Je to už po druhý raz počas tohtoročnej zimy, čo studená vlna priniesla do regiónu aj snehové vločky.
Napriek bielej pokrývke, ktorá pokryla ulice Jeruzalemu v skorých ranných hodinách, nedošlo k narušeniu plynulosti cestnej dopravy, aj keď v meste jazdilo o čosi menej vozidiel ako obvykle.

Prezident Gašparovič s manželkou Silviou sa dnes v Prezidentskom paláci stretli s víťazmi projektu Študentská osobnosť Slovenska v minulom školskom roku. "Ide o mladých ľudí, ktorí už počas štúdia dosahujú také výsledky, že ich výstupy z niektorých prác sa dajú uplatniť v živote," uviedol prezident Gašparovič.

Europoslanci za SDKÚ a SMK podporia zajtra v Európskom parlamente Lisabonskú zmluvu. Dnes to potvrdil šéf európskych ľudovcov Joseph Daul. "Viem, že s tým majú naše partnerské strany problém doma, ale to je len vnútropolitická záležitosť, ktorá sa, dúfam, vyrieši. V stredu budú hlasovať tak ako väčšina skupiny a zmluvu podporia," povedal.

Slovenský tenista Lukáš Lacko postúpil z 1. kola challengerového turnaja vo francúzskom Besancone po víťazstve 6:4 a 6:0 nad Rusom Andrejom Golubevom.

*******************************
NOC:
Polojasno až oblačno, k ránu v nižších polohách
miestami hmlisto.
Najnižšia nočná teplota 0 až -4 st.
Slabý premenlivý vietor.

DEŇ:
Polojasno až oblačno a ojedinele slabé zrážky.
Najvyššia denná teplota 6 až 11, na severe miestami okolo 3 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 0 st.
Slabý premenlivý vietor.