Friday, February 22, 2008

pripravila katarína plavčanová Kameraman maďarskej komerčnej televízie bol zranený pri včerajších pouličných nepokojoch v Belehrade

13.00
Srbsko nikdy neuzná nelegálnu nezávislosť Kosova, ale nebude sa ani izolovať. Uviedol to srbský prezident Boris Tadič na stretnutí s rumunskou hlavou štátu Traianom Basescu-om v Bukurešti. Podľa Tadiča je zámerom Srbska "redukovať" diplomatickú spoluprácu s krajinami, ktoré Kosovo uznali. Rumunsko, ktoté Kosovo neuznalo, vyzvalo Srbsko, aby "samo seba neizolovalo“.

Kameraman maďarskej komerčnej televízie bol zranený pri včerajších pouličných nepokojoch v Belehrade. Novinára udrel palicou po hlave demonštrant na masovom mítingu proti nezávislosti Kosova. Trojčlenný štáb televízie vychádzal z budovy v okamihu, keď po ulici utekalo niekoľko desiatok demonštrantov. Jeden z nich sa údajne zahnal na na kameru, trafil však do hlavy kameramana. Demonštranti kameramanovi zobrali kameru a viackrát ju hodili o zem.

Venezuelskí záchranári smerujú do ťažko dostupných oblastí v horách na západe krajiny, kde sa včera pravdepodobne zrútilo dopravné lietadlo. Smerovalo do Caracasu a letoví dispečeri s nim stratili kontakt po pol hodine letu z Meridy. Podľa predbežných informácií sa lietadlo zrútilo vo venezuelských Andách vo výške asi 4 750 kilometrov nad morom.

Do severného Iraku včera večer vstúpilo 10-tisíc tureckých vojakov, aby prenasledovali kurdských separatistov, ktorí operujú v hraničnej oblasti. Informovala o tom turecká armáda. Pozemnej ofenzíve predchádzalo bombardovanie cieľov v neobývaných horských oblastiach severného Iraku.

Britský sériový vrah Steven Wright odsúdený za zavraždenie piatich prostitútok vo východoanglickom meste Ipswich v roku 2006, dostal dnes za svoje zločiny najvyšší možný trest, teda doživotné väzenie. Telá žien vo veku 19 až 29 rokov sa našli v zalesnenom kraji okolo východoanglického Ipswichu v rozpätí desiatich dní.

Čína dnes začala stavať plynovod, cez ktorý sa bude prepravovať plyn z Turkménska do Šanghaja. V piatok o tom informovala čínska tlačová agentúra Xinhua. Projekt má hodnotu 142 miliárd jüanov, čo je v prepočte 449 miliárd SKK. Plynovodom bude prúdiť plyn zo severozápadného regiónu Sin-ťiang do Šanghaja

Ružomberskí hasiči predišli ekologickej havárii, ktorá mohla vzniknúť v dnes skoro ráno, pri dopravnej nehode nákladného auta pri Ivachnovej. Stalo sa to na hlavnom cestnom ťahu Ružomberok-Liptovský Mikuláš. Vozidlo narazilo do stromu pri ceste, ktorý zlomilo. Pritom sa roztrhli rozvodné palivové hadice z nádrže. Z nej vytieklo asi 80 litrov nafty, pričom hasiči dokázali s tesniacim tmelom zalepiť trhliny. Uniknuté pohonné látky posypali vapexom a pozbierali do nádob.

Žiakom základných a stredných škôl v Banskobystrickom, Žilinskom a Trenčianskom kraji sa dnes končia jarné prázdniny. Naopak, brány škôl sa popoludní zatvoria na celý budúci týždeň v školách Bratislavského, Nitrianskeho a Trnavského kraja.

Pohár UEFA: Spartak Moskva - Marseille (prvý zápas: 0:3, postupuje Marseille), Panathinaikos -Rangers 1:1 (0:0, postupuje Rangers), Bayern - Aberdeen 5:1 (prvý zápas: 2:2, postupuje Bayern).

Odvety šestnásťfinále Pohára UEFA: Leverkusen - Galatasaray 5:1 (prvý zápas 0:0, postupuje Leverkusen), Hamburg - FC Zürich 0:0 (3:1, postupuje Hamburg).
***************************************
NOC:
Oblačno až zamračené a na mnohých miestach prehánky alebo dážď. Najnižšia nočná teplota 6 až 2 st. Západný až severozápadný vietor 3 až 7 m/s, miestami v nárazoch okolo 15 m/s. Na východe spočiatku južný vietor do 5 m/s. Na horách severozápadný vietor 15 až 20 m/s.

DEŇ:
Spočiatku veľká oblačnosť a miestami prehánky alebo dážď, od 1300 m zrážky
snehové. V priebehu dňa polooblačno až oblačno a zrážky len ojedinele. Najvyššia denná teplota 6 až 11, na juhozápade miestami okolo 13 st. Severozápadný vietor 5 až 9 m/s, miestami v nárazoch a na horách 15 až 20 m/s.