Wednesday, February 27, 2008

Pripravil Michal Novák

17:30 27.02.2008

* Microsoft dostal rekordnú pokutu


* Česi budú cestovať do USA bez víz


* Vo Veľkej Británii sa triasla zem


* Polícia zadržala podozrivých z vraždy Daniela Tupého


* V Poprade sa bude kompletne meniť MHD


* Popradský zimný štadión čaká ďalšia rekonštrukcia

Príjemný podvečer

Európska komisia udelila americkej softvérovej spoločnosti Microsoft ďalšiu rekordnú pokutu vo výške 899 mil. eur za to, že odmietla zaplatiť sankcie, ktoré na uvalili v rokoch 2004 a 2006. Celková pokuta, ktorú musí teraz Microsoft EÚ zaplatiť, predstavuje 1,68 mld. eur, čo je viac, ako musela zaplatiť akákoľvek iná firma. Microsoft je zároveň prvou firmou za 50 rokov existencie pravidiel hospodárskej súťaže EÚ, ktorá dostala pokutu za nesplnenie protimonopolného rozhodnutia.

Českého premiéra Mirka Topolánka dnes vo Washingtone prijme americký prezident George Bush. Predpokladá sa, že Bush a Topolánek sa dohodnú na mieste a termíne podpísania hlavnej dohody o radare v ČR. Ministri vnútra USA a Českej republiky už podpísali memorandum o zrušení vízovej povinnosti pre českých občanov. Česi by tak mohli cestovať do Spojených štátov bez víz na prelome októbra a novembra v tomto roku.

Zemetrasenie o sile 5,3 stupňa Richterovej stupnice pocítili dnes v noci obyvatelia Veľkej Británie. Podľa agentúr však zatiaľ nie sú správy o prípadných obetiach na životoch či väčších materiálnych škodách. Zranený bol jeden človek. Epicentrum otrasu bolo l asi 200 kilometrov severne od Londýna. Zemetrasenie pocítilo celé Anglicko a taktiež južné Škótsko.

Francúzsko dostalo od Veľkej Británie zoznam dvesto osôb spájaných s obvineniami z daňových únikov cez bankové účty v Lichtenštajnsku. Škandál vypukol pred dvoma týždňami, keď polícia v Nemecku prehľadala dom generálneho riaditeľa nemeckej spoločnosti Deutsche Post, ktorého obvinila z daňového úniku vo výške asi milión eur. Tie mal previesť na účty v Lichtenštajnsku, ktoré je známe ako daňový raj.

Turecko nestiahnie svoje jednotky zo severného Iraku, pokiaľ sa armáde nepodarí zničiť všetky základne povstalcov - povedal poradca tureckého premiéra pre zahraničnú politiku. Turecká armáda stupňuje ofenzívu proti kurdským rebelom. V noci na dnes zahynulo 77 povstalcov. Do ofenzívy sú okrem pozemných jednotiek zapojené aj letectvo a delostrelectvo, ktoré už šiesty deň bombardujú kurdské pozície. Americký minister obrany Robert Gates dal však Turecku jasne najavo, že americká podpora nebude trvať večne.

Afganskí a koaliční vojaci minulý týždeň na juhu Afganistanu objavili a zničili obrovské zásoby ópia. Vojaci v provincii Helmand zadržali vyše 1 a pol tony ópia. Zadržané ópium môže mať na čiernom trhu hodnotu okolo 400 miliónov dolárov. Približne 40 percent ziskov z predaja afganského ópia slúži podľa odhadov expertov na financovanie povstaleckých aktivít.

V Číne museli odstaviť dodávku vody pre 200 tisíc obyvateľov. Rieka bola taká znečistená, že sa zmenila na červenú penu. Väčšina obyvateľov provincie Chu-pej využíva pohotovostné dodávky vody, zatiaľ čo asi 60 tisíc ľudí je odkázaných na balenú vodu a podzemné zdroje. V regióne museli zatvoriť päť škôl. Testy ukázali, že voda obsahuje zvýšený podiel čpavku, dusíka a chemikálie používanej na čistenie a bielenie.

Zvuky

Slovenská mena sa voči doláru posilnila na historické maximum 21 korún 76 halierov. Súviselo to hlavne s oslabením americkej meny voči euru. Rekordy si pripísala aj česká mena.

Cena ropy vyskočila včera na nové historické maximum pod vplyvom slabého amerického dolára a niekoľkých nepriaznivých ekonomických údajov z USA, ktoré vyvolali nárast na komoditných trhoch. Cena americkej ľahkej ropy vyskočila na takmer 101 a pol dolára za barel.

Kurzy NBS platné od zajtra:
EUR1 32,81
USD1 21,81
GBP1 43,30

Slávny kalifornský ranč Michaela Jacksona Neverland vyvlastnia a predajú 19. marca, ak popová hviezda nezaplatí dlh asi 25 miliónov dolárov, čo je vyše 550 miliónov slovenských korún. "Kráľ popu" vlastnil ranč od roku 1988 a pomenoval ho podľa zvláštneho ostrova z rozprávky o Petrovi Panovi. Jackson si na pozemku zriadil súkromnú zoo a zábavný park. Od júna 2005 však Jackson trávil na ranči len málo času.


Sport

Zvuky

Kariéra slovenského hokejistu Mariána Hossu bude pokračovať v Pittsburgh Penguins. "Všetci v posledných dňoch hovorili v mojom prípade o Montreale a ja som napokon skončil v Pittsburghu. Teším sa z toho, je to výborný klub. Pittsburgh má vysoké ambície, dobré mužstvo a možno budem uvažovať aj o predĺžení súčasného kontraktu," povedal v prvej reakcii Hossa. Momentálne sú "tučniaci" na 4. mieste vo Východnej konferencii a po uzdravení svojej najväčšej hviezdy Sidneyho Crosbyho budú ešte silnejší. Hossa sa v drese Penguins stretne aj s ďalšou hviezdou NHL Jevgenijom Malkinom.

V Montreale sa skončila éra jedného hokejového brankára. Vedenie Canadiens pripravilo fanúšikom prekvapenie, keď vymenilo doterajšiu brankársku jednotku Cristobala Hueta do Washington Capitals za právo výberu v 2. kole draftu. Slováka Jaroslava Haláka ihneď po trejde Hueta povolali do prvého tímu, kde by mal robiť dvojku Careyovi Priceovi.

Okrem Mariána Hossu zmenil tesne pred koncom prestupového obdobia v NHL dres aj jeho brat Marcel. Z New York Rangers cestuje do Phoenix Coyotes. Marcel Hossa sa k tímu má pripojiť v stredu pred zápasom v Chicagu. Hossa najmladší tak oblečie dres tretieho klubu NHL. Vo Phoenixe ho bude koučovať legenda profiligy Wayne Gretzky. Miroslav Šatan či Ladislav Nagy, o ktorých sa tiež špekulovalo, ostávajú aj naďalej vo svojich kluboch.

Do roku 2010 by mal pri Moskve vyrásť nový moderný automotodróm, na ktorom by sa v budúcnosti mali konať preteky formuly 1. Projekt vypracuje Hermann Tilke, tvorca okruhov v Šanghaji, Bahrajne a Malajzii. Zatiaľ však ešte nepadlo definitívne rozhodnutie o tom, či v budúcnosti bude mať Veľká cena Ruska miesto v kalendári F1.

*****************************************

V noci bude jasno až polojasno.
Najnižšia nočná teplota +3 až -2, v údoliach miestami okolo -4 st.

Zajtra cez deň prevažne polooblačno. Ojedinele prehánky.
Najvyššia denná teplota 8 až 13, na severe miestami okolo 6 st.
Teplota na horách vo výške 1 500 m okolo -2 st.
Prevažne severozápadný vietor 5 až 20 km/h.