Thursday, February 28, 2008

pripravila katarína plavčanová Kuba včera podpísala dva medzinárodné dohovory o ľudských právach

29.2. 8.00
Kuba včera podpísala dva medzinárodné dohovory o ľudských právach, oznámil na pôde OSN kubánsky minister zahraničia bezprostredne po potvrdení Raúla Castra na poste nového prezidenta komunistického ostrova. Havana tak od roku 2009 umožní inšpektorom OSN monitorovať dodržiavanie ľudských práv na ostrove. Pre Kubáncov to okrem iného znamená aj zavedenie slobody prejavu a zhromažďovania ako aj právo na cestovanie do zahraničia.

Americký prezident George Bush včera vyhlásil, že presadzuje zachovanie vzťahov medzi Spojenými štátmi a Ruskom v nasledujúcom období, keď na čelo oboch krajín prichádzajú noví lídri. Ako uviedol na tlačovej konferencii vo Washingtone, americko-ruské vzťahy sú podľa neho dôležité pre stabilitu a vzťahy USA s Európou

Vlak premávajúci medzi bulharským hlavným mestom Sofia a mestom Kardam zachvátil v noci požiar, pri ktorom zahynuli najmenej traja ľudia a ďalších deväť sa zranilo, informovalo v piatok bulharské ministerstvo dopravy. Príčina požiaru zatiaľ nie je známa.

Poplatky za vstup do Tatranského národného parku v súčasnosti nie sú aktuálne. Minister životného prostredia Jaroslav Izák včera počas spoločného výjazdu v Tatrách s ministerkou pôdohospodárstva Zdenkou Kramplovou označil podobné úvahy za dezinformáciu. Budeme hľadať iné alternatívy. Zhodli sme sa na tom s vlastníkmi územia."

Slovensko by mohlo na jar podpísať memorandum o porozumení so Spojenými štátmi americkými, ktoré by malo následne viesť k zrušeniu víz pre slovenských občanov. Uviedol to v Bruseli slovenský minister vnútra Robert Kaliňák na zasadnutí Rady EÚ pre vnútro, ktorá sa zaoberala otázkou bezvízového režimu. Takéto memorandum podpísala s Washingtonom Česká republika. Bezvízový styk pre Česko by mal začať platiť v októbri.

Spišské múzeum v Levoči s takmer dvojmesačným predstihom sprístupní Spišský hrad pre verejnosť. Reaguje tak na zvýšený záujem o prehliadku hradu. Hrad bude otvorený denne od 10:00 do 16:00 bez lektorského výkladu. Návštevníci zaplatia za prehliadku hradu len polovičné vstupné. V prípade nepriaznivého počasia bude Spišský hrad zatvorený.

Euro dnes stojí 32,80 americký dolár 21,70 a britská libra 43,07

Výsledky prvých zápasoch štvrťfinále play off najvyššej slovenskej hokejovej súťaže - Slovnaft extraligy (hrá sa na 4 víťazné stretnutia): Košice Poprad 3:2, Slovan – Žilina 6:2.

Marián Hossa zažil nešťastný debut v drese Pittsburghu Penguins. Slovenský hokejista si v polovici zápasu v Bostone zranil koleno a na ľad sa už nevrátil. Celkovo odohral 10 minút a 12 sekúnd.

*********************************
Prevažne polooblačno. Od západu postupne veľká oblačnosť a neskôr
na viacerých miestach občasný dážď. Vietor od juhu do 6m/s. Najvyššia denná teplota 7 až 11 st. Teplota na horách vo výške 1500 m okolo nuly.