Thursday, February 28, 2008

Pripravil Michal Novák: EÚ rokuje o vízach do USA

13:00 28.02.2008

Ministri vnútra a spravodlivosti krajín EÚ sa dnes v Bruseli pokúsia dohodnúť na spoločných princípoch, ktoré by mali jednotlivým členským štátom umožniť vyjednať s USA vlastné dohody o bezvízovom styku. Slovinské predsedníctvo EÚ navrhlo určité pravidlá. EÚ sa rozhodla nájsť spoločnú pozíciu v otázke vízovej politiky voči USA. Reaguje tak na podpis dohody medzi USA a Českou republikou, ktorá Čechom umožní cestovať do USA bez víz už tento rok. Snaha Českej republiky dohodnúť sa na vlastnú päsť vzbudila nevôľu Európskej komisie. EK už Čechov varovala, že proti Prahe môže podniknúť právne kroky.

Nemecký minister zahraničných vecí vyzval Lichtenštajnsko, aby prijalo daňové štandardy Európskej únie. V praxi to znamená, že zahraniční klienti lichtenštajnských bánk musia preukázať pôvod peňazí a zaplatiť dane vo svojej domovskej krajine. Daňový škandál vypukol pred dvoma týždňami. Tajná polícia začala konať na základe zoznamu s osobnými údajmi a detailmi o účtoch v banke v Lichtenštajnsku. Podľa nemeckej prokuratúry odhalili viac ako 27 miliónov eur v daňových príjmoch.

V nedeľu budú v Rusku voľby, v ktorých sa o funkciu prezidenta uchádzajú štyria kandidáti: vicepremiér Dmitrij Medvedev za stranu Jednotné Rusko, Genadij Zjuganov za Komunistickú stranu, ultranacionalista Vladimir Žirinovský a Andrej Bogdanov, stúpenec Kremľa, ktorý kandiduje pre prípad, že by Zjuganov a Žirinovský chceli robiť obštrukcie a svoje kandidatúry by stiahli. Podľa zákona budú totiž voľby platné iba vtedy, ak budú "súťažiť" aspoň dvaja kandidáti. O Medvedevovi, ktorého si Putin za nástupníka vybral, sa už dlhšie hovorí ako o budúcom ruskom prezidentovi.

Srbsko môže ísť do Európskej únie jedine s Kosovom ako so svojou neoddeliteľnou súčasťou. Vyhlásil to srbský premiér Vojislav Koštunica. Koštunica zdôraznil, že pred začatím akýchkoľvek ďalších rokovaní o členstve Srbska v EÚ sa musí jasne povedať, čo je vlastne teritórium Srbska, ktorú únia uznáva, zdôraznil v rozhovore pre ruskú televíziu.

Do konca tohto týždňa je potrebné poslať prihlášku na 13 vysokých škôl. Koniec februára je už tradičným termínom, dokedy vysoké školy prijímajú prihlášky od študentov. Formulár prihlášky aj s vysvetlením, ako ho vyplniť, nájdete na internetovej stránke Ministerstva školstva. Prehľad termínov na podávanie prihlášok s linkami na jednotlivé vysoké školy a fakulty je dostupný na portáli Moderná škola.

Spišské múzeum v Levoči s takmer dvojmesačným predstihom otvorí pre zvýšený záujem Spišský hrad. Hrad bude otvorený denne od 10:00 do 16:00 bez lektorského výkladu. Spišský hrad bude zatvorený, iba ak bude nepriaznivé počasie.

Spor

Dnes sa začína najsledovanejšia časť hokejovej sezóny na Slovensku. Hokejoví fanúšikovia sa dnes dočkajú prvých zápasov štvrťfinále play off Slovnaft Extraligy.
Poprad cestuje na prvé dva zápasy do Košíc a Víťaz základnej časti Slovan Bratislava privíta tiež o piatej popoludní v televíznom prenose Žilinu.

Zranenie krku hokejového krídelníka Ladislava Nagya z Los Angeles Kings sa lieči iba veľmi pomaly a košický odchovanec ešte vynechá pár týždňov. Nagyovi navyše hrozí operácia. Ak by ma čakala operácia, potom je sezóna asi stratená," povedal Nagy, ktorý odohral v tomto ročníku profiligy 38 duelov s bilanciou 9 gólov a 17 asistencií. Pauzuje od 18. januára.
O Miroslava Šatana bol v posledných hodinách prestupového obdobia v NHL veľký záujem, hokejista však napokon ostáva až do konca sezóny hráčom New York Islanders. Šatan, ktorý bude po sezóne voľným hráčom, mohol akceptovať presun do klubu usilujúceho o zisk Stanleyho pohára.

**************************************

Popoludní má byť prevažne polooblačno. V horských oblastiach pri časom zväčšenej oblačnosti ojedinele prehánky.
Najvyššia denná teplota 10 až 15, na severe miestami okolo 8 st.
Prevažne severozápadný vietor 5 až 20 km/h.