Tuesday, February 26, 2008

Pripravil Michal Novák: Usáma bin Londýn - VINNÝ

16:00 26.02.2008

Britský súd uznal dnes muža s prezývkou Usáma bin Londýn vinným z organizovania teroristických výcvikových táborov v Anglicku a z navádzania na vraždu. 50-ročný Mohammed Hamid verboval ľudí na teroristický výcvik do Afganistanu a východnej Afriky. Niektorí Hamidovi "žiaci" boli zapletení do neúspešných bombových útokov na londýnsky dopravný systém z 21. júla 2005.

Pri vzdušnej a pozemnej ofenzíve na severe Iraku zabili turecké ozbrojené sily už vyše 150 kurdských povstalcov. Zahynulo aj 17 tureckých vojakov. Ofenzíva stále pokračuje. Separatistická Kurdská strana pracujúcich sa k tvrdeniam tureckej armády zatiaľ nevyjadrila.

Iracká vláda dnes odsúdila vojenské zásahy Turecka v severnom Iraku, ktoré označila za porušenie suverenity krajiny. Turecký premiér Erdogan predtým obhajoval vojenskú ofenzívu proti kurdským povstalcom na severe Iraku napriek výzvam USA a Iraku na okamžité stiahnutie jednotiek. Turecko začalo cezhraničný zásah vo štvrtok.

India dnes odpálila z ponorky raketu schopnú niesť jadrovú hlavicu. Zatiaľ nie je jasné, či test prebehol úspešne. Raketu s doletom 700 kilometrov odpálili v Bengálskom zálive. Jadrová veľmoc India buduje ponorku vybavenú balistickými raketami, ktorá by mala byť schopná plavby na budúci rok. Podmorské rakety by doplnili indický jadrový potenciál, ktorý zahŕňa zbrane na zemi i vo vzduchu.

Poľsko dnes formálne uznalo Kosovo ako nezávislý štát po jeho oddelení od Srbska. Minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski vyjadril presvedčenie, že rozhodnutie Poľska "bude jedným z krokov na ceste Srbska a Kosova do Európskej únie. "Nie je to niečo, z čoho by sme mali radosť, ale nemohli sme prijať iné rozhodnutie," povedal Sikorski. Zdôraznil pritom, že Poľsko chce stáť po boku ďalších veľkých krajín Európskej únie ako aj Spojených štátov.

Známeho politológa a prezidenta Inštitútu pre verejné otázky Grigorija Mesežnikova dnes v centre Bratislavy fyzicky napadli. Informáciu zverejnil portál denníka Sme. Podľa informácií Sme Mesežnikov nie je vážne zranený. Čestný prezident Inšitútu, Martin Bútora povedal, že k udalosti pripravujú vyhlásenie. Stanovisko pripravuje aj bratislavská polícia.

Od pondelka večera je zatvorený obchodný dom Kaufland v Poprade. Večer tam objavili pohodenú injekčnú striekačku s nápisom JED. Vedenie okamžite privolalo políciu. Striekačku poslali na expertízu. Popradský vyšetrovateľ začal trestné stíhanie pre prečin šírenia poplašnej správy. Obchodný dom v Poprade otvorí spoločnosť Kaufland hneď po ukončení vyšetrovania.


Obmedzené možnosti na lyžovanie v Smokovcoch a Tatranskej Lomnici významne ovplyvňuje návštevníkov Tatranských informačných kancelárii. Kým v lete najnavštevovanejším infocentrom bola kancelária v Starom Smokovci, v zime je to Kancelária v Tatranskej Lomnici. Nárast v Tatranskej Lomnici súvisí s väčšími možnosťami na lyžovanie ako v Smokovcoch. Okrem Lomnického sedla je tu v prevádzke aj stredisko Jamy a Čučoriedky. V Smokovcoch je v prevádzke jedine Jakubkova lúka, vhodná najmä pre rodiny s deťmi a v prevádzke je aj nenáročná Dolná lúka na Hrebienku.

RTI, Radio Tatras International, vedúca celoeurópska rozhlasová stanica ohlasuje spustenie nového hodinového programu s názvom STRICTLY SLOVAK. Relácia bude uvádzať všetky druhy slovenských hudobných štýlov. Program je pre všetkých mladých umelcov alebo začínajúce skupiny, ktoré sa stretávajú s problémom typu, keď im každý hovorí: “ Vráťte sa, keď budete slávny a my budeme hrať vašu hudbu”. Ján Telensky, majiteľ RTI, povedal, “Toto je jedna z ďalších Ericových iniciatív a iniciatív tímu RTI. Mladí začínajúci speváci potrebujú miesto, kde by mohli začať a ukázať ich hudobný talent. Eric Wiltsher, riaditeľ pre vysielanie RTI, dodal, “Hudobný priemysel potrebuje nové talenty. Musíme podporiť mladé talenty a to TERAZ! STRICTLY SLOVAK sa bude vysielať každý Piatok večer. Moderátorom programu je Eric Wiltsher a to na satelitnom vysielaní Sky Digital 0195 v UK a Írskej republike, ako aj na slovenskej FM frekvencii. Podrobnosti nájdete na www.rti.fm

Kurzy NBS platné od zajtra:
EUR1 32,78
USD1 22,04
GBP1 43,53

SPORT

Slovenský tenista Karol Beck zvíťazil v 1. kole dvojhry na challengerovom turnaji vo francúzskom Cherbourgu nad druhým nasadeným Jurijom Ščukinom z Ruska 6:4, 7:5. Beck, ktorý sa v závere minulého roka vrátil na dvorce po dvojročnom dištanci za doping, je momentálne slovenskou štvorkou a v rebríčku ATP Entry mu patrí 241. miesto.

***************************************

V noci bude polojasno, nadránom na západe veľká oblačnosť a ojedinele občasný dážď.Zajtra cez deň spočiatku veľká oblačnosť a na viacerých miestach občasný dážď alebo prehánky. Neskôr od západu postupne oblačno až polooblačno. Hranica sneženia spočiatku okolo 1 700 m, večer okolo 1 100 m.
Najnižšia nočná teplota +2 až -2, na juhozápade okolo +4 st.
Najvyššia denná teplota 6 až 11, na juhozápade a juhu stredného Slovenska miestami okolo 13 st.
Teplota na horách vo výške 1 500 m okolo +2 st.
Slabý, v západnej polovici západný až severozápadný vietor 5 až 30 km/h, na juhozápade miestami v nárazoch okolo 45 km/h.