Tuesday, February 26, 2008

Pripravil Michal Novák:Poľsko uznalo Kosovo

15:00 26.02.2008

Poľsko dnes formálne uznalo Kosovo ako nezávislý štát po jeho oddelení od Srbska. Minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski vyjadril presvedčenie, že rozhodnutie Poľska "bude jedným z krokov na ceste Srbska a Kosova do Európskej únie. "Nie je to niečo, z čoho by sme mali radosť, ale nemohli sme prijať iné rozhodnutie," povedal Sikorski. Zdôraznil pritom, že Poľsko chce stáť po boku ďalších veľkých krajín Európskej únie ako aj Spojených štátov.

Bývalý izraelský premiér Ariel Šaron sa dnes dožíva veku 80 rokov. Už viac ako dva roky prežil v kóme, do ktorej upadol po silnej mozgovej porážke. Jeho stav sa zásadne nemení. Dýcha bez pomoci prístrojov a jeho vitálne funkcie fungujú. Na otázku, či vidí šancu, že sa bývalý premiér preberie z kómy, odpovedal jeho bývalý spolupracovník slovami "Chápem, že lekári, nie sú optimistickí".

Skupina ozbrojencov uniesla dnes pri irackom meste Bakúba 21 civilistov v dvoch mikrobusoch. Militanti si zriadili falošné vojenské stanovište asi 60 km od Bakúby Ženy prepustili, no mužov uniesli," informoval policajný dôstojník. Oba mikrobusy išli z mesta Kirkúk do Bagdadu.

Európska únia vyzvala Českú republiku, aby nepodpísala dohodu o zrušení vízového styku so Spojenými štátmi. Memorandum o porozumení, ktorého text schválila včera česká vláda, by mal podpísať premiér Mirek Topolánek dnes počas návštevy USA. Snaha Českej republiky dohodnúť sa s Američanmi na bezvízovom styku na vlastnú päsť vzbudila nevôľu Európskej komisie (EK) a niektorých iných členských krajín EÚ. EK sa napríklad obáva, že zmluva medzi ČR a USA by mohla viesť k zavedeniu ďalších bezpečnostných opatrení zo strany USA. ČR podľa EÚ totiž súhlasila s prísnejšími podmienkami, než majú krajiny únie, ktoré nepotrebujú víza do USA.

Známeho politológa a prezidenta Inštitútu pre verejné otázky Grigorija Mesežnikova dnes v centre Bratislavy fyzicky napadli. Informáciu zverejnil portál denníka Sme. Podľa informácií Sme Mesežnikov nie je vážne zranený. Čestný prezident Inšitútu, Martin Bútora povedal, že k udalosti pripravujú vyhlásenie. Stanovisko pripravuje aj bratislavská polícia.

Učitelia prvého stupňa základných škôl by sa mali od septembra tohto roka začať učiť cudzie jazyky. Minister školstva Ján Mikolaj chce, aby po dvoch rokoch vyučovali svojich žiakov cudzie reči - angličtinu, nemčinu, francúzštinu, ruštinu, španielčinu či taliančinu. Takto sa má vyriešiť nedostatok jazykárov na školách a zavedenie novej výučby cudzích jazykov. Učiteľov nebude štúdium stáť ani korunu, všetko sa zaplatí z eurofondov. Po kurze dostanú diplom, ale vyššie platy nemôžu očakávať.

Obmedzené možnosti na lyžovanie v Smokovcoch a Tatranskej Lomnici významne ovplyvňuje návštevníkov Tatranských informačných kancelárii, ktoré prevádzkuje Združenie cestovného ruchu Vysoké Tatry. Kým v lete najnavštevovanejším infocentrom bola kancelária v Starom Smokovci, v zime je to Kancelária v Tatranskej Lomnici. Nárast návštevnosti turistov v Tatranskej Lomnici súvisí s väčšími možnosťami na lyžovanie ako v Smokovcoch. Okrem Lomnického sedla je tu v prevádzke aj stredisko Jamy a Čučoriedky. V Smokovcoch je v prevádzke jedine Jakubkova lúka, vhodná najmä pre rodiny s deťmi a v prevádzke je aj nenáročná Dolná lúka na Hrebienku.

RTI, Radio Tatras International, vedúca celoeurópska rozhlasová stanica ohlasuje spustenie nového hodinového programu s názvom STRICTLY SLOVAK. Relácia bude uvádzať všetky druhy slovenských hudobných štýlov. Program je pre všetkých mladých umelcov alebo začínajúce skupiny, ktoré sa stretávajú s problémom typu, keď im každý hovorí: “ Vráťte sa, keď budete slávny a my budeme hrať vašu hudbu”. Ján Telensky, majiteľ RTI, povedal, “Toto je jedna z ďalších Ericových iniciatív a iniciatív tímu RTI. Mladí začínajúci speváci potrebujú miesto, kde by mohli začať a ukázať ich hudobný talent. Eric Wiltsher, riaditeľ pre vysielanie RTI, dodal, “Hudobný priemysel potrebuje nové talenty. Musíme podporiť mladé talenty a to TERAZ! STRICTLY SLOVAK sa bude vysielať každý Piatok večer. Moderátorom programu je Eric Wiltsher a to na satelitnom vysielaní Sky Digital 0195 v UK a Írskej republike, ako aj na slovenskej FM frekvencii. Podrobnosti nájdete na www.rti.fm

SPORT

Slovenský tenista Karol Beck zvíťazil v 1. kole dvojhry na challengerovom turnaji vo francúzskom Cherbourgu nad druhým nasadeným Jurijom Ščukinom z Ruska 6:4, 7:5. Beck, ktorý sa v závere minulého roka vrátil na dvorce po dvojročnom dištanci za doping, je momentálne slovenskou štvorkou a v rebríčku ATP Entry mu patrí 241. miesto.

Švédsky hokejista Peter Forsberg sa napokon predsa len vráti do zámorskej profiligy a na jeden rok sa upísal Coloradu Avalanche. V tíme pôsobia aj Slováci Peter Budaj a Marek Svatoš. Forsberg by mal pomôcť v boji o postup do play off, ktoré Coloradu zatiaľ v tejto sezóne uniká.

***************************************

V noci bude polojasno, nadránom na západe veľká oblačnosť a ojedinele občasný dážď.Zajtra cez deň spočiatku veľká oblačnosť a na viacerých miestach občasný dážď alebo prehánky. Neskôr od západu postupne oblačno až polooblačno. Hranica sneženia spočiatku okolo 1 700 m, večer okolo 1 100 m.
Najnižšia nočná teplota +2 až -2, na juhozápade okolo +4 st.
Najvyššia denná teplota 6 až 11, na juhozápade a juhu stredného Slovenska miestami okolo 13 st.
Teplota na horách vo výške 1 500 m okolo +2 st.
Slabý, v západnej polovici západný až severozápadný vietor 5 až 30 km/h, na juhozápade miestami v nárazoch okolo 45 km/h.