Wednesday, February 27, 2008

pirpravila katarína plavčanová Slovenskí občania by mohli o niekoľko týždňov cestovať do Kanady bez víz

12.00
Srbsko bude na Medzinárodnom súdnom dvore žalovať USA a všetky štáty, ktoré uznali jednostranné vyhlásenie nezávislosti Kosova. Uviedol to poradca srbského premiéra. Tisícky Srbov sa v utorok v Novom Sade zúčastnili na pohrebe 20-ročného rodáka kosovskej Prištiny, ktorý prišiel o život počas belehradských násilných demonštrácií proti nezávislosti provincie 21. februára.

Zemetrasenie o sile 5,3 stupňa Richterovej stupnice pocítili dnes v noci obyvatelia Veľkej Británie. Podľa agentúrnych správ však zatiaľ nie sú správy o prípadných obetiach na životoch či väčších materiálnych škodách. Zranený bol jeden človek.

Ministri vnútra USA a Českej republiky Michael Chertoff a Ivan Langer podpísali včera vo Washingtone memorandum o zrušení vízovej povinnosti pre českých občanov. Česi by tak mohli cestovať do Spojených štátov bez víz už na prelome októbra a novembra 2008. Informovala o tom tlačová agentúra Associated Press.

Slovenskí občania by mohli o niekoľko týždňov cestovať do Kanady bez víz, píše denník Hospodárske noviny s odvolaním sa na slovenského veľvyslanca v Ottawe Stanislava Opielu. O zrušení však ešte musia rozhodnúť zástupcovia kanadského ministerstva občianstva a imigrácie.

Najväčším stavebným projektom na svete je čínsky akvadukt, ktorý by mal zabezpečiť vodu pre severné územie tejto rozsiahlej krajiny. Náklady sú vyčíslené na vyše 60 miliárd amerických dolárov a ukončenie projektu sa očakáva v roku 2050. Zoznam najväčších súčasných stavieb sveta priniesol americký magazín Foreign Policy. Ďalšími veľkými stavebnými projektmi sú CityCenter v Las Vegas, rozšírenie Panamského prieplavu, Krištáľový ostrov v Moskve a Terminál 3 na medzinárodnom letisku v Pekingu.

Väčšina Islanďanov si želá vstup svojej krajiny do EÚ. Ukazuje to najnovší prieskum, ktorý zverejnili včera. Za vstup do únie bolo 55 percent Islanďanov, proti 45 percent. V predchádzajúcich prieskumoch pritom prevažovali odporcovia vstupu do EÚ.

Úrad boja proti organizovanej kriminalite údajne obvinil troch ľudí z vraždy Daniela Tupého z novembra 2005. Uviedla to internetová stránka sme.sk. Hovorca ministerstva vnútra nechcel zatiaľ informácie komentovať. Podľa informácii agentúry SITA sa na vražde podieľali štyria ľudia. Jeden páchateľ, ktorý však nie je bezprostredným vrahom, je už mŕtvy.

Slovenská mena sa voči doláru posilnila na historické maximum 21 korún 76 halierov. Súviselo to hlavne s oslabením americkej meny voči euru. Rekordy si pripísala aj česká mena.

Dnes uplynie 80 rokov od narodenia bývalého izraelského premiéra Ariela Šarona. Od vzniku Izraela ovplyvňoval dianie v štáte ako vojak i politik. V závere politickej kariéry v roku 2005 presadil jednostranné stiahnutie z pásma Gazy. Po druhej porážke v januári 2006 leží doteraz v kóme.

Za túru či prechádzku v Tatranskom národnom parku sa bude platiť zrejme už od budúceho roka. Odhady hovoria, že by mohlo ísť o 40 až 50 korún za jednu vychádzku, ministerstvo životného prostredia však ešte len diskutuje o výške poplatkov. Peniaze z poplatkov za túry by mali uspokojiť časť majiteľov pozemkov v chránených územiach, ktorí ich nemôžu využívať. Inak by im za toto obmedzenie musel platiť štát.

Iba 17-ročná česká tenistka Petra Kvítová poriadne zaskočila v 1. kole turnaja WTA Tour v americkom Memphise domácu Venus Williamsovú. Kvalifikantka podujatia zdolala svetovú osmičku a obhajkyňu titulu 2:6, 6:4 a 6:3. Pred týždňom získala skalp Williamsovej na turnaji v katarskej Dauhe Slovenka Dominika Cibulková.

Slovenský tenista Karol Beck vyhral v 1. kole challengerového tenisového turnaja vo francúzskom Cherbourgu nad Rusom Jurijom Šukinom 6:4, 7:5.

Slovenský hokejista Marián Hossa sa v NHL sťahuje z Atlanty do Pittsburghu. Hossa v tejto sezóne odohral za Atlantu 60 stretnutí, v ktorých strelil 26 gólov a na ďalších 30 prihrával. V Pittsburghu bude dvojnásobný najlepší hokejista Slovenska pôsobiť minimálne do konca tejto sezóny.

*****************************************
Veľká oblačnosť a miestami občasný dážď, od 1700 m sneženie.
Popoludní ustávanie zrážok a zmenšovanie oblačnosti, hranica sneženia
k večeru okolo 1100 m. Najvyššia denná teplota 5 až 10 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo +2 st. Slabý vietor.