Tuesday, February 19, 2008

Pripravil Michal Novák: Fidel Castro už nebude lídrom KUBY

10:00 19.02.2008

Fidel Castro už nebude lídrom KUBY. Castro sa zriekne postu predsedu Štátnej rady- teda kubánskej vlády. Castro sa stal prezidentom Kuby pred 49 rokmi po ozbrojenom povstaní proti Američanmi podporovanej vláde diktátora Fulgencia Batistu. Začiatkom augusta 2006 odovzdal všetky funkcie svojmu 75-ročnému bratovi Raúlovi. Donútili ho k tomu zdravotné ťažkosti.

Americký prezident George W. Bush v pondelok rozšíril formálne uznanie Kosova ako "nezávislého a suverénneho štátu" v reakcii na tvrdé protesty zo strany Srbska a Ruska. Bush, ktorý je momentálne na turné po niekoľkých afrických krajinách, prezidentovi nového štátu Fatmirovi Sejdiu prisľúbil, že "Spojené štáty budú partnerom a priateľom (Kosova)".

Srbsko po rozhodnutí USA uznať Kosovo odvolalo svojho veľvyslanca z Washingtonu. Belehrad taktiež pohrozil, že svojich veľvyslancov odvolá zo všetkých krajín, ktoré s Kosovom nadviažu diplomatické styky. Rusko a Srbsko na mimoriadnom zasadaní Bezpečnostnej rady OSN argumentovali, že vyhlásenie nezávislosti v Prištine porušuje ustanovenia BR.

Pakistanská Opozícia už oslavuje víťazstvo. Spojencov pakistanského prezidenta Parvíza Mušarráfa podľa prvých neoficiálnych výsledkov čaká s najväčšou pravdepodobnosťou porážka v parlamentných voľbách. Tá zrejme spochybní politické prežitie kľúčového spojenca USA v boji proti terorizmu - Mušarráfa.

Leteckí záchranari pomohli za posledné tri roky viac ako 30 poľským občanom, ktorí sa ocitli v núdzi a dopravili ich do slovenských nemocníc. Sumy neuhradených faktúr za záchranu ich životov v slovenských horách predstavujú vyše 2 a pol milióna korún. Európska karta, ktorú je povinný mať pri sebe každý poľský alebo občan iného štátu, umožnuje bezplatnú záchranu posádkou Leteckej záchrannej zdravotnej služby ATE na celom území Slovenska. Od začiatku roka ATE pomohla 6 občanom Poľskej republiky pri záchrane ich životov. Z nich sa štyria nemohli preukázať Európskou kartou.

Kurzy NBS:

EUR1 32,907
USD1 22,484
GBP1 43,860

Sport

Výsledky zápasov NHL:

New Jersey - Carolina 5:1
NY Islanders - San Jose 3:2
Colorado - Detroit 0:4
Los Angeles - Phoenix 0:4

*****************************

Veľká oblačnosť, na juhu polojasno. Na severe miestami slabé zrážky, prevažne snehové.
Najvyššia denná teplota 6 až 10, na severe a východe 1 až 6 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m -1 st.
Severozápadný až severný vietor 5 až 20 km/h.