Tuesday, February 19, 2008

pripravila katarína plavčanová

17.30
* Srbi dnes podpálili hraničný priechod, Kosovská polícia požiadala o pomoc mierové jednotky NATO
* Rakúsko uzná Kosovo zajtra, mali by tak urobiť aj ďalšie európske štáty
* Fidel Castro sa vzdal funkcie hlavy štátu
* Václav Klaus zloží prezidentský sľub začiatkom marca

Príjemný podvečer
svet
Skupina maskovaných Srbov dnes podpálila budovu hraničného priechodu medzi Srbskom a Kosovom, ktorý strážia kosovskí policajti. Vojaci mierovej misie (KFOR) posilnili svoje jednotky v dôsledku "veľmi vážnej, situácie". Kosovskí policajti sa museli ukryť pred asi 1000-členným davom srbských demonštrantov. V severnej časti Kosova sa dnes ozývali sporadické explózie, zatiaľ čo miestni Srbi rozhnevane odsúdili uznanie nezávislosti nepokojnej provincie Spojenými štátmi a EÚ. Žiadali o pomoc Rusko pri obnovení srbskej suverenity nad kosovským územím.

V uliciach srbskej časti mesta Kosovska Mitrovica sa dnes zhromaždilo vyše tisíc študentov, ktorí protestovali proti vyhlásenej nezávislosti provincie. Protestný pochod viedla skupina bubeníkov a účastníci mávali srbskými, ale aj španielskou vlajkou, čím zrejme vyjadrovali sympatie Madridu, ktorý sa rozhodol neuznať samostatné Kosovo.

Rakúsko uzná nezávislosť Kosova zajtra na rokovaní vlády. Dnes to vyhlásil kancelár Alfred Gusenbauer. "Nezávislosť Kosova je realitou a my túto realitu uznáme," povedal. Streda bude podľa neho dňom, kedy Kosovo uzná aj viacero ďalších členských krajín EÚ. "Nemôžeme stáť bokom. Musíme sa rozhodnúť a konať," povedal Gusenbauer.

Fidel Castro oznámil, že sa po takmer pol storočí vo funkcii už nebude uchádzať o úrad kubánskeho prezidenta. "Nebudem sa uchádzať, ani neprijmem, opakujem, nebudem sa uchádzať ani neprijmem Funkciu predsedu štátnej rady a vrchného veliteľa ozbrojených síl," napísal kubánsky prezident, ktorý pre chorobu už skoro devätnásť mesiacov prakticky žiadnu mocenskú funkciu nevykonáva.

Pierre Rigolout, riaditeľ Sociálno historického inštitútu v Paríži, však pripomína, že Fidel Castro zatiaľ odstúpil len z postu predsedu Štátnej rady. "Hlava štátu v komunistickej krajine nie je až taká dôležitá. Je to stále Fidel Castro, ktorý zostáva generálnym tajomníkom komunistickej strany na Kube.

Staronový český prezident Václav Klaus zloží ústavou predpísaný sľub na ďalšie funkčné obdobie v piatok 7. marca. Šéf dolnej komory parlamentu až doteraz preferoval pondelok 10. marca, čo by však znamenalo, že viac ako dva dni by bolo Česko bez prezidenta a jeho právomoci museli prejsť do rúk premiéra a predsedu Poslaneckej snemovne. Klaus zložil ústavný sľub pred piatimi rokmi - 7. marca 2003.

V českom Znojme predpoludním explodovala 100-kilogramová letecká bomba z 2-hej svetovej vojny. Nešťastie sa stalo pri výkopových prácach v areáli firmy na spracovanie odpadu. O bombu zavadila lyžica bagra. Bagrista skončil s poškodeným sluchom v nemocnici. Jeho zranenie lekári zhodnotili ako ľahké, povedal hovorca polície Jan Křepela.

Aktivisti organizácie Greenpeace dnes rebríkom vyliezli na balkón ministerstva životného prostredia, a vyvesili tu protestný transparent s nápisom „Klimatické zmeny sa začínajú tu.“ Ministerstva totiž súhlasí s plánovanou výstavbou tepelnej elektrárne v Trebišove. Balkón ministerstva aktivisti v pokoji opustili až za asistencie polície.

Od vstupu Slovenska do schengenského priestoru koncom decembra 2007 sa na naše územie z Ukrajiny denne nelegálne dovezie v priemere 25 tisíc cigariet. Daňový únik tak k 17. februáru presiahol štyri milióny korún.

Aj po prijatí stavebnej uzávery vyrastú na sídlisku Juh v Poprade nové byty. Pri nákupnom stredisku Výkrik sa pripravuje čiastková zmena územného plánu. Investor z Vysokých Tatier, plánuje na tomto území postaviť osemposchodový polyfunkčný objekt. V podzemí by mali byť garáže, na prvom a druhom obchody, služby a administratívne priestory a na treťom až ôsmom poschodí 69 bytov.

ŠPORT
Guliar Milan Haborák utvoril na halovom atletickom mítingu v Budapešti najlepší tohtoročný slovenský výkon 20,13 m a za limitom na OH 2008 v Pekingu zaostal iba o 17 cm.

Hádzanárky ŠKP Bratislava sa vo štvrťfinále Vyzývacieho pohára žien 2007/2008 stretnú s francúzskym tímom Cercle Dijon Bourgogne.

Slovenský tenista Lukáš Lacko postúpil z 1. kola challengerového turnaja vo francúzskom Besancone po víťazstve 6:4 a 6:0 nad Rusom Andrejom Golubevom.
*******************************
NOC:
Polojasno až oblačno, k ránu v nižších polohách
miestami hmlisto.
Najnižšia nočná teplota 0 až -4 st.
Slabý premenlivý vietor.

DEŇ:
Polojasno až oblačno a ojedinele slabé zrážky.
Najvyššia denná teplota 6 až 11, na severe miestami okolo 3 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 0 st.
Slabý premenlivý vietor.